Uporaba mobitela na letalu

Roni Kordiš 13. november 2013
/PublishingImages/mobitel-na-letalu-hero.jpg

Kdorkoli je že potoval z letalom, si je verjetno zapomnil varnostno opozorilo posadke med razlago o procedurah med letom, da moramo izklopiti naše mobilne naprave, da moramo med vzletom in pristankom spraviti na varno naš mobitel in da ga ne smemo uporabljati med samim letom. Pravila, ki so bila napisana v nekih drugih časih, pa vendar so se jih vse letalske družbe morale držati, ker je takšna pravila postavila krovna organizacija – FAA (Federal Aviation Administration).

Tisti, ki smo si vseeno želeli posneti vzlet, ali pristanek letala, smo to počeli na skrivaj. Posnetki so bili tudi temu primerno kvalitetni, vendar za objavo na spletu so bili takšni posnetki povsem uporabni.

Večji problem je nastal, ko sem se vračal iz ZDA in sem imel v rokah iPada (prve serije), ki so ga ravno v tistem času začeli prodajati preko luže. Ker sem imel na njem naloženih par iger, sem si predstavljal, da bom lahko v miru igral igrice na letalu.

Med vzletom sem ga spravil v predal, zaradi regulative, vendar ko sem ga kasneje želel prižgati in igrati na njem igrice, me je stevardesa prijazno opozorila, da tega ne smem početi. Namreč, da s svojo napravo lahko povzročim motnje, ki so lahko usodne za letalo. Glede na to, da sem imel iPad, ki je imel zgolj WiFi, se mi je to zdelo precej smešno. Ko sem ji želel pokazati, da je naprava v stanju “airplane mode”, je to niti najmanj ni zanimalo. Pravila so pravila in jaz sem moral pospraviti iPada nazaj v predal. Na srečo sem imel še prenosni računalnik, s katerim sem si krajša čas, dokler se mi ni izpraznila baterija.

Vendar se časi očitno spreminjajo, saj je pred parimi organizacija FAA sporočila, da se obetajo spremembe pri uporabi mobitelov in ostalih mobilnih naprav na letalih. Še vedno bo prepovedano telefoniranje (kar ureja organizacija FCC) in uporaba prenosa podatkov med samim poletom. Vendar bodo potniki lahko uporabljali prenos podatkov preko WiFi-ja v letalih, ki bodo to omogočala. Prav tako pa bo možna uporaba tehnologije Bluetooth.

Nič več ne bo zadržkov za uporabo mobitela za poslušanje glasbe, igranje igric, tipkanje po tablici, ali pa branje knjig na e-bralnikih. Med samim vzletom in pristankom potniki še vedno ne bodo smeli imeti v rokah svojih naprav, saj morajo biti vsi predmeti v tem času pospravljeni v za to namenjene prostore.

Če smo do sedaj v letalih gledali v majhne zaslončke, kjer so se vrteli filmi, bo sedaj vse skupaj precej bolj preprosto – tablice bodo namenjene gledanju filmov po lastni izbiri, otroci se bodo zamotili z njihovimi najljubšimi igricami, predvsem pa ne bo treba vsega tega več skrivati, kot je bilo to do sedaj.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
13. november 2013
1910
27. november 2013
Uporaba mobitela na letalu
iOS, Android, BlackBerry OS, Windows Phone 8, Windows Phone 7