Moj mobitel je tudi navigacijska naprava

Roni Kordiš 24. september 2013
/PublishingImages/mobilna-navigacija.jpg

Ko so pred leti prišle na trg prve navigacijske naprave, so bile njihove cene visoke. Bolj kot cene so bili problematični zemljevidi, ki niso imeli najboljše pokritosti za kraje, kjer bi uporabniki dejansko potrebovali navigacijo. Zemljevidi so se takrat nelegalno dobili na spletu, vendar je bila njihova namestitev vse prej kot preprosta. Nalaganje zemljevidov na napravo, odklepanje zemljevidov in vse ostalo je vzelo precej časa in volje. Zelo kmalu so se pojavili ponudniki, ki so to naredili za primerno vsoto. Svoje storitve so oglaševali na spletu in posel jim je cvetel.

Nekje okoli leta 2009 so se pojavili prvi navigacijski programi, ki so naše mobitele spremenili v navigacijske naprave. Garmin Mobile XT, Nokia Maps, Route 66, M:Navigator je samo nekaj imen aplikacij, ki so bile takrat na voljo in so naše mobitele spremenile v preproste navigacijske naprave. Vendar je bil za njihovo delovanje potreben dodaten GPS-modul, ki smo prek bluetootha povezali z mobitelom in nanj namestili programsko opremo. Ker takratni mobiteli še niso imeli neskončno veliko pomnilnika, so bile temu primerni tudi zemljevidi. Kasneje so bili zemljevidi na SD-karticah, ki smo jih vtaknili v reže v mobitelih. Cene zemljevidov na SD-karticah so bile odvisne od proizvajalca. Nokia je svojim uporabnikom ponujala brezplačno verzijo. Tudi mobilna operaterja sta imela svojo navigacijo, ki je bazirala na prenosu podatkov.

Ko se je na trgu pojavil mobilni telefon Nokia N95, ki je imel že vgrajeno GPS-napravo, se je tudi razvoj navigacij za mobitele začel bliskovito širiti. Nič več dveh naprav, ampak vse skupaj skrito v enem samem mobitelu. Ko so se pojavili mobiteli z zasloni na dotik, spomnim se modela Sony Ericsson P800, je bila navigacija na mobitelu že nekaj povsem običajnega.

S pojavom iOS in Android mobitelov se je ta industrija razširila in sedaj obstajata dve vrsti navigacij za mobitele – ena s prednaloženimi zemljevidi, ki si jih uporabnik sam namesti na svoj mobitel in navigacija, ki jo uporabljamo tako, da se nam prek prenosa podatkov izrisuje zemljevid naše poti. Obe ste zanesljivi in zelo natančni.

  • Za iOS mobitele so cene aplikacije z zemljevidi od 29,90 do 69,90 €. Na voljo so aplikacije Sygic, Navigon, iGO, TomTom ... Njihova posebnost je, da so aplikacije z zemljevidi precej velike – TomTom Europe zasede 1.97 GB prostora na vašem mobitelu. Te aplikacije so tudi redno ažurirane in kot takšne zelo uporabne.
  • Druga vrsta aplikacij za navigacijo so tiste, ki vam izrisujejo zemljevide s tem, da uporabljajo vaš prenos podatkov. Takšne aplikacije so brezplačne: Google Maps, Waze, iOS Maps ... Njihova prednost je, da so ažurne, da je njihova namestitev hitra in ne zasede veliko prostora, vendar imajo eno slabost. Če greste v tujino, vas bo prenos podatkov v tujem omrežju lahko stal precej.

Sam uporabljam aplikacijo Navigon sedaj že četrto leto in kljub temu, da imam v vozilu vgrajeno navigacijo, se bolj zanašam na svoj mobitel in točnost njegovih podatkov. Doslej še nisem imel slabe izkušnje.

Če bi mi kdo pred petimi leti rekel, da bom po svetu navigiral s svojim mobitelom, mu tega ne bi verjel. Tako pa imam sedaj v eni napravi cel kup koristnih pripomočkov. In navigacija je eden izmed njih.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. september 2013
1172
17. marec 2014
Moj mobitel je tudi navigacijska naprava