Twitter in poplave

Roni Kordiš 20. maj 2014
/PublishingImages/twitter-poplave-hero.jpg

V zadnjih dneh prek medijev spremljamo dogajanje iz Bosne, Srbije in s Hrvaške, kjer so reke prestopile bregove in je voda poplavila celotna mesta. Prizori, ki jih vidimo, v nas prebudijo željo, da bi pomagali. Ker se uradne instituacije na takšne situacije običajno odzovejo z zamikom, se je še enkrat izkazala moč družbenih omrežij, predvsem Twitterja. Ta je postal v tem primeru najbolj ažurno orodje, na katerem so dostopne informacije iz vseh krajev, kjer potrebujejo pomoč, infrastruktura pa še vedno omogoča digitalne komunikacije.

Twitter se je še enkrat izkazal kot medij, ki omogoča najhitrejši dostop do informacij in ki ga lahko uporablja vsak izmed nas. Če bi čakali na poročila medijev, bi bile informacije precej skope, saj njihovi novinarji nimajo dostopa do vsake vasi v državah, ki jih je ogrozila voda. Prav tako so komunikacijski kanali, ki jih uporabljajo novinarji, precej počasnejši od Twitterja. Ravno zato je veliko novinarjev začelo uporabljati Twitter, saj so tako precej bolj ažurni, kot če objavljajo novice na spletnih portalih ali pa se javljajo v živo v oddaje, ki so na sporedu šele čez nekaj ur. V primerih, ko so ogrožena življenja, ni časa za takšne komunikacijske kanale, ampak je treba čim hitreje sporočati, kaj se dogaja.

Drug primer, ko se je Twitter izkazal v teh dneh, je tudi pri organiziranem zbiranju hrane, oblačil in higienskih potrebščin za vse, ki jim je voda uničila vse, kar so imeli. Marsikoga je namreč zmotilo, da uradne institucije dolgo časa niso organizirale zbiranja potrebščin za poplavljence in so se ljudje sami organizirali in pričeli z zbiranjem.

 

Ker mediji v tistem času še niso poročali o teh zbirališčih, se je obveščalo prek Twitterja. In ko so bila nekatera zbirališča povsem polna, se je prav tako prek Twitterja obveščalo o novih in novih zbirališčih, ki jih v teh dneh ni ravno malo. Nihče se več ne sprašuje o tem, komu je pomoč namenjena in o tem, ali bi se ti ljudje enako odzvali, če bi prišlo do poplav v Sloveniji. Spomnimo se samo ledu, ki je pred meseci okupiral Slovenijo in so prišli k nam na pomoč reševalci iz drugih držav. Vsaj v takšnih primerih, ko se zgodijo naravne nesreče, postanemo spet ljudje in pozabimo na stvari iz preteklosti in poskušamo po svojih močeh pomagati, kot znamo in zmoremo.

Glede na to, da se situacija na ogroženih območjih spreminja iz ure v uro, je tudi število tvitov s teh področij zelo veliko. Tako vsaj približno vemo, kaj se dogaja, uporabniki pa z ogroženih območij tudi sporočajo, česa kje primanjkuje, kar lahko precej pomaga pri logistiki pomoči in organiziranju prostovoljcev, ki pomagajo na terenu.

Seveda ne morem mimo zbiranja donacij prek SMS–sporočil, ki ga uporabniki Twitterja vedno podpiramo in s pošiljanjem SMS-sporočil po svojih močeh pomagamo tistim, ki jim je narava vzela vse.

Uporabniki Twitterja nismo aktivni samo v digitalnem svetu, ampak te informacije širimo tudi v živo in verjamem, da smo v teh zadnjih dneh naredili marsikaj, za kar bi bilo sicer treba veliko več časa, predvsem pa bi se informacije širile precej počasneje, kot so se.

 

Če še niste, potem lahko tudi vi pošljete SMS s ključno besedo in tako pomagate tistim, ki to potrebujejo. Hvala!

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
20. maj 2014
2044
29. april 2021
Twitter in poplave
Android, iOS, Windows Phone 8