Prazniki in novoletna voščila prek sporočil SMS in MMS

Roni Kordiš 24. september 2013
/PublishingImages/smsvoscilo.jpg

Če je kdo pomislil, da je prihod pametnih mobitelov, ki nam omogočajo uporabo cele vrste aplikacij, povzročil zmanjšanje števila poslanih SMS-ov in MMS-ov, se je krepko zmotil.

Uporabniki vseh domačih mobilnih operaterjev so v prvih treh četrtletjih leta 2012 poslali skoraj 1,3 milijarde SMS-sporočil (vir).

  • v 3. četrtletju 2012 je bilo poslanih skoraj 423 milijonov SMS-sporočil ali za 24 % več kot v 3. četrtletju 2011
  • v 3. četrtletju 2012 je bilo poslanih več kot 8,5 milijona MMS-sporočil ali za 23 % več kot v 3. četrtletju 2011

Glede na to, da je v Sloveniji penetracija aktivnih uporabnikov mobilne telefonije 102,7 %, torej je preko 2.000.000 uporabnikov, kar pomeni, da je vsak uporabnik v devetih mesecih poslal okoli 650 sporočil oz. da dnevno v povprečju uporabnik pošlje več kot 2 sporočili.

Številke so impresivne. Še bolj pa so impresivne številke kratkih in multimedijskih sporočil, ki jih uporabniki pošljemo v času praznikov.

Podatki storitev Mobitel družbe Telekom Slovenije za lansko leto, ki so me zelo presenetili:
  • med  božičnimi in novoletnimi prazniki je bilo poslanih 156 milijonov sporočil, kar je za 12 milijonov več kot v letu 2010
  • 31. 12. 2011 in 1. 1. 2012 je bilo poslanih 14,3 milijona sporočil

Sam spadam v tisto generacijo ljudi, ki verjame, da je boljša čestitka v realnosti, kot pa kopiranje in masovno pošiljanje SMS-ov na vse naslovnike v imeniku. Glede na to, da vsako leto še vedno dobim preko 50 sporočil z najlepšimi željami, očitno nekateri niti ne opazijo, da sem nazadnje pošiljal takšna sporočila okoli leta 2007. Torej ne gre za recipročnost, ampak za običaj, ki ga imajo ljudje in ki je za njih pomemben.

Če že moram izkoristiti novodobne komunikacijske kanale za čestitke, čemur se sicer poskušam čim bolj izogniti, potem to počnem prek Twitterja ali Facebooka. Priznam, da mi slednji omogoča, da ne pozabim na kakšen rojstni dan, ki ga nimam sinhroniziranega v svojem telefonskem imeniku in na katerega me pametni mobitel sam opomni.

Če grem še malce dlje – koliko telefonskih številk iz svojega mobitela bi znali odtipkati na pamet? Jaz maksimalno tri, pa še pri teh treh bi moral pomisliti. Razvadili smo se in ena izmed najhujših stvari, ki se mi lahko zgodijo, je, da izgubim mobilni telefon in z njim vse podatke. Kljub temu, da imam vse sinhronizirano v “oblaku”, je treba celoten postopek izpeljati na novo.

Aha, seveda. Čim manj izgubljenih mobitelov v letu 2013, čim višje hitrosti pri prenosu podatkov, čim več kakovostnih aplikacij in čim manj problemov v življenju! Srečno!

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. september 2013
1146
17. marec 2014
Prazniki in novoletna voščila prek sporočil SMS in MMS