Tehnologija za oči, ki ne vidijo

Alenka Selčan 9. november 2017
/PublishingImages/tehnologija-za-oci-hero.jpg

Ko se navdušujemo nad zabavo, ki jo obetajo očala navidezne in obogatene resničnosti, pogosto pozabimo, da lahko tovrstna tehnologija bistveno pomaga tudi tistim, ki so prikrajšani za tako pomemben čut, kot je vid.

Še ne dolgo nazaj smo mislili, da je tehnologija za premostitev slepote mogoča le v znanstvenofantastičnih zgodbah. Spomnimo se na legendarni film Wima Wendersa Do konca sveta (1991), v katerem razvijajo nenavaden prototip, s katerim bi slepi materi in ženi lahko predvajali posnetke resničnega življenja. Da bi zajeli sliko, primerno za predvajanje, so ustvarili posebna snemalna očala, za katera pa se pozneje izkaže, da lahko posnamejo tudi sanje.

 

Tudi ljubitelji Zvezdnih stez (1987-1994) dobro poznajo od rojstva slepega Geordia La Forgea, ki je zaradi posebnih očal Visor lahko postal pomemben član posadke vesoljske ladje Enterprise.

 

A verjeli ali ne, te nekdaj zgolj fantastične zamisli danes že postajajo uresničljive. Z napredkom v nevroznanosti in razvojem računalniškega vida, senzorike, nosljive tehnologije in podobnih tehnologij se že pojavljajo podjetja, ki želijo dobremu odstotku svetovne populacije pomagati (ponovno) videti in se popolnoma vključiti v družbo. Poglejmo si nekaj tovrstnih očal.

eSight

 

Med pionirji tega področja je zagotovo podjetje eSight, ki pod sloganom »Vsak ima pravico videti« že nekaj let predstavlja svoja elektronska očala, namenjena slepim z ostanki vida. Z očali eSight so spregledali že mnogi skorajda slepi ljudje, ki bi bili sicer obsojeni na pomoč drugih. Očala eSight jim omogočajo dovolj jasen vid, da se lahko izobražujejo, hodijo v službo in, najpomembnejše, vidijo svoje bližnje.

OxSight

Tudi OxSight so očala obogatene resničnosti, ki pomagajo izboljšati vid tistim, ki so ga skoraj povsem izgubili. Zagonsko podjetje oxfordske univerze jih je februarja takole predstavilo na TechCrunchu.

 

Očala OxSight so zasnovana na senzorični tehnologiji za zaznavanje in razumevanje okolja, ki je bila prvotno namenjena razvoju obogatene resničnosti. Nadzorna plošča uporabnikom omogoča prilagoditev vizualnega polja glede na njihove potrebe. Nekaterim bo ojačala barve, drugim pomagala z izrisom objektov v njihovi neposredni okolici.

Pixium Vision

 

Tudi francosko podjetje Pixium Vision že nekaj let razvija tehnologijo za slepe in slabovidne. Pri tem uporabljajo kombinacijo različnih tehnologij, od mrežničnih vsadkov Iris in Prima, pametnih očal z vgrajenim mini fotoaparatom in sistemom za prenos informacij do vsadka ter žepnega računalnika s programsko opremo.

Viri: emory-alpha.wikia.com, esighteyewear.com, smartspecs.co, pixium-vision.com.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
9. november 2017
3728
9. november 2017
Tehnologija za oči, ki ne vidijo