(P)ostati neviden (2. del)

Alenka Selčan 23. januar 2018
/PublishingImages/1postati-viden-hero.jpg

Ne morem se načuditi hitrosti vznikanja vedno novih, vse pametnejših tehnologij, ki človeštvo vodijo po strmih, vratolomnih stopnicah v neko drugačno življenje. Nimamo niti časa niti moči za razmislek, ali nam neka stvar bolj škodi kot koristi. Zavedamo se, da ima tudi tehnologija svojo temno plat, a o tem ne govorimo kaj dosti. Kam se bo nagnila tehtnica, lahko le ugibamo. Ne moremo, na primer, vedeti, ali razvoj umetne inteligence za človeštvo pomeni odrešitev ali prekletstvo. Inteligentni ljudje jo razvijajo, inteligentni ljudje svarijo pred njo.

Razvoja ni mogoče ustaviti, vseeno pa v izobilju takšne in drugačne tehnologije lahko naredimo več za zaščito svojih temeljnih pravic, saj bomo šele tako mirne duše uživali v njeni dobrobiti. Vemo, kako krhki smo postali v digitalni dobi, kjer je zbiranje podatkov o v medmrežje ujetih slehernikov vir preživetja najmočnejših, meja med uporabo in zl​orabo osebnih podatkov vse tanjša. Na srečo nas v Evropi pred zlorabo digitalnih podatkov vsaj delno ščiti uredba o varstvu podatkov, ki jo bodo posodobili 25. maja 2018 (več o tem tule).

Estetika zasebnosti

Napredek v globokem strojnem učenju, ki že danes omogoča prepoznavanje obrazov in gest, nas sili v razmislek o zaščiti pravice do anonimnosti. Kako slehernika zaščititi pred prepoznavanjem, raziskuje tudi nekaj zagonskih podjetij. Med prvimi, ki so s svojimi izdelki začeli opozarjati na problem anonimnosti, so bili modni oblikovalci.

Stealth Wear in Hyperface

 

Adam Harvey je na modni reviji v Londonu s kolekcijo Stealth Wear že januarja 2013 opozoril na vse večji nadzor sodobne družbe. Za zaščito pred droni je predstavil vrsto oblačil, ki zabrišejo toplotno sled človeka. V začetku lanskega leta je Harvey predstavil nov projekt. O ruticah Hyperface, s katerimi skuša preprečiti prepoznavanje obrazov, smo že govorili, žal pa o projektu vse do danes ni slišati nič novega.

CV Dazzle in Yandex

 

Mnogo pred projektom Hyperface, davnega leta 2010, ko je svet še strašila misel na Google Glass, so upali, da bo kamere uspelo prelisičiti s posebnim mejkapom. Kljub ogromnemu številu kamer ni opaziti, da bi tak mejkap postal nekaj vsakdanjega. Prej nasprotno. Takšen obraz bi verjetno pritegnil precej več pozornosti, za vse pametnejše algoritme za prepoznavanje obrazov pa najbrž tudi razkrinkanje njegovega lastnika ne bil pretrd oreh.

D-ID: de-indentifikacija namesto indentifikacije

Kaj pa če bi anonimnost skušali ohraniti drugače, brez sumljivih visokotehnoloških burk, rutk in norega mejkapa? Kaj ko bi za zaščito svoje podobe poskrbeli šele v digitalnem svetu? Na to pot se podaja zagonsko podjetje D-ID, ki razvija sistem za blokiranje algoritma za prepoznavanje obrazov. Verjeli ali ne, doslej jim je za svoje delovanje uspelo zbrati že štiri milijone dolarjev investicijskega denarja.

D-ID se hvali z inovativno tehnologijo, ki omogoča varno rabo osebnih podatkov in ščiti pred nedovoljenim, avtomatiziranim prepoznavanjem oseb. Fotografije procesira tako, da algoritmom ne uspe prepoznati obrazov, hkrati pa ohranja dovolj podrobnosti, da človeško oko ne zazna razlike med izvorno in procesirano fotografijo.

Vir: ip-rs.si, ahprojects.com , cvdazzle.com, deidentification.co, techcrunch.com.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. januar 2018
3837
24. januar 2018
(P)ostati neviden (2. del)