Umetno sonce

Alenka Selčan 9. julij 2015
/PublishingImages/umetno-sonce-hero.jpg

Večerna promenada ob morski obali. Mehki valovi nežno osvajajo razgreto skalovje in žgečkajo kamenčke v bistrem zalivčku. V pastelnih odtenkih modrine se raztaplja večerno sonce in se sramežljivo ovija v tančico oranžnega oblaka. Na nizkem obzidju ždi skupina mladcev, ki jim ni mar za vse to. Če so generacije pred njimi komaj čakale na prav takšne trenutke poletne romantike, ko se najlažje ukrade poljub, danes tovrstna lepota neopaženo tone za obzorje.

Čredica mladeničev vrste Homo Smartphoneus je sončnemu zahodu obrnila hrbet in svoj pogled priklenila na zaslon naprave v svoji dlani. Nedaleč stran se dolgočasi ljubka mladenka istih let in upa, da bo z žogo, ki jo zapeljivo odbija ob tla, privabila vsaj en pogled. Morda se res tu in tam dvigne obrv, a le za hip. Nihče od mladcev si ne drzne sestopiti v to preveč resnično resničnost.

 

S sklonjenimi glavami raje potujejo prek Facebookovih planjav in neprizadeto zrejo v nov nabor bolj ali manj uspešnih selfijev, ki jih je šopek njihovih „prijateljic“ pridelal na vroči plaži po nekaj urni seansi s selfie palico. Le kdo med njimi bi opazil višjo resolucijo fotografij, ki jih Instagram ravno te dni obljublja tudi uporabnikom Androidov?

Tehnologija se izboljšuje, a nihče več ne trzne ob vsiljenem napredku, ki ne prinaša več poželenja po čudežni prihodnosti, temveč le še strah pred novim stroškom. Začetno očaranost nad napravami in aplikacijami je premagala rutina in zamrlo je celo hvalisanje, kdo ima večjega, boljšega, hitrejšega. Saj je vseeno. Facebook se ne izboljšuje s tehnologijo, temveč z vsebino, ta pa le redko sega onkraj dolžine selfie palice.

Vdano smo sprejeli, da pametna doba ne prinaša pametnejših uporabnikov. A če že niso pametnejši, so vsaj zvesti. Tako zvesti, da jih le redko dosežejo dobri nameni tistih, ki opozarjajo na lepoto sveta onkraj zaslonov. Nedavno je eden od znamenitih spletnih časopisov za tehnološko kulturo postregel z desetimi nasveti, kako odložiti svoj pametni mobitel vsaj za trenutek ali dva.

A takšni nasveti spolzijo v pozabo hitreje od tistih devetih ur, ki smo jih menda v povprečju vajeni preživeti z mobitelom v roki. Ko med brskanjem po svojem mobitelu naletimo na deset načinov, kako se lahko dolgočasimo tudi brez njega, obupamo že pri tretjem, ki pravi, naj v roke vzamemo knjigo. Brž preskočimo ostalih sedem in si raje ogledamo še en posnetek navihane mačke.

Le kdo si bo za ozdravitev od internetne odvisnosti namestil jajčno uro in se za nekaj minut odrekel reki traparij, ki se zliva po socialnih omrežjih? Če odrekanje ne deluje niti pri shujševalnih dietah, niti pri državnih politikah, čemu bi bilo učinkovito pri preobrazbi Homo Smartphoneusa?

Star slovenski pregovor pravi, da se „klin s klinom zbija“ in če ne bo prišlo do kakšne katastrofe apokaliptičnih razsežnosti, bo najbrž le tehnologiji uspelo našo pozornost vrniti nazaj k milini sončnega zahoda.

Nemara bomo le z nadgrajeno resničnostjo znova uzrli lepoto sveta, četudi bo ta v AR dimenziji služila le kot neotipljivo računalniško namizje. Za odvisnike od socialnih omrežij je najbrž bolje, da ohranijo vsaj sled tu-svetja, kakor da se povsem utopijo v napovedani Facebookovi virtuali.

Pa bomo sploh dočakali uporabniško AR tehnologijo? Googlova očala se še niso dvignila iz pepela, Magic Leap ostaja navkljub svojim občasnim najavam skrivnost brez primere, do Windows Hololens pa nas ne ločuje le nekaj mesecev nestrpnega pričakovanja, temveč tudi teža kreditne kartice.

 

No, vseeno ne gre obupati. Morda se do nove tehnološke odrešitve vsaj med dopustom ali počitnicami lahko pozabavamo s tistimi nasveti, kako se odlepiti od medmrežja.

A ker tudi sama dobro vem, da ta naloga ni preprosta, vam od vsega srca zaželim vsaj nekaj dni v popolni nedosegljivosti.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
9. julij 2015
2579
15. julij 2015
Umetno sonce
Android, iOS, Windows Phone 8