Teci, migaj, živi, uživaj

Alenka Selčan 31. januar 2018
/PublishingImages/teci-migaj-uzivaj-hero.jpg

Prvi mesec leta je za nami, čas je za inventuro novoletnih zaobljub. Se še držite začrtanega? Koliko zarečenih cigaret ste pokadili na skrivaj? Kaj pa dieta? Rekreacija? Zima, mraz in slabo vreme so letos slab izgovor, saj na travnikih že poganjajo zvončki in na plan kličejo tudi največje zapečkarje. Slaba vest je vse pogostejša družba nas, ki se nikakor ne zmoremo odlepiti od računalniškega zaslona in ki obveznosti vestno zlorabljamo izgovorom v prid. Se bomo tokrat vendarle uspeli pretentati in se spravili v tek – dobesedno?

Digitalna doba, ki nam obljublja lajšanje raznovrstnega dela, terja svoje žrtve in marsikomu se je težko povzpeti onkraj njenih pasti. Ne zmenimo se za opozorila, da predolgo sedenje ogroža naše zdravje, četudi sicer redno telovadimo. Nacionalni inštitut za javno zdravje v zgibanki Z gibanjem do zdravja 2018 med daljšim sedenjem priporoča kratke premore, a kaj, ko osredotočeni na delo ali ujeti v štreno družabnih omrežij mimogrede pozabimo nase, pozabimo, da je telo že predolgo v položaju, ki se nam zdi udoben, čeprav čutimo njegove boleče posledice. (Če to velja tudi zate, spoštovani bralec, nemudoma vstani in se malo razgibaj.)

Na srečo imamo danes na voljo pametne ure in zapestnice, ki nam pomagajo dosegati in ohranjati formo. Vse bolj so dosegljive tudi tistim s plitvejšimi žepi. Če se nam, na primer, odlična Samsungova kolekcija zdi predraga, si že za slabih 36 evrov lahko privoščimo povsem solidno športno zapestnico SBS, ki nas opozori, ko sedimo predolgo, šteje pa tudi korake in oceni porabljene kalorije.

Pa je to dovolj, da se premaknemo iz svoje cone ugodja? Pred kratkim je v nekem prispevku pisalo, kako pretentati nadzor aktivnosti na Applovi pametni uri, ki že stresanje roke v sedečem položaju razume kot gibanje. Očitno je nekaterim manj boleče lagati sebi kot vsevedni aplikaciji.

 

Mimogrede. Prav vsevednost športnih aplikacij je te dni povzročila nov škandal s staro težavo. Za športne aplikacije, predvsem tekaške, ki štejejo uporabnikove korake in hitrost, je neizogibna raba zemljevidov, na katerih se izrisujejo uporabnikovi dosežki. Isto velja tudi za aplikacijo Strava, ki povezuje rekreativce vsega sveta, da se medsebojno motivirajo prav z objavami zemljevidov pretečenih ali prekolesarjenih kilometrov. Lansko jesen so ustvarjalci aplikacije predstavili Global Heat Map, zemljevid, ki prikazuje rabo aplikacije po vsem svetu. Ob tem pa niso pomislili, da bo Strava tako povsem nehote razkrila sicer skrita ameriška vojna oporišča Afganistanu in drugje.

No, vprašanje zasebnosti je seveda pomembno, a vendarle naj ne služi za nov izgovor, da se prav zdajle ne bi odpravili na tisti sprehod, če že ne tek, s katerim premnogi odlašamo že predolgo. Seveda bi bilo krasno, ko bi bili za to, tako kot udeleženci ameriškega programa Walkadoo, nagrajeni z denarno nagrado. Lahko sanjarimo tudi o tem, da nas bo nekoč delodajalec, tako kot ameriško podjetje za varovanje zdravja Aetna, nagradil z Applovo pametno uro, da bi le poskrbeli zase.

A do takrat se bomo morali nagraditi sami. Če ne drugače, s pljuči, polnimi svežega zraka.

Viri: nijz.si ccpoabtf.org theverge.com strava.com labs.strava.com investor.aetna.com.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
31. januar 2018
3851
5. februar 2018
Teci, migaj, živi, uživaj