Koliko prenosa podatkov potrebujem mesečno?

Roni Kordiš 24. september 2013

Večina uporabnikov mobilnega interneta se na začetku uporabe te storitve na svojem mobitelu sooča s podobnim vprašanjem – koliko prenosa podatkov mesečno potrebujem, da ne bom presegel zakupljene količine in imel dodatnih stroškov?

Ali je zame kot uporabnika dovolj 500 MB ali 1 GB mesečnega prenosa podatkov? Ali mogoče potrebujem neomejen prenos podatkov? Vse to je odvisno od velikega števila parametrov, ki jih mora vsak uporabnik zase vsaj okvirno vedeti. V te parametre štejejo podatki o tem, zakaj bo uporabnik uporabljal mobilni internet – ali bo prenašal filme, pošiljal in pregledoval zgolj elektronsko pošto, ali bo gledal prenos TV-programa v živo ...

Vendar je precej težko določiti te parametre v časih, ko smo vsi navajeni hitrega interneta, ki ga imamo doma in do njega dostopamo prek brezžičnega omrežja, kjer se nikoli ne ukvarjamo s tem, koliko podatkov smo prenesli v mesecu dni. Pogosto niti ne vemo, kakšne so količine, ki jih moramo zakupiti pri mobilnem operaterju in s katerimi bomo lahko na svojih mobitelih surfali, gledali videoposnetke YouTube, tvitali, objavljali statuse na Facebooku, delili s prijatelji fotografije, uporabljali Skype in vse ostalo, za kar še uporabljamo mobitele. Glede na to, da je pokritost Slovenije z omrežjem 3G zelo dobra in so hitrosti prenosa tudi na naših mobilnih napravah precej visoke, lahko zakupljen prenos podatkov zelo hitro porabimo.

Sem iz tiste generacije, ki je prve korake v mobilni internet naredila še v omrežju 2G (CSD - Circuit Switched Data - kjer je vzpostavljena podatkovna povezava zasedla celotno pasovno širino in je bila v uporabi za izmenjavo podatkov med dvema terminaloma v celotnem času prenosa) in pri zelo nizkih hitrostih – 9600 b/s (ja, pravilno ste prebrali številko).

SIM-kartice so morale imeti vključeno še dodatno telefonsko številko, ki je omogočala prenos podatkov in po želji ste lahko imeli vključeno tudi faks številko. Šele kasneje sem začel uporabljati GPRS-omrežje, ki je omogočalo višje hitrosti in hitrejše prenose podatkov. Sedaj, v času 3G-omrežja oz. v testnem okolju 4G-omrežja (LTE) pa so hitrosti tako visoke, da se lahko primerjajo s hitrostmi interneta, ki jih imamo doma.

Kaj pomeni 1 MB prenosa podatkov v realnem svetu (številke so okvirne in so namenjene boljši predstavi, ker lahko točne podatke o tem vsak uporabnik sam izmeri na svoji napravi s pomočjo aplikacij, ki so temu namenjene in ga tudi opozarjajo, ko prenese določeno količino podatkov, ki jo ima mesečno zakupljeno):

  • 50 elektronskih sporočil, brez priponk (20 KB)
  • 3 objave na družbenih omrežjih s fotografijo (350 KB)
  • pol minute video prenosa (120 MB/uro), 15 sekund prenosa HD-videoposnetka (306 MB/uro)
  • 2 minuti prenosa glasbe (30 MB/uro)
  • ogled spletnega mesta (1 MB)
Za storitve Mobitel imajo na spletnem mestu poseben kalkulator prenosa podatkov, ki omogoča obiskovalcem, da si sami preračunajo približen prenos podatkov, ki ga potrebujejo in si lahko izberejo ustrezen paket.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. september 2013
1153
17. marec 2014
Koliko prenosa podatkov potrebujem mesečno?