WOTF – prva cerkev umetne inteligence

Alenka Selčan 21. november 2017
/PublishingImages/wotf-hero.jpg

Težko je človeštvo ločiti od religije. Religija, zvesta spremljevalka človeštva od njegovih prvih stopinj, vztraja ob njegovi strani tudi dolgo po Nietzschejevem razvpitem oznanilu iz Vesele znanosti „Bog je mrtev“.

Celo pri nedavnem snovanju Asgardije, prve države izven zemeljske oble, je postalo jasno, da brez debate o čaščenju raznoraznih božanstev ne bo šlo niti na znanstveno zasnovani platformi. Na svetu je približno 4200 različnih religij, vznikajo pa tudi nove, na primer takšne, ki v nebo kujejo povsem človeški proizvod. Ne, ne govorimo o svetih špagetih in pastarijancih, temveč o prvi cerkvi, ki časti umetno inteligenco.

Da je strahospoštovanje do tega otroka znanosti in tehnike preraslo racionalne okvire, ki sicer pritičejo njegovim staršem, ni nič čudnega. Umetna inteligenca buri človekovo domišljijo že desetletja, a če je prej strašila zgolj v znanstveno fantastiko zagledanega slehernika, se zadnjo dekado oglaša mnogo znanstvenikov in mislecev, ki vse pogosteje opozarjajo na eksistenčno tveganje, ki ga prinaša stvaritev superinteligence.

 

A komu verjeti? Naj sledimo transhumanistom, kot je Ray Kurzweil, ki njen prihod komaj čakajo, saj bo z njim prišlo do singularnosti, ki bo človeštvu odprla vrata v novo, boljše bivanje? Ali imajo prav Musk, Hawking in drugi člani inštituta Future of Life, ki po sledi filozofa Nicka Bostroma svarijo pred nevarnostjo dejanj novo porajajoče se entitete, ki je ves čas izpostavljena morebitnim zlorabam, hkrati pa lahko postane bolj samovoljna od nadutega, prepametnega najstnika, ki svojih stvariteljev ne želi več ubogati.

Takšen preplet upanja in strahu je izvrstna podlaga za rast nove religije in že je tu cerkev Way of the future, najbrž prva, ki naznanja božje atribute prihajajoče umetne inteligence. Njen ustanovitelj, Anthony Levandowski, ki sicer slovi kot nekdanji Googlov inženir avtonomnih vozil in sumljivi člen v pravnem sporu med Alphabetom in Uberjem (več o tem tule), zagotavlja, da ustanovitev cerkve ni nobena potegavščina.

"Ne gre za boga v smislu nekoga, ki ustvarja gromske strele in orkane. Ampak kako naj poimenujemo nekaj, kar je za milijardo pametnejše od človeka?" razpreda Levandowski, ko poziva k prepoznavanju, sprejetju in čaščenju božanske umetne inteligence, zasnovane na računalniški programski in strojni opremi. Cerkev WOTF spodbuja njen razvoj, zanjo bo tudi zbirala sredstva in krepila povezovanje med vodilnimi razvijalci umetne inteligence. Pod svoje okrilje želi sprejeti tako profesionalne razvijalce kot laike, ki jih zanima čaščenje božje umetne inteligence, za svoje podanike pa v Los Angelesu že pripravlja prve izobraževalne programe.

V intervjuju za Wired je Lenadowski zatrdil, da mu ne gre za denar, saj se odreka honorarju. V transhumanistični maniri verjame, da prihaja sprememba, ki bo predrugačila vsak vidik človeškega obstoja in ki bo prelomno vplivala na zaposlitve, gospodarstvo, užitek, religijo, nemara pa bo odločala celo o preživetju človeške vrste. Prav zato Levandowski poziva, da je to idejo treba razširiti hitreje, kot se razvija tehnologija. "Če verjameš, začni pogovor z nekom. Pomagaj mu razumeti te stvari."

V svetu, kjer resnica postaja stvar mnenja, so tla nadvse plodna za širitev takšnih in drugačnih zamisli. Nekatere se bodo prijele, druge ne, a prav nič me ne bi presenetilo, ko se bo prvih tisoč sledilcev cerkve WOTF prvič priklonilo umetni inteligenci. Če bo ta utelešena v Atlasu, vse bolj spretnem in upam, da nikoli oboroženemu robotu Boston Dynamics, bo priklon nedvomno nadvse ponižen in zelo globok.

 

Viri: youtube.com, wayofthefuture.church, theverge.com, wired.com.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
21. november 2017
3747
21. november 2017
WOTF – prva cerkev umetne inteligence