Ugriz v Jabolko

Alenka Selčan 8. maj 2014
/PublishingImages/jabolko_cover.jpg

Ko sem te dni oprezala za tehnološkimi novicami, me je bolj od novic o novih dosežkih v pametni tehnologiji presenetil njihov manjko. V obilju vsakodnevnih tovrstnih novosti se mi je namreč zazdelo nenavadno, da sem zasledila več informacij o Applovi daljnoročni viziji, kot o dejanskih izdelkih. Applove zgodbe so v nekaj dneh kapljale tako pogosto, da se mi je za hip zazdelo, da slavimo dneve Jabolk, ki sem jih nemara spregledala na svojem koledarju.

Tako sem znova lahko brala o zavidanja vrednem zelenem Applovem centru, ki ga nameravajo postaviti do leta 2016. Po spletu je ob dnevu Zemlje poleg novic zaokrožil tudi uradni video o tej ekološko zavedni in skorajda energijsko samozadostni 'vesoljski ladji', ki pa zdaj, začuda, zavoljo avtorskih pravic, ni več na voljo za ogled.

Naslajala sem se lahko tudi ob Applovem tridimenzionalnem hologramskem zaslonu, ki se ga bo dalo upravljati z gestami. Naprava naj bi delovala s pomočjo dveh paraboličnih zrcal, na projecirano sliko pa bi uporabnik vplival z gibi, ki naj bi jih zaznali vgrajeni laserji, ko bi bila njihova sled prekinjena. Četudi zamisel o hologramskih zaslonih ni nova, je Apple ravno te dni patentiral svojo vizijo hologramske prihodnosti, ki nas bo popeljala bližje Voyagerjevem Holodecku iz Zvezdnih stez, čeprav bomo na otipljivo različico hologramskega objekta najbrž čakali še dolga leta.

So za poplavo prispevkov o Applovih dolgoročnih vizijah krivi finančni rezultati, ki poročajo, da je nekdanji zastavonoša pametne tehnologije v drugi četrtini letošnjega leta v primerjavi z lanskim zaznal skoraj 16-odstotni padec v prodaji iPadov? Res, da zaskrbljujoči podatek omili približno 17-odstotna rast prodaje iPhonov, h kateri pa je precej prispeval kitajski trg.

Na srečo lahko še v isti sapi preberemo o uspešnosti iTunes, ki se ta trenutek ponaša z 800 milijoni uporabniških računov, iOboževalec pa svojo zvestobo Applu lahko potrdi še tako, da se pridruži dvajsetim milijonom srečnih lastnikov uspešnice z imenom Apple TV, t. i. Applov hobi, kot je nekoč ta projekt poimenoval Tim Cook.

Upam, da bo podobna zgodba o uspehu dočakala tudi druge Apple produkte, predvsem take, ki bodo omogočali nadgrajeno zaznavanje okolice. Apple namreč obljublja, da bo svoje prihodnje naprave opremil s senzorji, ki bodo zaznavali temperaturo, vlago, pritisk in zvok v bližini svojega zvestega uporabnika.

V to kategorijo najbrž spada tudi težko pričakovana zapestnica iWatch, zaradi katere marsikateri ljubitelj tehnologije iOs zardeva od nelagodja, saj se heretiki, ki ne verjamejo Applovo božanstvo, že nekaj časa ponašajo z zapestnicami Pebble, Samsung Galaxy Gear ali Sony Smartwatch2. Nič ne de, obljube terjajo dolg, in morda tudi na nosljivo tehnologijo, ki jo bo krasilo ugriznjeno jabolko, ne bo več treba dolgo čakati.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
8. maj 2014
2033
16. maj 2014
Ugriz v Jabolko
iOS