Osvobajajoča veriga podatkovnih blokov (2. del)

Alenka Selčan 31. avgust 2017
/PublishingImages/blockchain2-hero.jpg

V prejšnjem delu smo se na kratko seznanili z osnovami prelomne tehnologije blockchain, ki obeta dvig paradigme ne le na področju financ, temveč tudi v drugih tehnoloških in družbenih sferah.

Blockchain in finance​

Prvo področje, kjer blockchain najbolj nazorno kaže svoje prednosti, so finance. Omenili smo že, da je izhodiščno delo, ki opisuje tehnologijo blockchain pravzaprav izhodišče za prvo decentralizirano, odprtokodno in javno kriptovaluto Bitcoin. Od začetkov, ko so kriptovalute z Bitcoinom na čelu slovele predvsem na temni strani interneta, se je ponudba kriptovalut močno razširila, skupna tržna vrednost celotnega trga pa naj bi danes že presegla 150 milijard ameriških dolarjev.

 

Solidna rast Bitcoina, Ethereuma in številnih drugih altcoinov, ki je sicer vselej zabeljena z dramatičnim nihanjem vrednosti, privablja na dinamičen trg kriptovalut vse več ljudi, ki bi radi začeli trgovati, a ne vedo, kako.

Resda je internet nasičen z raznoraznimi informacijami o tem ekonomskem fenomenu, a le kdo ima voljo in čas, da loči zrno od plevela zato, da bo morda nekoč iz altcoinov nastala palača?

Namen tega prispevka ni izobraževanje o trgovanju s kriptovalutami, zato vse zainteresirane preusmerjamo na Crypto Trade Academy, ki nudi poglobljene video lekcije popolnim začetnikom kot tudi tistim investitorjem, ki s svojimi metodami kriptotrgovanja še niso dosegli želenih uspehov. Tu se boste lahko poučili o kriptovalutah in menjalnicah, izvedeli boste, kako se izogniti najpogostejšim napakam in se z lekcijami o naprednih strategijah v trgovanju izurili v prekaljenega strokovnjaka, ki bo tudi ob spremembah vrednosti kriptovalut ostal pokersko hladen, saj bo znal spretno upravljati s svojim premoženjem.

 

Blockchain in IoT​

Internet reči (IoT) je eden od temeljnih nosilcev četrte industrijske revolucije. Na njegovo veličino in zmožnosti pa pada temna senca, ki jo nanj meče vprašanje varnosti in zasebnosti. Se rešitev za te tegobe skriva prav v tehnologiji blockchain?

Da je blockchain idealna podlaga za internet reči, med drugimi meni tudi IBM, ki je letos predstavil svojo novo platformo Watson IoT, zasnovano na osrednjih tehnologijah nove dobe: blockchainu, internetu reči in kakopak umetni inteligenci Watson. Poglejmo si primer, kako IBM s to tehnologijo rešuje problem transporta in logistike brez posrednikov:

 

Blockchain in družba

Zaradi transparentnosti, dostopnosti, odprtokodnosti, decentralizacije, a hkrati varnosti in zasebnosti, je blockchain tehnologija, ki obeta izboljšave raznovrstnih družbenih formacij in organizacij. Blockchain omogoča manifestacijo neposredne demokracije, pa tudi izvedbo digitalnih volitev brez možnosti goljufije ali prirejanja rezultatov, pa naj gre pa zgolj za podelitev točk najljubšemu izvajalcu Evrovizije ali za izbiro predsedniškega kandidata.

Avstralska organizacija Flux je lani ustvarila eno od prvih aplikacij za neposredno demokracijo, ki temelji prav na tehnologiji blockchain.

 

Navedli smo le nekaj primerov, kjer blockchain omogoča izboljšave. Ko tako zremo v zaton zlate dobe posredniških storitev, lahko le slutimo, kakšna bo podoba človeštva, ko se bo ta prelomna tehnologija razširila v vse pore družbenega delovanja.

Viri: cryptotradeacademy.org, youtube.com, forbes.com, ibm.com, voteflux.org.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
31. avgust 2017
3629
1. september 2017
Osvobajajoča veriga podatkovnih blokov (2. del)