• /PublishingImages/attachment.ashx_1.jpeg

  Korak nazaj z iPhone 3G

  24. september 2013 - Tehnik

  Ob predstavitvi četrte različice na novo poimenovanega Applovega operacijskega sistema za mobilne naprave iOS, je bilo rečeno, da tega ne bo na voljo za izvirni iPhone, medtem ko bo druga generacija mobitela, imenovana iPhone 3G, imela le omejen nabor funkcionalnosti. Manjkale so ključne lastnosti, kot je (omejena) večopravilnost, bistvene izboljšave pa so obsegale le e-poštni program in možnost shranjevanja aplikacij v mape. To pa tudi ne bi smelo biti preveč zahtevno za to dve leti staro napravo. A žal je.

  Ob namestitvi iOS 4.0 je večina lastnikov iPhonov ugotovila, da so njihove naprave sedaj povsem počasne in da je potencialno sprejemljivo hitrost delovanja mogoče dobiti zgolj s pogostim (dnevnim) ponovnim zaganjanjem telefona. Sčasoma so nadgrajene aplikacije delovanje še upočasnile, mnoge pa se tudi niso več hotele zagnati. Skratka, kot je ugotovila večina, je iPhone 3G z iOS 4.0 pravzaprav neuporaben. Steve Jobs je sicer napovedal, da pri Applu delajo na izboljšavah delovanja iOS 4 na iPhone 3G, vendar je zaenkrat prehod nazaj na iOS 3.1 edina uporabna možnost za tiste, ki želijo svoj mobitel dejansko uporabljati.

  Žal Apple ni nikoli predvidel, da bi uporabniki želeli namestiti starejšo različico operacijskega sistema na iPhone (ali iPod Touch ali iPad), tako da iTunes sploh ne ponudi te možnosti. To seveda ne pomeni, da postopek ni izvedljiv, treba si je le vzeti nekaj minut časa in natančno slediti spodnjim navodilom.

  Poišči iOS 3.1.3 in prenesi program RecBoot

  V kolikor še imaš shranjeno varnostno kopijo iz časov pred nadgradnjo na iOS4, jo lahko najdeš na svojem računalniku. Lastniki Macov v mapi: ~/Library/iTunes/iPhone Software Updates, lastniki računalnikov z Windowsi pa v: C:\Documents and Settings\[username]\Application Data\Apple Computer\iTunes\iPhone Software Updates.

  Datoteka z varnostno kopijo z iOS 3.1.3 se imenuje iPhone1,1_3.1.3_7E18_Restore.ipsw ali iPhone1,2_3.1.3_7E18_Restore.ipsw.

  Če datoteke s tem nazivom ne najdeš, ne skrbi, saj ima spletna stran iClarified zbrane vse različice iOS, tukaj pa je datoteka, ki jo potrebuješ za iPhone 3G.

  Program RecBoot boš potreboval/a nekoliko kasneje, najdeš pa ga tukaj.

  iPhone spravi v način za nadgradnjo strojne programske opreme (DFU)

  To zveni precej bolj zapleteno kot dejansko je. Vse kar je potrebno narediti, je:

  • povezati iPhone z računalnikom in zagnati iTunes
  • ga ugasniti
  • ga ponovno zagnati z 10 sekundnim hkratnim pritiskom na gumba home in zagon
  • izpustiti gumb za zagon in pritiskati home še nadaljnjih 10 sekund

  Še zmeraj preveč zapleteno? Oglej si spodnji video in sledi navodilom.

  Če ti je uspelo, se bo pojavilo to opozorilo:

  Namesti iOS 3.1.3

  Ta korak vzame največ časa, vendar je zelo preprost. Najprej klikni OK, da izgine prejšnje opozorilo, nato pa v stranski vrstici izberi iPhone, nato na tipkovnici pritisni shift (če imaš Windows) oziroma alt/option (če uporabljaš Mac OS X) in klikni "Restore". Pojavilo se bo novo okno za izbiro datoteke, v katerem nato izberi bodisi lastno varnostno kopijo iOS 3.1.3, bodisi datoteko, ki si jo prej prenesel/a s spleta.

  Tukaj je še video z zgornjimi navodili:

  Postopek namestitve operacijskega sistema traja 10 do 15 minut.

  RecBoot Exit Only

  Po uspešni namestitvi se bo odprlo novo okno, ki bo opozarjalo na napako:

  Zaženi program RecBoot Exit Only in izberi "Exit Recovery Mode" (edino možnost) in iTunes bo odstranil sporočilo s to napako.

  To je tudi vse in iPhone 3G je sedaj pripravljen za ponovno uporabo.

  V kolikor si nameščal/a iz stare varnostne kopije, potem že imaš nameščene vse aplikacije, nastavitve in imenik, a vseeno ne pozabi sinhronizirati z računalnikom, da si te podatke posodobiš. V kolikor si nameščal/a iz prazne datoteke, potem moraš najprej sinhronizirati iPhone z računalnikom, da dobiš vse aplikacije in ostale podatke, nato pa še poskrbeti za ostale nastavitve.

  Slovenske specifike

  iPhone s sveže nameščenim operacijskim sistemom nima shranjenih nobenih nastavitev za slovenska omrežja. Telefoniranje sicer deluje, ne pa tudi prenos podatkov. To je mogoče storiti ročno na sami napravi ali pa z uporabo konfiguracijske datoteke ipcc. Slednje je nekoliko bolj zapleteno, a prinaša tudi nekaj dodatnih prednosti, na primer prikaz logotipa operaterja v zgornjem levem kotu in odstranitev motečih opozoril o preusmeritvah ob vzpostavitvi klica.

  Apple je v iTunes 8.2 in novejših različicah sicer onemogočil nalaganje datotek ipcc, vendar ga je mogoče preprosto prelisičiti.

  Uporabniki Macov morate zapreti iTunes in zagnati program Terminal in vpisati sledeč ukaz:

  defaults write com.apple.iTunes carrier-testing -bool TRUE

  Uporabniki Windows morate prav tako zapreti iTunes, nato pa zagnati Ukazno vrstico (Start -> Run (Zaženi), vpisati v okno "cmd") in vpisati ukaz:

  “C:\Program Files\iTunes\iTunes.exe” /setPrefInt carrier-testing 1

  Zgornje velja v primeru, če je iTunes nameščen v C:\Program Files; če je drugje, vnesi pravi naslov; če ne veš kje je, je skoraj zagotovo v C:\Program Files.

  Nato prenesi datoteko ipcc, ki jo najdeš tukaj. Izberi svojega operaterja, model iPhona in različico operacijskega sistema, ki si jo prenesel/a (torej: Mobitel, iPhone 3G in 3.1.3).

  Zaženi iTunes in pritisni shift (uporabniki Windows) oziroma alt/option (uporabniki Macov) ter klikni "Check for update". Izberi preneseno datoteko, potrdi in po končanem postopku ponovno zaženi svoj iPhone.

  To bi bilo vse, sedaj pa se ne spozabiti in nadgraditi iPhona 3G na najnovejšo različico iOS, saj bo v tem primeru treba cel postopek ponoviti.

  Viri: Lifehacker Digitalni Šepet Jernej.org

  IPCC datoteke je izdelal slovenski razvijalec Jernej Fijačko (mikrohard).


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1418
24. september 2013
Korak nazaj z iPhone 3G
Novice
iOS