Tri leta od začetka prodaje prvega iPada

Roni Kordiš 24. september 2013
/PublishingImages/apple-ipad_1.jpg

Spletni portali so včeraj poročali o 40. obletnici dogodka, ki je spremenil mobilno tehnologijo. 3. julija 1973 je bil opravljen prvi klic z mobilnim telefonom - Martin Cooper iz podjetja Motorola je poklical Joela Engela iz podjetja Bell Systems in mu sporočil "I'm ringing you just to see if my call sounds good at your end."

Sam se spomnim teh telefonov, predhodnikov današnjih mobitelov, iz filmov. Sam sem se navduševal nad idejo, da se bom lahko, kjerkoli bom, pogovarjal po telefonu. Da mi ne bo potrebno iskati telefonskih govorilnic, ali pa si napeljevati “žice” po hiši, da sem se lahko v miru govoril ure in ure po telefonu. Prvi mobiteli so bili veliki in okorni. Igralci v filmih so se šopirili z njim in se pogovarjali na najbolj nenavadnih krajih. Precej podobno, kot je bilo v Sloveniji pred več kot 18 leti, ko so se v Sloveniji pojavili prvi NMT mobiteli in so jih ljudje prenašali naokoli in glasno govorili na javnih mestih, da jih je kdo opazil. Cene klicev so bile visoke, vendar je bil mobitel takrat statusni simbol.

Prvi klic z mobitelom v omrežju GSM je bil opravljen precej let kasneje. 1. julija 1991 je finski predsednik vlade Harri Holkeri preko mobilnega telefona poklical župana mesta Tampere Kaarina Suonio - preko omrežja, ki sta ga postavila skupaj Telenokia in Siemens. Šele leto kasneje pa je bilo poslano prvo SMS sporočilo.

Sicer ne vem, ali ima 3. april, ko je pred tremi leti na trg prišel prvi iPad, povezavo s prvim mobilnim klicem, vendar se mi ta predstavitev zdi precej podobno dejanje, ki si definitivno zasluži mesto v zgodovini. Z njim je Apple naredil korak naprej v tehnologiji, čeprav so že pred tem obstajale tablice, vendar je ravno prihod iPada povzročil množično evforijo in povzročil, da so večja podjetja svojo proizvodnjo in razvoj usmerila v to smer. Podobno kot je bilo pri iPhoneu - Apple je precej umetno ustvaril potrebo, ki jo zelo dobro trži.

Na začetku je bilo do iPada precej uporabnikov skeptičnih. Tablica, ki ne omogoča telefoniranja, je bila deležna kritik, nekateri ji niso niti pripisali možnosti uspeha, vendar smo jo uporabniki zaradi svoje preproste uporabe in uporabne vrednosti vzeli za svojo. Do sedaj je bilo prodanih že precej več kot 100 milijonov iPadov (različnih generacij). Sicer je ta številka precej majhna v primerjavi s številom mobitelov, ki jih je že več kot šest milijard, vendar je dosegla precej velike premike na samem trgu in sam si ne znam predstavljati večera brez iPada v svojih rokah.

Ker se je prvi klic z mobitelom zgodil pred mojim rojstvom in prvi klic v omrežju GSM, ko me vsa tehnologija še ni tako zanimala, imam precej boljše spomine na iskanje prvega iPada po Apple trgovinah v ZDA.

Ker sem bil ravno v tistem času, ko se je v prodaji pojavil iPad, na potovanju v ZDA, sem izkoristil priložnost, da sem si ga nabavil. Ampak ta procedura ni bila tako preprosta, kot bi se zdelo na prvi pogled. iPadov je bilo manj kot pa potrošnikov, ki smo si želeli to novo “igračo”, oz. kot je bilo povpraševanja po njih. Posledično so v trgovinah uvedli režim, da je ena stranka lahko kupila samo enega iPada. Ker sem imel naročenih par naprav, sem vsak dan hodil v Apple trgovine v Las Vegasu in upal, da jih bom lahko nabavil. S prodajalci sem vzpostavil že dokaj pristen stik in vedeli so, da prihajam iz Slovenije in to tudi upoštevali, ko sem prišel po novo napravo. In prvi večer, ko sem odpakiral iPada in odkrival njegove čare v hotelu MGM Grand, je bil prvi korak na moji dolgi poti prijateljevanja z iPadi. Ker prvega ne pozabiš nikoli, mi še vedno dela družbo, čeprav so se mu pridružili že novejši primerki.

Tako, kot je bil pomemben prvi klic z mobitelom leta 1973, je pomemben tudi razvoj omrežja in naprav, s katerimi vsakodnevno živimo in si ne znamo predstavljati več življenja. Prva generacija iPada je spremenila marsikaj v našem svetu, kot tudi v svetu zabavne elektronike.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. september 2013
1156
17. marec 2014
Tri leta od začetka prodaje prvega iPada