Krasni novi Google

Alenka Selčan 28. januar 2014
/PublishingImages/mekabot-hero.jpg

Ko sem pred slabimi tremi leti povprašala nekega kanadskega geeka, ki se je tedaj ukvarjal z algoritmi za razvoj umetne inteligence, če me sme biti vsaj malce strah prihoda Skyneta (namišljenega sistema umetne inteligence iz ZF-kvadrologije Terminator), se mi je le zasmejal in zamahnil z roko. Tej dokaj slabi tolažbi seveda ni uspelo zatreti malega črvička v meni, ki se še vedno ne more odločiti, ali naj ob napovedih skorajšnje singularnosti vriska od navdušenja ali cvili od strahu.

Smo res lahko povsem brezkrbni ob decembrski novici, da se je Google odločil za nakup podjetja Boston Dynamics - enega od vodilnih podjetij v robotiki, ki se na svoji spletni strani takoj pohvali s sodelovanjem z različnimi oddelki ameriške vojske, za katero izdeluje tudi take robote:

 

Robotski pes, ki sta ga sponzorirala DARPA in U.S. Army, morda res še ni videti kot legendarna AMEE iz Rdečega planeta, pa vendar si ni težko predstavljati prednosti, ki jih bodo imeli takšni in še boljši roboti v prihodnjih vojnah.

In kaj bo Googlu tak robot? No, ta ni nujno ravno tisti pravi, saj Boston Dynamic ni edino tovrstno podjetje, ki si ga je Google pridobil v zadnjem obdobju. Tudi simpatični robotek Meka na svoji spletni strani sporoča, da ima nove Google starše in posledično tudi nove bratce. Spoznajte še Shaft-a in druge člane nove Googlove robo-vojske.

Robotika je del dolgoročne vizije, ki jo Google kroji, odkar je na čelo svojega razvoja namestil očeta singularnosti Raya Kurzweila. Je vprašanje, kako daleč smo od nove ere planeta Zemlje, ko človeštvo ne bo več nosilo lovorike, res popolnoma neupravičeno?

Brez strahu. V krasnem novem Google svetu bo zagotovo prostor za vsaj nekaj ljudi, ki pa bodo živeli dlje, kot si drznemo misliti. Zato bo med drugimi poskrbelo tudi Googlovo bio-tech podjetje z imenom Calico, ki raziskuje, kako človeško življenje podaljšati na vsaj do 100 let. Zaenkrat.

Robotika in bio tehnologija pa še nista vse, kar lahko najdemo v Googlovi nakupovalni košarici. Te dni smo izvedeli, da je Google za svojo sestavljanko z naslovom Singularnost namenil še 500 milijonov ameriških dolarjev, s katerimi je odkupil Deep Mind. Seveda ne gre za namišljen super računalnik iz Štoparskega vodnika po galaksiji, temveč za popolnoma resnično podjetje, ki se ukvarja z razvojem strojnega učenja in umetne intelligence.

V stanju ambivalentnega nemira lahko le upam, da bodo vsa Googlova prizadevanja k čimprejšnji singularnosti naravnana pozitivno in človeku prijazno. In priznam, prvič v življenju skorajda molim:

“Naj nam krasni novi Google svet prizanese z zloveščo podobo postapokaliptičnega sveta Johna Connorja in nam naj raje postreže s prijaznim robotkom za domačo rabo, kot smo ga videli v filmu Robot & Frank. Naj anthroidi prihodnosti ne bodo tako prežeti z maščevanjem, kot je replikant Roy Batty v Blade Runnerju, temveč naj bodo ”skoraj človeški”, kot je sintetik Dorian v TV-seriji Almost Human. In nenazadnje, naj bo AI operacijski sistem na naših pametnih napravah tako seksi, kot je lahko le Ona. Le malce bolj zvest. Amen.”

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
28. januar 2014
1948
4. februar 2014
Krasni novi Google
Android, BlackBerry OS, iOS, Windows Phone 8