Magičen in skrivnosten preskok v AR

Alenka Selčan 23. oktober 2014
/PublishingImages/ARcover.jpg

​Magičen in skrivnosten preskok v AR​

"To ni tehnologija, ki išče aplikacijo. To je vizija, ki išče tehnologijo."

Rony Abovitz, Magic Leap

Vesele novice, dragi prijatelji nadgrajene resničnosti, ki se nestrpno sprašujete, zakaj zaboga se stvari v AR dimenziji premikajo po polževo. Kot kaže, se tudi tukaj dogajajo spremembe na boljše, le počakati je bilo treba, da se spisku imenitnih vlagateljev v skrivnostno AR ​podjetje Magic Leap pridruži še Google. Nenazadnje, če je Facebook nedavno vložil dve milijardi v navidezno resničnost, čemu ne bi najbolj razvpiti proizvajalec pametnih očal primaknil pol milijarde za razvoj nadgrajene resničnosti in tako dodal še zadnjo sestavino, ki bo podjetju Magic Leap pomagala ustvarjati čarobne, še nikoli videne stvari.

Magic Leap? Že ime zveni tako skrivnostno, da kar kliče k raziskovanju. A glej ga, zlomka. Magic Leap očitno ne premore dovolj spletnih magov, da bi njihova spletna stran v času pisanja tega prispevka zdržala naval radovednežev, ki smo jo obiskali v upanju, da bi izvedeli kaj več od govoric o Googlovi škandalozni investiciji.

Prav, pa pobrskajmo po drugih virih. Na spletni straniVB profiles se Magic Leap predstavljajo kot vizionarji, raketni znanstveniki, guruji umetne inteligence, čarovniki robotike, jediji vizualizacije, ninje programske opreme, računalniški hobiti, filmski navdušenci, matematični umetniki, psihadelični fiziki, ljudje ljudstva, poslovni atleti in ljubitelji glasbe, ki ustvarjajo povsem novo uporabniško izkušnjo z imenom „kinematografska realnost"!

No, če že prej nismo vedeli veliko, zdaj vemo le to, da hočemo izvedeti še več! A tudi najbolj kredibilni mediji ne povedo kaj dosti. Vemo, da je ustanovitelj in izvršni direktor podjetja Rony Abovitz, ki slovi kot soustanovitelj nadvse uspešnega podjetja Mako Surgical, proizvajalca interaktivne robote za ortopedske kirurške posege, torej nekaj povsem drugega, kot obeta Magic Leap. V svoji izjavi je med drugim dejal:

„Neverjetno je, kako dobro se odzoveta človeško telo in um, kadar tehnologija spoštuje biologijo. To omogoča, da čarobna doživetja postanejo uresničljiva. V novem svetu intimnega stika med računalništvom in sistemov človekovih čutil, Magic Leap upogiba svojo patentirano tehnologijo tako, da bo ugodila zelo človeškim potrebam naših prihodnjih uporabnikov in soustvarjalcev."

Abovitz sicer hvali napredek pametnih naprav, a opozarja, da zadovoljujejo zgolj prste, ne pa pogleda. Kot zaenkrat kaže, bo čudežni AR otrok magičnega preskoka kombinacija mobilne in nosljive tehnologije, ki pa bo namenjena uporabniku na ulici, torej bo morala biti na voljo v manj vpadljivi in precej lažji obliki.

Govorice, da ta naprava prihodnosti obeta visokokakovostno vizualno izkušnjo, potrjuje tudi to, da Magic Leap sodeluje z oblikovalskim studiem Weta Workshop, ki je s svojo kreativo pripomoglo mnogim hollywoodskim spektaklom – od Gospodarja prstanov, Avatarja, Hobita, do Blomkampovih uspešnic District 9 in Elysium.

V svoji izjavi Richard Taylor, direktor Weta Workshopa, ni mogel skriti navdušenja nad sodelovanjem v projektu:

„To, kar so ustvarili Rony in Magic Leap, je vredno vsega občudovanja, saj bo za vselej spremenilo način, kako vstopamo v interakcijo s podobami in informacijami. Kmalu bomo lahko ponudili ljudem vizualno dinamičen vmesnik, ki bo popolnoma naravno usklajen z njihovimi čutili. Kot pripovedovalec zgodb in oseba, ki nadvse rada ustvarja in deli domišljijske svetove, lahko rečem, da so to zelo vznemirljivi časi. Magic Leap je naredil nekaj izjemnega, nekaj, kar bo povsem spremenilo igro. Kot raketa za um."

Obrišite sline, ki ste jih pocedili po tipkovnici ob nasladi, kaj vse nas čaka v dokaj bližnji prihodnosti. Bomo končno dobili napravo, ki bo presegla vse doslejšnje vizije nadgrajene resničnosti? Zaenkrat lahko o tem le sanjamo, seveda pa ostajamo še naprej na preži in kot mnogi drugi že nestrpno čakamo na prve novice iz čudežnega Magic Leapa.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. oktober 2014
2250
23. oktober 2014
Magičen in skrivnosten preskok v AR