Otroci in igrice ‒ kaj jim ponuditi, da bo hkrati zabavno in poučno?

Renata Anžič Trtnik 19. februar 2019 Čas branja članka: 5 min
/PublishingImages/otroci-igrice-anzic-feb19-hero.jpg

Počitnice so pred vrati in mnogi starši že razmišljajo, kako jih otrokom popestriti. Da pa vendar ne bodo možgančki preveč odšli na pašo, jim med drugim ponudite interaktivne igrice (ko se bodo uprli aktivnostim v naravi), ob katerih bodo morali razmišljati, krepiti ustvarjalnost ali spretnostne veščine.

Staršem ne uspe vedno spraviti otrok na dvorišče, v naravo, k športu. Dejstvo je, da smo družba, prežeta s tehniko in tehnologijo, zato se nima smisla povsem upirati, temveč je bolje najti srednjo pot, ki naj bo predvsem v kakovostnem izboru v naboru, ki se nam ponuja.

Najprej bi se posvetili slovenskim aplikacijam ali takim, ki so na voljo v slovenščini, na voljo pa je tudi nekaj predlogov tujih.

Junaki Slovenije

 

V zadnjem času je medijsko izpostavljena interaktivna igra, ki so jo razvili na Statističnem uradu Republike Slovenije, da bi ljudem približali statistiko na zelo poljuden način: prek igre in izobraževanja. Dominik Bašelj, ki dela kot svetovalec Sursu, je za časnik Delo povedal, da je treba kritično ovrednotiti podatke, ki so vsepovsod okoli nas, in da je prek izobraževanja to statistično opismenjevanje pomembno že v času šolanja. Iz statistične pismenosti skozi igro je tudi magistriral.

Koncept igre temelji na domišljijski Sloveniji, glavni pa je dr. Edvard Valvazor, tudi izmišljen lik, ki nas popelje skozi zgodovino Slovenije in nam pri tem natrosi kup statističnih dejstev. Kako poteka igra? Najprej si izberemo enega od slovenskih narodnih junakov. Izbiramo med Kraljem Matjažem, Lepo Vido, Petrom Klepcem, Pehtro Babo, Kekcem, Mojco Pokraculjo, Martinom Krpanom, povodnim možem in zelenim Jurijem. Nato se z izbranim junakom odločiš za eno od slovenskih mest, v katero vlagaš surovine za prihodnost tega mesta. Nabor več kot 2.000 vprašanj je je zagotovo odlična podlaga, da izboljšamo svoje znanje o Sloveniji iz geografije, narave, literature itd. Vprašanja niso prav lahka, zato je morda to tudi odlična priložnost, da se igrice lotimo timsko kot družina. Igra je na voljo za Android in iOS.

Ježkove dogodivščine za otroke

 

Ljubke ilustracije, glasbena podlaga in prikupne naloge ježka in njegovih prijateljev, ki se soočajo z različnimi izzivi. Namenjena je predšolskim otrokom, da bi razvili kognitivne procese. Z dobro stimuliranimi možgani se tvori nevronska mreža, kar poveča inteligenčni kvocient. Igre tako spodbujajo spretnost, kreativnost, koncentracijo, urijo spomin, logiko, sposobnost predvidevanja ... Razdeljene so na štiri težavnostne stopnje in zajemajo po pet poglavij za vsako. Dodanih je še 15 mini iger.

Ježkova akademija izobraževalnih iger in aplikacije je bilo skrbno zamišljena in igre so bile razvite s pomočjo otroškega psihologa. Iz istega studia prihaja še kar nekaj izobraževalnih iger. Na voljo samo za Android.

Štiri črke – Kviz Slovenija

 

Poznate tisti občutek, ko zaradi časovnega pritiska »mencaš«? Tukaj bo »hitrostnega mencanja« na pretek, saj boste imeli občutek, da čas hitreje teče kot v resnici. Pomagajte otrokom, vsaj na začetku, je pa igrica res simpatična prav za celo družino, preprosta, vendar odlična za možgančkanje, učenje, treniranje hitrega mišljenja. Na voljo za Android in iOS.

Duolingo: Learn Languages free

 

Kjerkoli in kadarkoli se vam zahoče, bo Duolingo poskrbel za učenje tujega jezika (za Android in iOS). Za to aplikacijo bi težko rekli, da je namenjena le otrokom, čeprav jo tako predstavljajo in je ponekod del šolskega programa. Konec koncev, če je ustvarjena za otroke, bi morala vendar biti pregledna in razumljiva, kar pa tudi nam, odraslim, ustreza. Kaj pravite na več kot sedem milijonov prenosov? Če so orodje za učenje jezikov pohvalili TIME Magazin, The Wall street Journal, dvakrat nagradili z nagrado Google Play's Editor's Choice and "Best of the Best" of 2013 and 2014 itd., jim je vredno dati priložnost.

Njegova hvala gre predvsem dejstvu, da ga uporabniki ocenjujejo kot preprostega. Ko si ustvarite profil (starši, naučite tega svoje otroke!), izberete jezik, ki naj bi se ga otrok naučil, določite cilje, ki jih želi doseči, in spremljajte tedenske dosežke. Učenec se bo kalil na področju govorjenja, branja, poslušanja in pisanja prek igre, kar je ključno, da otroci ali tudi odrasli ohranijo motivacijo in jim dolgčas ne ubije duha. Saj veste, otroku se da lažje »prodati« igranje kot učenje. ;)

Pocket Code

 

Že vrabci na strehi čivkajo, da se današnja mularija rodi z miško v roki in tipkovnico v naročju. Ta aplikacija je namenjena bolj IT-usmerjenim otrokom. Omogoča ustvarjanje, igranje, deljenje in miksanje programčkov po principu legokock. Kaj pa se da ustvarjati? Igrice, animacije, interaktivne glasbene videe in še kaj na pametnem telefonu in tablici. Na voljo za Android in iOS.

Toca Nature

 

Odlična aplikacija iz ustvarjalnice Toca Boca (za Android in iOS). Je poučna, otrokom približa dojemanje narave, še posebej če jim je ta dokaj tuja. To pomeni, da si lahko sami ustvarijo naravno okolje, kjer bosta tako zaživela ustrezna flora in favna. Ustvarijo lahko jezera, gozdove in gore, kamor se naselijo za to okolje značilni živalski in rastlinski prebivalci. Tako bodo spoznali, zakaj ravno določene živali nekje živijo, saj se te premikajo zaradi hrane. Od semena do drevesa, od živali do okolja ‒ na preprost in jasen način bodo dojeli, kako v naravi poteka življenje (skoraj, realna krutost jim je prihranjena, tu noben zajček ne postane lisičja malica). Glasba je mirna, animacija odlična in otrok lahko opazuje dogajanje, kot da je na sprehodu v naravi.

 

Bonus ideja za starše in otroke

Uganka: Nočna mora za starše in zabava za otroke. Kaj je to?

Odgovor: Otrok, ki se igra na mobilniku enega od staršev in pobriše vse fotografije, imenik, aplikacije ali kliče na katero od plačljivih telefonskih številk. Poznate? Marsikdo med vami zdaj z bolečino v telesu prikimava. Da ne bo več prihajalo do podobnih dogodkov, si naložite aplikacijo Toddler Lock. Dete lahko po mili volji riše črte, z dotiki pričara zvezdice, srčke, krožce ali karkoli drugega. Vse je pisano in cingljajoče, kot nalašč za radovedne malčke.


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
19. februar 2019
4453
19. februar 2019
Otroci in igrice ‒ kaj jim ponuditi, da bo hkrati zabavno in poučno?
iOS, Android