Zakaj uporabljam računalnik Apple?

Roni Kordiš 3. december 2013
/PublishingImages/macbook-narocje.jpg

O svetih vojnah med ljubitelji različnih znamk sem že pisal. Sam sem v stik z računalniki prišel takrat, ko se je na trgu pojavil operacijski sistem Windows 3.1. Dolga leta sem bil zvest Microsoftu in odraščal ob verzijah Windows 95, Windows NT, Windows Xp.

Spomini na tiste čase so še vedno živi, saj sem skoraj polovico časa, ki sem ga preživel za računalnikom, porabil za to, da sem urejal stvari, s katerimi sem imel probleme. Računalnik je opravljal svoje poslanstvo, ker pa sem nanj nalagal programe, ki sem jih našel na spletu, in imel možnost spreminjati cel kup nastavitev, sem vedno znova ugotovil, da nekaj ne deluje več tako, kot bi moralo. Vedno znova sem imel občutek, da je računalnik prepočasen, da procesi poberejo preveč procesorske moči in da sem sposoben vse to popraviti sam. Defragmentiral sem disk, iskal programe po spletu, ki bi rešil problem s spominom, pa vendar nisem bil nikoli povsem zadovoljen.

Veliko debat v tistem času je bilo namenjenih ravno temu – kaj vse komu ne deluje, kako nihče ne najde gonilnikov, kako se stvari same po sebi “obesijo”. V končni fazi je bilo zelo veliko energije in časa vrženega v to, da bi se odpravilo probleme, ki jih sploh ni bilo. Bilo je le preveč vsega in prvi koraki na spletu, ko je bilo treba vse, kar smo našli, tudi dejansko preizkusiti, so bili krivi za vse skupaj.

Ko sem konec leta 2006 kupil svoj prvi MacBook in ga nesel v službo, so bile prve besede vodje informatike zelo vzgojne: “če boš ti uporabljal prenosnik Apple, ga bodo želeli tudi drugi. In če ga bodo vsi uporabljali, bom izgubil službo.” Te besede so bile dokaj nazorne, saj so bili informatiki v tistem času dejansko namenjeni odpravljanju napak, ki so se zgodile zaradi neprimerne uporabe računalnikov. Zelo malo problemov je bilo s strojno opremo, vendar je precej pogosto “iz povsem neznanih razlogov” prišlo do napake v programski opremi ali celo v operacijskem sistemu.

Ne morem mimo dejstva, da sem naslednjih nekaj let uporabljal oba operacijska sistema. Doma OS X, v službi Windows. In dejansko nisem imel več problemov v službi z računalnikom – je pa dejstvo, da me je začetna faza navdušenja nad internetom že počasi minila, prav tako nisem nalagal vsega, kar sem našel na spletu, še manj pa obiskoval čudna spletna mesta, ki so bila ponavadi vzrok vseh težav. No, pa tudi zamenjal sem privzeti brskalnik – namesto Internet Explorerja sem začel uporabljati Firefox in stvari so začele delovati normalno. Kmalu sem ugotovil, da ni bil problem v Windowsih, ampak zgolj v uporabniku, ki ni znal uporabljati orodja.

Zakaj sem se odločil za Apple?

Odločitev je bila preprosta. Operacijski sistem OS X se sicer vedno znova posodablja, vendar za to ne potrebujem vsakič novega računalnika, kot sem bil navajen pri Microsoftu. Sicer nimam na voljo toliko programov, kot sem jih imel pri Windowsih, vendar sedaj tudi ne raziskujem vsakega programa, ko karkoli slišim o njem, ampak uporabljam zgolj tiste, ki jih poznam že dlje časa in mi dejansko služijo pri delu. Poleg tega sem ugotovil, da pri OS X ne potrebujem antivirusnega programa, saj do sedaj še nisem prišel v stik z virusom za OS X. Zadnjih deset let tudi ne igram več igric na računalniku, za katere je bil nekoč potreben operacijski sistem Windows. Skozi leta se je torej spremenil moj način uporabe računalnika in ugotovil sem, da mi za moje delo idealno služijo računalniki Apple. Kljub temu, da je MacBook star že sedem let, še vedno deluje brezhibno. Dvomim pa, da bi enako deloval prenosnik z Windows operacijskim sistem iz leta 2006.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
3. december 2013
1919
18. december 2013
Zakaj uporabljam računalnik Apple?
iOS