Multiverzum veriženja podatkovnih blokov

Alenka Selčan 1. april 2018
/PublishingImages/multiverzum-mar18-hero.jpg

Tehnologija veriženja podatkovnih blokov je ena od tistih rdečih niti, ki v svoje štrene vpleta vse več posameznikov, institucij in celo držav. Ponosni smo, da je med prvimi državami, ki so se odločile spodbujati tovrstne projekte, tudi Slovenija, ki se v Evropi lahko pohvali z največjim številom blockchain projektov na prebivalca, v kratkem pa − verjeli ali ne − tudi s prvim spomenikom, posvečenim kriptovalutam, na svetu, ki ga nameravajo postaviti v Kranju, rojstnem mestu znamenite kriptomenjalnice Bitstamp.​

Revolucionarna, decentralizirana metoda beleženja podatkov navdušuje predvsem mlajšo generacijo, ki v današnjem ustroju sveta, kjer stalno grozi pomanjkanje služb in denarja, ne najde svojega mesta. Precej bolj so kritični tisti, ki jih skrbi, da bo veriženje blokov, ki omogoča drugačno organizacijo družbe, ogrozilo njihov dozdajšnji poslovni uspeh. Med njimi so zlasti predstavniki tistih storitvenih dejavnosti, ki zavoljo transparentnosti in anonimnosti podatkovnih verig sčasoma ne bodo več potrebne.

Zanimiva razprava o tem, kaj je veriženje podatkovnih blokov in kakšna naj bo regulacija tovrstnih tehnologij, je v začetku februarja potekala tudi v ameriškem senatu, kjer so skušali razložili lastnosti, prednosti in slabosti trgovanja s kriptovalutami. Christopher Giancarlo, predstavnik Komisije za trgovanje z blagovnimi terminskimi pogodbami, je zaradi pronicljivega razumevanja, preprostih razlag in naklonjenosti kriptotrgovanju postal prava februarska zvezda družabnih omrežij:

 

A takšen uvid je še vedno redkost. Razumljivo je, da so predstavniki bančnih skupin zadržani do tovrstne decentralizacije in da se v premišljenih izjavah za javnost najraje sklicujejo na nesrečno usodo finančnih balonov, tulipanomanijo in podobne fenomene, ki slej ko prej počijo.

Precej bolj nenavadne pa so izjave takšnih veljakov, kot je eden najbogatejših ljudi na svetu. Bill Gates je kriptovalute obsodil, da skorajda neposredno povzročajo smrt, saj se jih zaradi anonimnosti, ki jo omogoča veriženje blokov, lahko uporablja za prodajo nevarnih drog. Na družabnih omrežjih je ta izjava brž požela val kritik, a hkrati pri marsikomu spodbudila tudi nov dvom, ki ga bo odvrnil od raziskovanja možnosti, ki jih prinašata tako trgovanje kot veriženje blokov.

V vsem pompu okoli možnosti hitrega, a negotovega zaslužka s kriptovalutami pozabljamo na projekte, ki stojijo za marsikatero od kriptovalut. Ker gre za prevečkrat spregledane, a zelo inovativne in zelo raznolike zamisli, ki vznikajo na tehnologiji veriženja podatkovnih blokov, bomo v naši novi rubriki z naslovom Multiverzum veriženja podatkovnih blokov predstavljali nekaj tistih, ki lahko predrugačijo načine delovanja organizacij, obdelave in zaščite podatkov, distribucije energije, zabave in tako dalje. Seveda bomo posebno pozornost namenili tudi tovrstnim slovenskim projektom. Ostanite na preži.

Vira: businessinsider.com, youtube.com.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
1. april 2018
3919
1. april 2018
Multiverzum veriženja podatkovnih blokov