Tudi spletno nasilje je nasilje

Roni Kordiš 19. november 2014
/PublishingImages/spletno-nasilje-hero.jpg

Svet, v katerem živimo, je poln nasilja. Ko prižgemo televizijo, nam mediji predvajajo posnetke nasilja. Ko listamo časopise, so v njem objavljene fotografije, ki zelo nazorno prikazujejo stvari, ob katerih marsikdaj zamižimo. Tudi na spletu je veliko takšnih in drugačnih objav, ki so povezane z nasiljem. Vendar to ni edino nasilje, ki obstaja na internetu.

 

Če smo nekoč, ko smo šli iz šole domov, trepetali pred najmočnejšim fantom iz sosednjega razreda, ki nam je grozil, če smo ga samo grdo pogledali, se je v sedanjem času to nasilje preselilo na internet. Na internetu se srečujemo z drugačnimi vrstami nasilja, ki niso fizične, ampak psihične in lahko pri mladih povzročijo dolgotrajne in resne posledice. V svetu je precej primerov, ko so mlajše osebe storile samomor, ker so jih sošolci ali pa kolegi zaničevali na družbenih omrežjih in se same niso znale soočiti s tem.

Cyberbullying je elektronsko ustrahovanje, ki se dogaja na forumih, družbenih omrežjih in je uperjeno proti eni osebi. Kako pride do tega? Dve prijateljici se med seboj skregata in ena od njiju na spletu razširi informacijo o svoji bivši prijateljici ali pa objavi njeno fotografijo in potem se zgodi plaz negativnih komentarjev, ki jih ta oseba prebere. Ker gre običajno za mlajše osebe, lahko takšno psihično nasilje pusti dolgotrajne posledice, saj oseba dobi občutek, da je nihče ne mara. Ker ne ve, kako se soočiti s takšno situacijo, se zapre sama vase.

Druga oblika spletnega nasilja je flaming, kjer gre za primere objavljanja žaljivih sporočil, ki so povezana z vero, politično pripadnostjo ali filozofijo posameznika. Naslednja vrsta je cyberstalking, zalezovanje, kjer si s pomočjo digitalne sledi, ki jo puščamo na internetu, lahko nekdo zgradi precej dobro bazo podatkov o nas samih in jih kasneje tudi izkoristi za krajo identitete ali pa za to, da nas dejansko zalezuje.

Itak je maja letos predstavil odlično kampanjo Moč besed, kjer komunicirajo ravno to: Pogasi sovražnost. Govori ljubezen. Akcija je namenjena opozarjanju na ta pereč problem, ki se vsakodnevno dogaja in se ga premalo zavedamo. Prav tako pa je ta akcija namenjena ozaveščanju mladih, kako se dejansko soočati s tem problemom.

 

Par nasvetov, kako naj se mladi obnašajo na spletu:

  • na spletu se obnašaj tako, kot se v realnem svetu;
  • kar ne upaš na glas povedati na ulici, zadrži zase tudi na spletu;
  • premisli, kako bi se počutil, če bi tebe kdo žalil zaradi tvoje vere ali življenjskih nazorov;
  • če si jezen, dvakrat premisli, preden boš stvar objavil;
  • osebni podatki so tvoji podatki in jih ne razkrivaj na spletu;
  • kar objaviš na internetu, tam ostane za vedno;
  • gesla ne posojaj svojim prijateljem;
  • če te na spletu nekdo ponižuje, zaupaj to svojim staršem in jih prosi za pomoč.
Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
19. november 2014
2281
29. april 2021
Tudi spletno nasilje je nasilje
Android, iOS, Windows Phone 8, BlackBerry OS