Nomofobija – strah pred mobilno nedosegljivostjo

Roni Kordiš 25. avgust 2014
/PublishingImages/nomophobia_cover.jpg

No-mobile-phone phobia je še ena izmed fobij, ki je postala zanimiva v zadnjih letih. Leta 2008 je raziskava britanskega Post Offica presenetila z informacijo, da ima več kot 50 % prebivalcev Velike Britanije strah pred mobilno nedosegljivostjo, in takrat se je uradno pojavilo ime za to fobijo. Ta strah zajema izgubo mobitela, nedosegljivost, prazno baterijo… Posledice se izražajo v tem, da so ljudje nervozni.

Par let kasneje so raziskave pokazale, da za nomofobijo trpi že več kot 66 % svetovnega prebivalstva. Po podatkih raziskave podjetja SecurEnvoy so na udaru te fobije najbolj mladi, najmanj nomofobov pa je med osebami, starimi med 35 in 44 let. Na to temo imamo pri nas napisano diplomsko nalogo, ki zelo dobro razlaga zgodovino in vzroke nastanka te fobije.

Verjetno smo se že vsi soočili s tem strahom – ko smo izgubili svoj telefon, ko smo ga kje pozabili, ko nam je padel v vodo ali pa ko smo pozabili napolniti baterijo in smo potem bili cel dan brez njega. Nervoza, predvsem pa izguba stika z neko drugo realnostjo, nam je očitno vsem v krvi. Da tega, da gremo na dopust v kraje, kjer ni GSM-signala, sploh ne omenjam. To, da smo bolj odvisni od mobitela kot pa od svoje denarnice, je povsem normalno. Če pozabimo telefon doma, se vrnemo domov, če pozabimo denarnico, si denar sposodimo.

Samo pomislite, kje se nahaja vaš mobitel zvečer, ko greste spat. Na nočni omarici, seveda. Ali veste, kje ste pustili denarnico? Brez budilke na mobitelu bi se zjutraj težko prebudili, predvsem pa ne bi mogli vmes še nekajkrat zadremati.

Ali takrat, ko greste s prijatelji na pivo, kdaj odložite svoj mobitel in svoj čas posvečate samo njim? Verjetno ne, razen če ste eden tistih redkih, ki znajo dejansko ločiti čas, ki ga posvečajo prijateljem, in je ta čas namenjen samo njim, in ne Twitterju, Facebooku ali SMS-om, s katerimi si krajšamo čas.

Sedaj ste verjetno že ugotovili vzorec nomofobije, ki je značilen za vas. Moj največji problem je v tem, da ne znam ugasniti mobitela. Še na letalu ga samo dam v “flight mode” in nadaljujem z igračkanjem po njem. Mobitel me spremlja pri športnih aktivnostih, med vožnjo v avtu, ko sedim pred televizijo … Verjetno nisem edini, ki se zaveda vsega tega, vendar ne spremeni ničesar.

 

Ali obstaja zdravilo za nomofobijo?

Seveda obstaja! Tako kot za vsako drugo fobijo obstaja preprost recept, kako to premagaš. Izklopiš telefon in poskusiš preživeti brez njega vsaj par ur.

Na prvi pogled misija nemogoče, kajne? Ko to enkrat narediš in ugotoviš, da nisi zamudil ničesar in da svet še vedno stoji, je vse skupaj precej lažje. In ko se zavestno odločiš, da greš na dopust v kraje, kjer ni GSM-signala, potem je ta fobija že skoraj premagana.

Verjetno bodo čez par let nastale cele študije o tej fobiji, kjer bodo predstavljeni različni primeri, predvsem pa bo uradna znanost dala napotke, kako je mogoče to zdraviti. Do takrat pa lahko vsak zase preizkuša metode, ki so mu najbolj blizu.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
25. avgust 2014
2168
29. april 2021
Nomofobija – strah pred mobilno nedosegljivostjo
Android, iOS, BlackBerry OS, Windows Phone 8