Utrjevanje zaupanja

Alenka Selčan 9. januar 2018
/PublishingImages/kolumna-ces2018-hero.jpg

Za sledilce tehnoloških trendov se novo leto začne nekaj dni po silvestrovanju, z otvoritvijo največjega sejma uporabniške elektronike. Spektaklu primerno se CES, ki je lani praznoval petdesetletnico obstoja, že vrsto let dogaja v Las Vegasu, kamor se poleg več kot 180 tisoč predstavnikov industrije, medijev in nastopajočih zgrne še množica radovednih obiskovalcev.

So ti še tako navdušeni, kot so bili ob vzniku pametne dobe? Morda. A vse bolj je jasno, da med lasvegaškim šovom in uresničitvijo tamkaj danih obljub vselej zeva brezno, po katerem mora do uporabniške različice predstavljenih konceptov preteči nemalo vode.

Ne le to. Če smo vsak začetek januarja napol oslepeli zaradi fantastičnih naprav, ki so se nizale, od pametnega telefona, ur in druge nosljive tehnologije do različnih plasti dodane resničnosti, interneta stvari in z njim povezanih gospodinjskih pripomočkov, zvočnikov z umetno inteligenco, robotov …, smo zavoljo te slepote zanemarili tako pomembne zadeve, kot so varovanje zasebnosti, varnosti in konec koncev potrošniških pravic.

K dvomu pripomorejo tudi razkritja, ki so ob menjavi leta zasenčila celo najbolj imenitna imena te industrije. Naj spomnimo.

 

Tik pred iztekom leta 2017 so izbruhnile novice, da je ena od teorij zarote vendarle resnična. Apple naj bi namenoma upočasnjeval prejšnje različice iPhona le zato, da bi uporabnike spodbudil k nakupu nove. Škandal je Apple pospravil pod preprogo z nezadostnim opravičilom, v obliki razlage delovanja baterij. Najbrž ni treba poudariti, da takšni škandali ne škodujejo le Applu, temveč ogrožajo že tako načeto zaupanje uporabnikov do sodobne tehnologije.

Da prehod v novo leto ni prizanesel nikomur, je dokazal Alphabetov Project Zero, ki je v sodelovanju z akademiki različnih držav razkril dve pomembni napaki, prisotni v računalniških čipih. Prva je Meltdown, ki hekerjem mogoča, da zaobidejo strojno oviro med aplikacijami in računalniškim spominom in tako pridejo do uporabnikovih gesel. Druga, Specter, pa poleg Intelovih ogroža tudi uporabnike čipov AMD in ARM. Tudi ta napaka omogoča hekerjem, da se prek sicer prvovrstnih aplikacij lahko prebijejo do zaupnih podatkov. Čeprav gre za stari napaki, zgodba kljub dozdajšnjim poskusom odprave napak še nima končnega epiloga, seveda pa je zaupanja med uporabniki za silo pokrpanih, do 30 % počasnejših naprav, vse manj.

In še vedno je tu CES, na katerem se bo ob vsem tem zamižalo na eno oko in se pretvarjalo, da je vse v redu. Kaj pa drugega. The show must go on. In sledili mu bomo tudi mi, s svežimi objavami o novih in, upamo, da tudi varnih napravah, ki jim bomo vselej lahko zaupali. Nedvomno bo med njimi dovolj takšnih, ki se jih bomo razveselili in nam bodo obogatile prihodnost.

Viri: ces.tech, googleprojectzero.blogspot.si, apple.com.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
9. januar 2018
3811
9. januar 2018
Utrjevanje zaupanja