Kolumna: Brezobrazno

Alenka Selčan 15. september 2017
/PublishingImages/avatier-hero.jpg

Ko bi pred nekaj desetletji, ne zelo dolgo nazaj, nekdo omenil zamisel o telefonu, ki ga lahko uporabljaš le, če prepozna tvoj obraz, bi takšno idejo brž umestili v distopično znanstveno fantastiko, takšno napravo pa označili za obsojanja vredno sredstvo družbe popolnega nadzora, ki bi jo zavidal celo Veliki brat.

Biometrics in Sci-Fi Movies

Created By: Avatier.com

Zdi se, da smo pozabili na stare dobre ZF-zgodbe, v katerih uporabljajo in zlorabljajo biometrijo. Danes, ko z biometrijo opremljena pametna tehnologija slehernika spremlja na vsakem koraku, smo prezrli sporočilo, ki so ga nosile: pravica do zasebnosti mora biti neodtujljiva, saj je prav to osnova za svobodo posameznika in tista utež, ki tehtnico prevesi na stran pravične družbe.

A v družbi strahu in sovraštva je zasebnost razkošje, ki ga na račun varnosti nihče več ne želi. Biometrična identifikacija ni več aparat distopične vizije, ne polemike, ne grožnje, temveč zgolj nova senzacija, dodatek na telefonu proizvajalca, ki je nujno potreboval nekaj, da upraviči svojo nekdanjo slavo.

Šovbiznis je šovbiznis in takole je Apple na svojem septembrskem dogodku predstavil novost na iPhonu X, Face ID, biometrično odklepanje zgolj s prepoznavanjem obraza.

Watch Apple's demo of facial recognition on the iPhone X fail from CNBC.

Auč. Dvojni poraz. Ne le, da je nova tehnologija zatajila v ključnem trenutku, Apple je očitno pozabil na FaceLock, ki ga je Galaxy Nexus imel že leta 2011.

 

(Hm, morda bi bilo bolje, ko bi za svoj naslednji šov Apple najel ustanovitelja Alibabe, Jacka Ma, ki je takole otvoril praznovanje ob 18. obletnici ene najmočnejših spletnih trgovin na svetu. A šalo na stran.)

Tudi po Nexusu ni bilo nobenega resnejšega nasprotovanja tehnologiji, ki poleg lagodnejše in varnejše rabe naprav zlahka poseže v zasebnost uporabnikov. Že na CES-u 2013 so naznanili odčitavanje prstnih odtisov na pametni tehnologiji. Odlična in povsem zadovoljiva zaščita za katerokoli napravo, ki poleg zgolj identifikacije uporabnika omogoča toliko različnih nastavitev telefona, kolikor je prstov na roki. Istega leta je na barcelonskem MWC podjetje Eyeverify predstavljalo tudi tehnologijo za prepoznavanje uporabnikovega očesa.

Stalna grožnja terorističnih napadov je spodbudila razvoj še ene od biometričnih identifikacij, ki pa jo bodo vlade lahko uporabljale tudi za prepoznavanje protestnikov, ki se ne bodo strinjali z njeno politiko. S strojnim učenjem, razvojem umetne inteligence, tehnologijo prepoznavanja zakritih obrazov, ki so jo konec letošnjega avgusta predstavili znanstveniki Cambridga in nekaterih indijskih tehnoloških inštitutov, se bo vse težje skriti pred neštetimi kamerami.

Ko bi le vselej držalo, da se tisti, ki ni nič zagrešil, nima ničesar bati, a žal zgodovina sproti dokazuje, da osumljeni ni vedno kriv. Kdo ve, morda imaš nekje zlobnega brata dvojčka, morda zgolj dvojnika s sumljivimi nameni. Morda se, tako kot v Deklini zgodbi, čez noč spremeni sistem in nekdanje vrednote postanejo razlog za pregon.

Marsikdo si ob takšni tehnologiji, ob kateri zbledi celo Brookerjev Black Mirror, želi postati Starkova Arya. A fantazija ni realnost, v kateri živimo, zato upajmo, da bo za protiutež biometričnemu nadzoru čim prej na voljo tudi »brezobrazna« rutica, kot jo za zaščito zasebnosti razvija HyperFace. Le kako bo z njo odkleniti iPhone X?

 

Viri: cnbc.com, eyeverify.com, arxiv.org, hbo.si, firstpost.com, i.amz.mshcdn.com, ahprojects.com.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
15. september 2017
3654
15. september 2017
Kolumna: Brezobrazno
iOS, Android