Nov protokol za ocenjevanje kamer na pametnih telefonih

Alenka Selčan 26. september 2017
/PublishingImages/ocene-kamere-telefoni-hero.jpg

Le kaj bi bil internet brez fotografij? Deloitte ocenjuje, da naj bi ljudje v preteklem letu na spletu delili kar 2,5 bilijona fotografij, od tega naj bi jih bilo 90 % posnetih z mobilnimi napravami. Ocena ustvarjalcev aplikacije za organiziranje in shranjevanje digitalnih fotografij Mylio je nekoliko nižja, pripravili pa so simpatično infografiko, po kateri naj bi skupno število deljenih digitalno posnetih fotografij do konca letošnjega leta zraslo na 4,7 bilijona.

 

Pametni telefoni so poskrbeli, da je fotografiranje postalo dostopno skoraj polovici prebivalstva našega planeta. A kdo je tisti, ki presoja, kateri mobitel se ponaša z najboljšo kamero? Kdo je avtoriteta v ocenjevanju kakovosti leč in fotografij, zajetih bodisi z mobitelom bodisi z digitalno kamero? Čigavi oceni zaupajo vodilni proizvajalci mobilnih naprav? In komu boste zaupali tudi vi, ko boste kupovali svoj naslednji mobitel tudi zato, da boste z njim posneli zavidanja vredne fotografije?

Odgovor se skriva pod imenom DxOMark. Gre za pariški fotolaboratorij, ki je zaradi natančnih meritev in različnih tehnik preverjanja kakovosti glavna referenca in zlato merilo tega področja. DxOMark se z ocenjevanjem kakovosti telefonskih kamer ukvarja že od leta 2012. iPhone4 in 5, Samsung Galaxy S2 in S3, Nokia 808 in pa HTC 8X so bili prvi mobiteli, ki so jih testirali s svojim prvim protokolom.

Kakovost naprav se je v zadnjih petih letih močno izboljšala in temu se morajo prilagajati tudi ocenjevalci. DxOMark je zato pred kratkim objavil nove protokole, s katerimi bodo od zdaj testirali kamere na najnovejših mobitelih. Med zadnjimi mobiteli, ki so jih že testirali z novim protokolom, so iPhone7 in 7plus, Samsung Galaxy S6 Edge in HTCU11, najbrž pa ne bo treba dolgo čakati na oceno najnovejših.

 

Njihov mobilni protokol določa, da je za testiranje neke serije pametnih telefonov treba zajeti 1500 fotografij. Namesto vrednotenja zgolj skritih elementov, kot so leča in tipala, se pri mobilnem protokolu osredotočajo na izkušnjo fotografiranja. Ne zanima jih RAW-format, ki ga je treba še obdelati, temveč zgolj JPG, ki ga uporabnik lahko nemudoma deli na spletu.

Četudi nek mobitel premore tisoč in eno nastavitev, DxOMark najprej zanima le najpreprostejša. Kamera je ob testiranju nastavljena na samodejno fotografiranje, saj se večina uporabnikov ne ukvarja z nastavitvami, tako kot to počnejo lastniki digitalnih kamer in profesionalni fotografi. Ročne nastavitve uporabijo le za testiranje posebnih načinov, kot je na primer boke, ki na portretu zamegli ozadje, pri testiranju bliskavice in povečav.

Kamero pametnih telefonov testirajo tako, da fotografirajo v različnih okoljih, z različnimi vrednostmi svetlobe, ob različnem vremenu. Vsako fotografijo pregledata vsaj dva strokovnjaka ekipe, ki premore štirideset sodelavcev. Novi protokol se osredotoča na kakovost povečave, kjer ocenjuje resolucijo in kakovost detajla, na šum, barve in na slikovne artefakte, ki so rezultat napake bodisi v sami optiki bodisi v procesiranju fotografije. Pri novem ocenjevanju učinka boke ugotavljajo, ali kamera zmore kakovostno zamegliti ozadje tako, da ne poslabša ostrine osrednjega predmeta ali portreta. Ocenjujejo tudi samodejno osredotočenje kamere in ostrino, hitrost zajema fotografije in kakovost slikanja gibljivih scen.

Pomembna je tudi kakovost zajema posnetkov v temnejših okoliščinah (fotografije 1–20 lux, video 5–20 lux). Poostrili so tudi merila za analizo videoposnetkov in od zdaj merijo tudi odzivnost kamere na spremembe svetlobe med snemanjem. Oceno kakovosti videa poda več strokovnjakov, ki pregledajo vsaj petdeset posnetkov, posnetih v zaprtih prostorih in na prostem. Svoje izsledke zapišejo v poročilu, obsežnem sto strani, povzetke pa objavijo tudi na svoji spletni strani, kjer bomo najbrž prav kmalu lahko prebrali poročilo o iPhonu X.

Viri: dxomark.com, deloitte.com, vimeo.com, mylio.com.

​​

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
26. september 2017
3666
26. september 2017
Nov protokol za ocenjevanje kamer na pametnih telefonih