Kdo se boji interneta reči?

Alenka Selčan 16. oktober 2014
/PublishingImages/internet_thing_cover.jpg

Medtem ko si marsikateri slehernik še ne zna prav dobro predstavljati, kaj vse obsega internet reči (IoT), možje postave Europolovega centra proti spletnemu kriminalu že razmišljajo nevarnostih, ki jih ta prinaša.

Tako so v letošnjem Europolovem dokumentu iOCTA, v katerem ocenjujejo nevarnost organiziranega kriminala na internetu, poleg temačnih hodnikov kiber podzemlja izpostavili tudi zločine, ki se bodo zavoljo novodobne tehnologije nemara zgodili že v bližnji prihodnosti.

Pod naslovom Prihodnost je že tu naznanjajo neizogibno evolucijo, ki IoT (Internet of Things) razširja na IoE (Internet of Everything), skratka na popoln splet, kjer komunikacija teče vse povprek - med ljudmi, med napravami ter med človekom in napravami.

Da smo danes ranljivi bolj, kot smo bili doslej, meni Troels Oerting, vodja Europolovega evropskega centra proti spletnemu kriminalu. Čeprav se mu zdi internet odličen izum, ki ustvarja pogoje za rast in napredek ter omogoča vsem družbenim slojem dostopnost in deljenje informacij, opozarja, da je hkrati zelo nevaren, saj privlači kriminalne organizacije, ki zdaj lažje dostopajo do svojih žrtev, si neopaženo prisvajajo nelegalen zaslužek in se z lahkoto izmikajo tako nadzoru kot kaznovanju.

Europolovih lovcev na spletni kriminal ne skrbijo le tradicionalno organizirane kriminalne združbe, temveč tudi drugi iskalci alternativnega preživetja, ki se s svojimi hekerskimi spretnostmi (ali pomočniki) pod črnim klobukom napajajo s pranjem denarja, s preprodajo kripto-valut ali s krajo podatkov, nalovljenih v spletnih globočinah. A iOCTA se ne ustavi le pri zmikavtih, ki bi v teh težavnih časih nemara celo poželi podporo raznolike internetne javnosti. Kot se za dobo kulture strahu spodobi, „Posebno poročilo“ že napoveduje novo vrsto zločinov.

IOCTA v svoji temačni viziji že pred koncem letošnjega leta obljublja napade, ki bodo s pomočjo interneta reči prizadejali fizične poškodbe in celo smrt. Menda lahko kaj kmalu pričakujemo prvi javni primer umora, ki se bo zgodil prek naprave, ki so jo zlorabili hekerji. Nekateri lastniki srčnih spodbujevalnikov (med najvidnejšimi je zagotovo bivši ameriški podpredsednik Dick Cheney) so se tako rajši odrekli brezžični funkciji svojih naprav, kot da bi tvegali kiber napad.

iOCTA opozarja, da imajo zlikavci zavoljo interneta reči in naprav brez zaščite precej manj težav na primer ugrabiti lastnika pametnega avtomobila, zavzeti njegovo pametno hišo ali brez vednosti lastnika od daleč nastaviti neko hišno napravo tako, da se bo segrela do nevarnosti požara. Pametna tehnologija pripadnikom roke zakona tako predstavlja izziv, kakršnega doslej še niso poznali, saj preprosto ne zmorejo izslediti morja kriminalcev, ki se pri svojih zločinskih poslih poslužujejo zelo raznolikih protokolov ter programske in strojne opreme.

No, seveda vse to pisanje ni namenjeno, da bi vas spodbudilo v kriminalne vode kalnega medmrežja, v katerem možje postave očitno ne vidijo prav dobro. Kako zaščititi nedolžno prebivalstvo pred morebitnimi terorističnimi napadi prihodnosti, je vprašanje, ki se poraja pri vsakem tovrstnem dvigu paradigme. Če se ozremo po zgodovini tehnološkega napredka, nam hitro postane jasno, da vsaka nova stvar ne prinaša zgolj nove rabe, temveč tudi nove zlorabe. Pa vendar se še nikoli ni zgodilo, da bi strah pred zlorabo ustavil napredek.

Rešitev, kako se zaščititi pred napadi, ki jih navaja iOCTA, zagotovo ni preprosta. Četudi se zavedamo morebitne nevarnosti, bomo še naprej ostali zvesti svoji človeški radovednosti in z veseljem obirali plodove, ki bodo dozoreli na internetu vsega. Morda se bomo le malce večkrat morali opomniti, da je varnost pomembnejša od ugodja in da malce preudarnosti ob rabi novih naprav ni nikoli odveč.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
16. oktober 2014
2241
16. oktober 2014
Kdo se boji interneta reči?