Mala šola fantastičnih projektov Elona Muska

Alenka Selčan 4. april 2017
/PublishingImages/mala-sola-musk-hero.jpg

Težko si je zamisliti svet bogatašev. Si lahko predstavljate, kako je biti Jeff Bezos, ki je na dan pisanja tega prispevka zgolj v 24 urah zaslužil 743 milijonov ameriških dolarjev? Ali pa Mark Zuckerberg, ki je v istem času obogatel za dobre pol milijarde? In kaj bi storili, ko bi imeli vsaj polovico denarja, ki ga skupaj premoreta najbogatejša brata na svetu, skratka toliko, da bi vam, tudi ko bi zadovoljili prav vse svoje kaprice, še vedno ostalo nepredstavljivo bogastvo?

Če ste v mislih že odkljukali vilo, jahto, zasebno letalo, otok z neskončno zabavo za vse svoje prijatelje in sovražnike, čedno vsoto pa namenili za dobrobit sveta, vam je bržkone že zmanjkalo dobrih zamisli, zato si za primer dobre prakse poglejmo, kako svoje, ne le otroške sanje, uresničuje Elon Musk.

Ta izumitelj, vizionar in deloholik, ki si je odskočno desko do današnjih 14 milijard dolarjev pridobil z ustanovitvijo PayPala, ne spada v vrh najbogatejših. Z lanskega stotega mesta Forbesove lestvice milijarderjev se je letos povzpel na 80. Pa vendar s svojim dokaj skromnim bogastvom, ki ga je za približno šestkrat manj od tistega, ki ga premore Bill Gates, izpeljuje šopek izjemnih, za človeštvo pomembnih projektov, zaradi katerih so ga že večkrat okronali za učlovečenega Iron Mana.

 

No, mediji, še zlasti tisti, ki so bolj naklonjeni na fosilni energiji zasnovani industriji, niso vselej tako prijazni do njegovih ekscentričnih zamisli in novice o njegovem vesoljskemu programu SpaceX, Hyper Loopu in celo o avtomobilih na električni pogon Tesla so dostikrat zabeljene s posmehom, z dvomom in celo ogorčenjem.

A Musk se ne da. S produkti tovarn Tesla Motors in Gigafactory, ki naj bi zmanjšala ceno litij-ionskih baterij vsaj za trideset odstotkov, s projekti Hyper Loop, SpaceX in Neuralinkom vztrajno dokazuje, da želi človeštvo pomakniti v novo dobo, kjer se nam ne bo več treba ukvarjati z energetsko in okoljsko krizo, temveč z vprašanji, kako na drugih planetih vzpostaviti človeške kolonije in kako se zaščititi pred ekstencialnim tveganjem, ki ga prinaša morebitni vznik superinteligence.

Poceni električni avtomobili, solarni strešniki in baterije za gospodinjstvo

Zaključek opisa podjetja Tesla pravi takole: »Tesla ni le proizvajalec avtomobilov, temveč tudi tehnološko in oblikovalsko podjetje, ki se osredotoča na energetske inovacije.« Ko je Musk leta 2003 ustanovil to podjetje, nihče ni pričakoval, da bo to težilo k cenovno dostopnim produktom. Investicija v razvoj nove tehnologije ni ravno poceni, zato je skorajda neverjetno, da bo zadnji od avtomobilov na električni pogon, Model 3, kot obljublja Musk, na voljo že za 30.000-35.000 $. Tudi nadvse lični, lanskega oktobra predstavljeni solarni strešniki, ki so oblikovani tako, da se neopazno zlijejo z okolico, naj bi stali manj kot nova streha in nekaj računov za elektriko. Musk namreč vidi gospodinjstva prihodnosti kot energetsko neodvisne, samozadostne skupke, ki se napajajo z brezplačnim in okolju neškodljivim virom energije. Solarna elektrarna na strehi, v garaži pa avto Tesla in baterija PowerWall, ki naj bi zadostovala za energetske potrebe celotne hiše, je zmagovalni trio, ki se ga ne bi branilo nobeno gospodinjstvo, ameriška pa si bodo solarno streho lahko naročila že z aprilom 2017.

 

SpaceX – v vesolje, čimprej!

Sanje marsikaterega otroka, še zlasti tistih, ki so odraščali ob podvigih kapitana Kirka, so bile postati astronavt. Elon Musk je uresničitev svojih vesoljskih sanj potisnil še korak dlje. Ker je Zemlja preveč krhka, da bi vzdrževala tako hitro rast prebivalstva, se Musku zdi nujno, da začnemo ustvarjati kolonije na drugih planetih. Prvi na spisku je seveda Mars, program SpaceX pa prvi korak, kako naj bi vzpostavili transport med njim in Zemljo. Navkljub številnim neuspehom, med katerimi je najslavnejši tisti, ki je po nesreči sklatil Facebookov satelit, je Musku pred enim letom uspelo pristati z raketo Falcon 9, kar je zagotovo eden od pomembnejših mejnikov vesoljske dobe.

 

Tudi Hyperloop, pnevmatski transportni sistem, ki ga je Musk testno postavil v Kaliforniji, spada pod vesoljski program, saj se tesno povezuje z vizijo kolonije na Marsu. No, tudi ta projekt je še v svoji začetni fazi in zanimivo bo spremljati tudi razvoj te tehnologije prihodnosti.

Hyperloop

Neuralink – človek, povezan z digitalno inteligenco

Novica o Muskovem zadnjem podjetju Neuralink se je pred nekaj dnevi razširila kot škandalozen, malodane zloben program, ki nas želi spremeniti v žive robote. A zamisel o razvoju nevronskih čipk, ki bi možgane neposredno povezale z računalnikom, ni nova in je pravzaprav Muskov odgovor, kako se rešiti zagate hitrega razvoja umetne inteligence. Če je namreč ta v rokah ozkih elit, je eksistenčno tveganje toliko večje. Musk bi zato sinergijo med človekom in UI, rad razširil na vsakega slehernika, ki je pravzaprav že danes, ko ima v rokah pametni telefon, neke vrste kiborg. Le tako bi se umetna inteligenca učila o vrednotah in pogledih od vseh nas, ne le od ozkih interesnih skupin z vprašljivimi nameni.

 

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
4. april 2017
3388
4. april 2017
Mala šola fantastičnih projektov Elona Muska