So replikanti že med nami?

Alenka Selčan 5. januar 2015
/PublishingImages/asimo-hero.jpg

Po spletu že nekaj časa kroži govorica, da nam preti nadaljevanje filma Iztrebljevalec, ki ga je daljnega leta 1982 po knjigi Ali androidi sanjajo električne ovce? Philipa K. Dicka posnel Ridley Scott. Čeprav pozdravljamo šele leto 2015, se vse bolj približujemo časovnici te znamenite ZF drame, ki se za razliko knjige dogaja novembra 2019, ko so replikanti že izgnani z zemeljskega obličja. Roy Batty in njegova replikantska druščina so tedaj stari približno tri leta. Ti androidi serije Nexus so človeku že tako podobni, da jih od ljudi ločijo le z Voight-Kampffovim preizkusom, zato lahko sklepamo, da so v Iztrebljevalčevi alternativi nekoliko manj popolni androidi morali obstajati tudi že leta 2015. In brž se porodi vprašanje, kako kaže androidom v našem svetu. So že med nami?

Japonci že več let izpopolnjujejo robote različnih vrst in namenov. Zametki znamenitega robota Asimo, ki se še vedno ponaša z nazivom najbolj naprednega humanoidnega robota na svetu, segajo v sredino osemdesetih let prejšnjega stoletja, ko se je Honda odločila narediti robota, ki bo znal hoditi.

Danes Asimo ne le hodi, temveč tudi teče, obvlada neravne površine, se izogiba oviram, hodi po stopnicah, se gladko obrača, nosi predmete, ki jih zna sam pobrati, ima pa tudi že kar nekaj bratrancev različnih proizvajalcev, ki sedijo njegovemu vzoru. Tudi ob njegovem obisku Slovenije smo lahko videli, da Asimo razume kar nekaj ukazov in da prepoznava celo obraze. Njegovim kreatorjem se očitno ne zdi pomembno, da bi ga ustvarili po svoji podobi, kar pa ne moremo trditi za actroide podjetja Kokoro, ki so jih že pred desetletjem razvili v sodelovanju z Univerzo v Osaki.

 

Med človekom in robotom so zavoljo fizične podobnosti le težko ločili obiskovalci razstave "Android: What is human?" japonskega muzeja nastajajočih znanosti in inovacij. "Kodomoroid" ali android-otrok zna v različnih jezikih prebrati novice in preveriti vreme, odrasla različica z imenom Otonaroid pa je podobna svojim predhodnikom vrste Geminoid, ki jih kot lutko upravlja človek v bližini.

Ne glede na svojo čedno podobo, so tudi actroidi še daleč od tega, da bi jih lahko že šteli za replikante. Gibljiv skelet in človeku podobna lupina sta dovolj le za lutko, ne pa za androida. Ta potrebuje še pamet in če je verjeti Kurzweilovim prerokbam, nas bodo roboti tudi v inteligenci dohiteli že čez petnajst let.

Pa si sploh želimo družbe robotov, ki so videti kot človek, se zavoljo umetne kože znajo odzivati kot človek, in po vrhu vsega še razmišljajo kot človek? Si bi res želeli gospodinjske pomočnice, ki je videti kot lutka in je povrhu vsega še neskončno ustrežljiva? Morda se moramo najprej navaditi na prisotnost robotov v preprostejši obliki. Kaj pravite na družabnega robota Pepper, ki bo prav kmalu na voljo tudi vam?

 

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
5. januar 2015
2334
9. januar 2015
So replikanti že med nami?
Android, iOS, Windows Phone 8