V čem je razlika med Applom in Googlom?

Roni Kordiš 10. oktober 2014
/PublishingImages/android_vs_apple_cover.jpg

Apple se je zadnje čase soočal s težavami zaradi golih fotografij zvezdnic, ki naj bi prišle na splet zaradi njegovega spletnega servisa iCloud. Čeprav to ni bilo nikoli dokazano in je veliko večja možnost, da so “hekerji” ročno ugotavljali gesla, se je Tim Cook, CEO podjetja Apple, odločil in uporabnikom napisal odprto pismo, v katerem je izpostavil par stvari glede Applovega spoštovanja zasebnosti, s katerimi se popolnoma strinjam. Je pa ob tem vrgel še rokavico Googlu, saj je izpostavil točno to, kar se marsikdo zaveda že dlje časa.

Njegov originalen tekst (vir):

A few years ago, users of Internet services began to realize that when an online service is free, you’re not the customer. You’re the product. But at Apple, we believe a great customer experience shouldn’t come at the expense of your privacy.

Our business model is very straightforward: We sell great products. We don’t build a profile based on your email content or web browsing habits to sell to advertisers. We don’t “monetize” the information you store on your iPhone or in iCloud. And we don’t read your email or your messages to get information to market to you. Our software and services are designed to make our devices better. Plain and simple.

To, da uporabniki postanemo produkt, če nam nekdo ponudi brezplačna spletna orodja, je verjetno vsem jasno. “Ni zastonj kosila,” bi rekli Angleži in tudi na spletu je tako. Namreč dejstvo je, da tudi kadar je nekaj zastonj, je treba na drugi strani povrniti stroške razvoja, vzdrževanja, strežnikov. V samaritanstvo na spletu sicer verjamem, vendar ne pri velikih korporacijah.

Google nam ponuja cel kup brezplačnih storitev (iskalnik Google, Gmail, Google+, Webmaster Tools, Google Analytics …), vendar dobi Google pri vsaki od teh storitev vse podatke o uporabnikih, ki jih lahko zelo dobro monetizira s prodajo oglaševalcem. Saj veste, ko odprete svoj račun Gmail, vas tam čakajo oglasi, ki se navezujejo na vaša iskanja, ki ste jih opravili prek iskalnika Google, ali pa so celo povezani z elektronsko pošto, ki ste jo prejeli. Google hrani o nas veliko več podatkov, kot smo si sami pripravljeni priznati. Prav tako je tudi pri Facebooku, ki je zastonj, vendar oglaševalci dobijo podatke, ki veliko povedo o vsakem uporabniku in njegovih navadah.

Na drugi strani pa je Apple, ki izdeluje odlične produkte in mu ni treba posegati v zasebnost svojih uporabnikov in prodajati podatkov, ki jih uporabniki kopičijo na svojih telefonih. Prav tako pri Applu ne berejo elektronskih sporočil, da bi jih lahko izkoristili za monetizacijo, saj so njihovi izdelki in programska oprema narejeni tako, da je uporabniška izkušnja z njihovimi napravami najboljša.

Kdo ima torej prav? Apple? Google? Odvisno od vsakega posameznika. Vedno obstaja alternativa. Namesto Googla lahko uporabljamo Bing, namesto naprav Apple pa naprave, ki bazirajo na operacijskem sistemu Android. V končni fazi je marsikdo pripravljen zamenjati svojo zasebnost za to, da ima neko storitev brezplačno, kajne?

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
10. oktober 2014
2231
29. april 2021
V čem je razlika med Applom in Googlom?
Android, iOS