Končno – neomejen dostop do mobilnega interneta na Hrvaškem

Roni Kordiš 11. oktober 2013
/PublishingImages/gostovanje-hrvaska.jpg

V začetku julija nas je mobilni operater Mobitel razveselil s svojo ponudbo mobilnega interneta na Hrvaškem, ki je omogočala naročnikom mesec dni surfanja po spletu v gostovanju, za ceno 10 evrov. S tem je operater marsikateremu svojemu uporabniku prihranil precej sivih las in zmanjšal visok strošek, ki je nastal, ko smo na počitnicah uporabljali prenos podatkov v omrežju drugega mobilnega operaterja. Na žalost se je ta akcija končala 30.9. in precej kolegov je takrat izrazilo željo, da bi rade volje plačali enak, ali pa celo višji znesek, da bi imeli neomejen dostop do mobilnega interneta na Hrvaškem tudi izven poletne sezone.

Od 1.10. je Mobitel omogočil svojim naročnikom, da v omrežju hrvaškega operaterja Hrvatski Telekom, uporabljajo prenos podatkov HT Internet, pod enakimi pogoji, kot so veljala poleti, vendar za ceno 20 evrov mesečno. Tudi ta ponudba je časovno omejena in sicer do 31.3.2014.

Zakaj se mi zdi ta ponudba odlična in jo bom vključil, čeprav bom šel samo za vikend na Hrvaško?

Gostovanje in prenos podatkov v tujem omrežju ni poceni – tega se zaveda vsak, ki je kdaj prišel z dopusta in ugotovil, da kljub temu, da je dostop do interneta uporabljal samo za osnovne stvari, je bil ta strošek sorazmerno visok proti ceni dopusta.

Prav tako je z dostopom do interneta v hotelih na Hrvaškem, ki ponavadi ni vključen v ceno. Cene WIFI-ja se gibljejo od 5-10 evrov dnevno. In v takšnem primeru veliko raje dam 20 eurov in imam dostop do interneta na svojem mobilnem telefonu, ki ga po potrebi spremenim v hotspot točko in nemoteno opravljam svoje delo, kot ga uporabljam tudi za zabavo in družbena omrežja.

Zakaj mi je fiksna cena veliko bolj pomembna, kot plačevanje po dejanskem prenosu podatkov?

Pred parimi leti sem večkrat preračunaval kakšen prenos podatkov se mi najbolj splača vzeti, ko sem šel v tujino. Ali zakupiti določeno število podatkov, vzeti dnevni zakup, ali poiskati kakšno drugo možnost?

V končni fazi sem vedno znova prišel do podobne ugotovitve – zelo težko je natančno prejudicirati koliko podatkov bom potreboval v tujini. Velikokrat sem moral iskati trafiko, ali poslovalnico mobilnega operaterja, da sem napolnil kartico in da sem lahko še naprej uporabljal prenos podatkov.

Ko imam fiksno ceno prenosa podatkov za cel mesec, mi to pomeni enkraten strošek, ki se ga zavedam in nimam skrbi, da me bo dostop do interneta v tujini stal več, kot pa celotne počitnice.

Cena mesečnega dostopa je 20 evrov? Ali je to ugodno?

Moj odgovor je dokaj preprost – cena je zelo ugodna. Ko pogledam cenik mobilnega interneta, potem ugotovim, da je cena enaka ceni dostopa do mobilnega interneta pri nas. Glede na to, da je sicer cena za prenos 1MB podatkov 0,549 evra v omrežju HT, je tale ponudba ena izmed boljših.

Če bi mobilni operater omogočal fiksni zakup prenosa podatkov tudi za druge države v EU območju, bi sam precej privarčeval – tako denar, kot tudi čas, ko v tujini iščem brezplačne WIFI točke, ali pa ko izbiram različne SIM kartice lokalnih operaterjev, ki mi omogočajo da sem ves čas dostopen in da lahko dostopam do interneta.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
11. oktober 2013
1891
11. oktober 2013
Končno – neomejen dostop do mobilnega interneta na Hrvaškem
Android, iOS, Windows Phone 8, BlackBerry OS, Symbian