Zamujanje naše vsakdanje

Roni Kordiš 30. junij 2014
/PublishingImages/zamujanje-hero.jpg

Sam sodim med tiste ljudi, ki ne zamuja in mu točnost pomeni zelo veliko. Vendar sem vsak dan priča situacijam, ko se ostali ne držijo dogovorjenih ur, ki so jih predlagali sami. Načina, kako ljudi odvaditi tega, še nisem našel in verjetno tudi ne obstaja. Je pa dejstvo, da smo s prihodom pametnih mobitelov do takšnih stvari precej bolj tolerantni.

Verjetno se je vsakomur izmed nas že zgodilo, da se je dogovoril za sestanek ali samo za pijačo ob točno določeni uri. Nekaj minut pred napovedano uro prejmeš SMS-sporočilo, da je gneča na cesti, da se je nekaj zavleklo, ali pa preprosto, da je nekdo na ta sestanek pozabil. V času, ko vsi uporabljamo koledarje na mobitelu, ko nam gnečo na cestah sporočajo različne aplikacije in ko imamo uro vedno s seboj na svojem mobitelu, se mi zdi to pogosto precej podcenjevalno. Na srečo je dostop do interneta prek mobilnega operaterja povsod na voljo in tako je 15 minut ali celo več povsem preprosto preživeti. Vzamemo svoj mobitel in se kratkočasimo z njim – preverimo vse, kar se dogaja na Facebooku, kaj uporabniki pišejo na Twitterju, preverimo vse novice, ki so se zgodile v tistem dnevu in tako je tudi čas čakanja malce manj stresen, kot bi bil sicer. In pogosto se zgodi, da tudi za sosednjimi mizami obstajajo ljudje, ki počnejo podobne stvari – gledajo v ekran svojega mobitela in čakajo.

 

Zanimiv bi bil podatek, koliko časa dnevno ljudje zapravimo s tem, ko čakamo na nekoga in se igramo s svojim mobitelom. Številka bi nas zagotovo presenetila, saj smo v časih sodobnih komunikacij postali precej imuni na točnost.

Marsikdo se spomni, da nekoč niso obstajali prenosni telefoni, mobiteli in da smo se preko stacionarnih telefonov dogovarjali za zmenke ali sestanke. Ko je bil stacionarni telefon v dnevni sobi na steni, in če si hotel poklicati simpatijo, si moral potegniti dodaten kabel, potem se je na drugi strani oglasil njen oče in si mu moral razlagati, kdo si in zakaj želiš govoriti z njegovo hčerko. Ko si končno šel skozi vedno enako proceduro, si se lahko končno dogovoril za zmenek, na katerega nisi smel zamuditi, saj v nasprotnem primeru nisi imel komunikacijskega kanala, prek katerega bi obvestil, da zamujaš. In čakanje, če bo simpatija prišla, je bilo precej drugačno, kot je sedaj, saj nisi imel naprav, ki bi ti krajšale čas in si lahko samo upal, da se dotična oseba pojavi v doglednem času (če je ne bo čez 5 minut, še 10 minut počakam in čez pol ure grem – je bilo nekakšno pravilo).

Sam sem pristaš tega, da si stvari poskušam zapomniti, vendar si za pomembne stvari zapišem podatke v Google koledar, ki se mi samodejno sinhronizira na mobitelu in prenosniku. Vse skupaj je precej lažje in dejansko ne obstaja več možnost, da bi pozabil na pomemben sestanek ali zamudil kakšen dogodek. Razen v primeru, ko preveč stvari planiram naenkrat in se mi potem zaradi ene nepredvidene situacije začnejo rušiti vse ostale. To se zgodi precej redko, vendar se zgodi tudi meni, ki prisegam na točnost. V takšnem primeru poskušam vsaj pol ure vnaprej poslati SMS-sporočilo, da bom po vsej verjetnosti zamudil.

Če to pričakujem tudi od drugih, je verjetno preveč, kajne? Ja, sodobni komunikacijski kanali so nas razvadili in odmaknili od določenih stvari, ki so nam jih vcepili v mladosti, predvsem nam dali varno zavetje, da lahko v vsakem trenutku sporočimo, da zamujamo.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
30. junij 2014
2091
29. april 2021
Zamujanje naše vsakdanje
Android, iOS, Windows Phone 8