Sovražni govor na internetu

Roni Kordiš 9. junij 2014
/PublishingImages/sovrazni-govor-hero.jpg

Kaj je sovražni govor?

Sovražni govor je izražanje mnenj in idej, ki spodbujajo sovraštvo do posameznika ali različnih manjšin (etničnih, narodnih, verskih, kulturnih, spolnih).

V Sloveniji sovražni govor opredeljuje 297. člen Kazenskega zakonika (KZ-1) in za kršitve je zagrožena kazen do dveh let zapora (vir):

  • Kdor javno spodbuja ali razpihuje sovraštvo, nasilje ali nestrpnost, ki temelji na narodnostni, rasni, verski ali etnični pripadnosti, spolu, barvi kože, poreklu, premoženjskem stanju, izobrazbi, družbenem položaju, političnem ali drugem prepričanju, invalidnosti, spolni usmerjenosti ali katerikoli drugi osebni okoliščini, in je dejanje storjeno na način, ki lahko ogrozi ali moti javni red in mir, ali z uporabo grožnje, zmerjanja ali žalitev, se kaznuje z zaporom do dveh let.

V zadnjih letih se število primerov sovražnega govora, ki ga uporabniki prijavijo (vir) prek spletnega servisa Spletno oko, močno povečuje. V letu 2007 je bilo prijavljenih 195 primerov sovražnega govora, v letu 2012 že 4707. Leta 2012 je število obsodb zaradi kršitve 297. člena doseglo število 13.

 

Kaj pomeni sovražni govor v praksi?

Uporabniki interneta imajo pogosto občutek, da je na internetu dovoljeno vse. Da ne obstajajo pravila, ki jih je treba spoštovati, predvsem pa, da je anonimnost na internetu nekaj, kar nam omogoča, da napišemo vse, kar si mislimo, ne glede na to, da s tem posegamo v pravice nekoga drugega.

Najbolj očiten primer sovražnega govora so komentarji na različnih forumih in spletnih portalih pod novicami. Ne glede na to, o čem govori članek, se debata v komentarjih ponavadi razvije v povsem drugo smer. Ponavadi gre za zagovarjanje političnega prepričanja, verskega ali celo spolnega. Glede na to, da so za vsebino komentarjev odgovorni upravljavci spletnih portalov, morajo ti poskrbeti, da so komentarji v skladu s pravili, ki jih določi vsako spletno mesto in da ne prihaja do sovražnega govora ali netenja sovraštva. Spletni portali v ta namen zaposljujejo ljudi, ki preverjajo vsebino in jo po potrebi odstranijo, ali pa prijavijo naprej pristojnim ogranom.

Glede na to, da sem uporabnik interneta že vrsto let, šele zadnja leta opažam porast sovražnega govora, ki se mi zdi precej moteč element, saj ni več pomembna vsebina, ampak samo to, da se preusmeri celotna debata na obrobne stvari, kot sta politika in vera, ki nimata nobene povezave s člankom.

Kako se boriti proti sovražnemu govoru?

Če ste upravljavec spletnega mesta in vpisani v razvid medijev, potem morate poskrbeti za vsebine, ki se nahajajo na vašem spletnem mestu. Obstaja več načinov, ki vam lahko pomagajo pri tem:

  • obvezna registracija uporabnika in strinjanje s pogoji, ki jih določite sami;
  • registracija in komentiranje s pomočjo Facebooka, kar omogoča, da komentirajo zgolj resnični ljudje in ni več varnega zavetja anonimnosti;
  • uvedba “karma” točk, s katero ostali komentatorji ali uporabniki spletnega mesta nagrajujejo ali kaznujejo uporabnike, ki so žaljivi do ostalih;
  • moderiranje komentarjev, preden se objavijo, ali moderiranje že objavljenih komentarjev;
  • onemogočanje komentarjev, kar mi sicer osebno ni všečna rešitev, je pa v marsikaterem primeru je veliko boljše storiti ta korak, kot pa izgubljati čas z anonimneži.

Glede na to, da imam na blogu preko 50.000 komentarjev in da verjamem v pravico do lastnega izražanja mnenj, je tudi število komentarjev, ki sem jih izbrisal, zelo majhno – manj kot deset. Komentatorji so komentirali mene, moje osebno življenje in ne zapisa. Torej so bili povsem nerelevantni.

Tudi zadnja Itak kampanja “Pogasi sovražnost. Govori ljubezen” je namenjena ozaveščanju in opozarjanju na ta problem, ki se ga vseeno še vedno premalo zavedamo!

 

Vira fotografij: itak.si, istockphoto.com.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
9. junij 2014
2069
29. april 2021
Sovražni govor na internetu
Android, BlackBerry OS, iOS, Windows Phone 8