Vaš star mobitel in podatki na njem

Roni Kordiš 30. julij 2014
/PublishingImages/star-mobitel-podatki-hero.jpg

Pred desetletjem, ko mobiteli še niso imeli vgrajenega fotoaparata, ko še niso bili ves čas povezani v internet in ko so uporabniki telefon uporabljali le za telefoniranje, je bila menjava telefona povsem preprosta. Imenik si skopiral na SIM-kartico, jo prestavil v drug telefon, ga prižgal in začel uporabljati. Star telefon je romal v kakšen predal ali pa ga je dobil kakšen sorodnik ali prijatelj.

Sedaj je to vse skupaj precej drugače. Mobitel ni več le telefon, na njem imamo cel kup podatkov, ki niso primerni, da bi jih delili z drugimi. Mobitel nam omogoča fotografiranje, snemanje videoposnetkov, na njem imamo shranjene pomembne poslovne informacije ter tudi vse dostope do različnih spletnih storitev, brez katerih si življenja ne znamo več predstavljati.

 

Ko menjamo telefon in ga na novo nastavljamo, ugotovimo, da je celoten proces postal precej bolj zakompliciran, kot je bil nekoč. Če menjamo telefon in s tem tudi mobilni operacijski sistem, potem ugotovimo, da nas čaka kar precej dela. Da si uredimo celoten sistem, kot smo ga navajeni, nam pobere veliko časa, predvsem pa se moramo spomniti vseh gesel, ki jih uporabljamo. Ravno to je eden izmed razlogov, zakaj sam ostajam zvest zgolj eni znamki mobitelov. Doma imam v predalu vse predhodne modele, ki sem jih kupil – iPhone 3G, 3GS, 4S.

Zakaj jih ne podarim ali prodam?

Preprosto zato, da imam v primeru, če mi iPhone 5S odpove, še vedno en telefon, s katerim bom lahko nemoteno telefoniral, pošiljal SMS-e, tvital in uporabljal Facebook in Instagram. Vendar to ni edini razlog, zakaj so ti telefoni v mojem predalu in še vedno zaklenjeni s kodo.

 

Na svojem mobitelu imam shranjene informacije, ki niso javne – službena elektronska pošta, privatni SMS-i, komunikacija na Facebooku, fotografije, shranjene številke kreditnih kartic v imeniku. Gre za stvari, za katere ne želimo, da pridejo v napačne roke. Pa vendar uporabniki pozabijo na to, ko dajo svoj mobitel na servis, na njem pa ostanejo podatki, ki lahko marsikomu pridejo še kako prav, da nam stori poslovno ali osebno škodo. Sam sem v primeru, ko sem moral svoj mobitel dati na servis, preventivno izbrisal čisto vse podatke, ki so bili na telefonu. Vendar tega ne počnejo vsi uporabniki, prav tako tudi ne naredijo tega, ko prodajajo svoj mobitel prek različnih spletnih oglasov, kupec pa je povsem navdušen, ko dobi dostop do različnih vsebin, ki niso bile namenjene njemu.

Kaj torej narediti, ko se naveličamo mobitela in ga želimo dati/prodati?

V vsakem primeru svetujem, da naredite varnostno kopijo vseh podatkov, ki jo zavarujete z geslom. Vsak mobitel omogoča, da izbrišete vse podatke, ki se nahajajo na njem – ponavadi to najdete v meniju povrnitev tovarniških nastavitev, ki so sicer zaklenjene s kodo, ki jo sami določite. S tem boste svoj mobitel vrnili na osnovne nastavitve. Vendar vseeno svetujem, da ste pozorni in še enkrat preverite, ali so res vsi podatki izbrisani (tukaj imam v mislih tudi aplikacije, v katere ste vnesli svoje uporabniško ime in geslo). Šele potem lahko mirno prodate svoj mobitel ali pa ga komu podarite.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
30. julij 2014
2132
6. avgust 2014
Vaš star mobitel in podatki na njem
Android, iOS, Windows Phone 8