• /PublishingImages/CookingCapsulesTaster-androidapp-home.jpeg

  Kuhajmo z mobitelom [Android, iOS]

  24. september 2013 - Tehnik

  Pri kuhanju si včasih pomagamo s kuharskimi knjigami, spletnimi stranmi z recepti, na voljo pa je tudi cel kup aplikacij, ki so lahko v pomoč pri pripravi hrane za rojstnodnevno zabavo ali pri iskanju idej za kosilo. Aplikacije, ki smo jih preizkusili, so v angleščini, zato si bo treba občasno pomagati s kakšnim slovarjem (na primer z Najdi.si Slovarji), ker so v receptih navedene ameriške mere, pa bo treba uporabiti še katero izmed aplikacij za pretvorbo enot (npr. ConvertPad za Android, ali Convert Units for Free za iOS).

  Epicurious

  Platforma: Android, iOS

  Razvijalec: Condé Nast Digital

  Gizmodo je pred kratkim to aplikacijo uvrstil na vrh seznama najboljših kuharskih aplikacij za Android in iPhone. Epicurious res ne razočara, na voljo je namreč več kot 20.000 receptov, ki so opremljeni s fotografijami, aplikacija pa poleg prebiranja receptom omogoča še veliko več.

  Iskalni niz (npr. sadna solata) lahko vneseš v iskalnik na dnu zaslona, če nimaš ideje za kosilo, lahko vneseš le glavne sestavine, ki jih že imaš doma (npr. avokado, piščanec), ali pa pobrskaš po receptih iz različnih delov sveta (tajska, azijska, sredozemska). Iskanje lahko omejiš tudi zgolj na recepte, ki vsebujejo sestavine z nizko vsebnostjo maščobe, malo kalorijami, brezglutenske sestavine, ali pa brskaš po receptih za vegetarijanske ali veganske jedi. Na voljo je tudi posebna kategorija receptov primernih za posamezen letni čas ali posebne priložnosti (npr. božič). Na voljo imaš še nekaj možnosti, ob receptih so tudi ocene uporabnikov, vsekakor pa lahko v aplikaciji precej natančno določiš kakšno hrano želiš imeti na svojem krožniku.

  Recepte si lahko dodajaš na spisek najljubših, na seznam za nakupovanje ali jih po e-pošti deliš s prijatelji. Seznam za nakupovanje je uporaben, saj odkljukaš sestavine, ki  jih še potrebuješ, in že se lahko odpraviš po nakupih.

  K dobri hrani seveda sodi tudi primerna pijača, zato lahko na podoben način brskaš tudi po receptih za različne napitke. Na voljo je tudi widget (recept dneva), ki sicer ne bere misli, zato predlog dneva najverjetneje ne bo zmeraj ravno po tvojem okusu, morda pa se ti vseeno kdaj utrne dobra ideja za kosilce.

  Aplikacija Epicurious je brezplačno na voljo na Android Marketu in v iTunes. Na Androida pa si jo lahko naložiš tudi s pomočjo spodnje QR kode.

  Healthy Recipes

  Platforma: Android, iOS

  Razvijalec: SparkPeople

  Prvo nalaganje aplikacije je nekoliko počasno, zbirka receptov pa manjša, saj imamo ob namestitvi na voljo le približno 150 receptov, ostali se namestijo postopoma. Sčasoma se jih naloži približno 2000, zbranih s spletne strani SparkRecipes, kjer jih prispevajo uporabniki sami.

  Recepte lahko iščemo po kategoriji ali ključni besedi. Kategorije vsebujejo kuhinje iz različnih delov sveta, dodaš lahko tudi posebne zahteve (npr. brezglutenske sestavine), hrano pa lahko izbiraš tudi glede na posebno priložnost, vrsto obroka, vsebino obroka, ali v iskanje vključiš tudi vsebnost kalorij.

  Recepti, ki nam jih v iskalnih rezultatih ponudi aplikacija, so razvrščeni po abecednem redu, z nekaj podatki o hranilni vrednosti obroka. Pri posameznem receptu si lahko ogledamo sestavine, navodila za pripravo in podatke o hranilni vrednosti. Recept lahko dodamo med najljubše, ga delimo s prijatelji ali pa ga pogledamo na zgoraj omenjeni spletni strani, kjer dostopamo tudi do komentarjev uporabnikov.

  V aplikaciji smo pogrešali seznam za nakupovanje in pa možnost kombinacije iskalnih pogojev (npr. lunch+vegetarian+birthday), prav tako ni slik, vedno pa imamo na voljo podatke o hranilni vrednosti obroka.

  Aplikacija Healthy Recipes je brezplačno na voljo na Android Marketu in v iTunes. Na Androida pa si jo lahko naložiš tudi s pomočjo spodnje QR kode.

  Cooking Capsules Taster

  Platforma: Android

  Razvijalec: Smart Capsules

  Aplikacija se sicer ne more pohvaliti s količino receptov, saj jih je v tej brezplačni različici na voljo le osem (indijska in francoska kuhinja), a je aplikacija kljub temu vredna omembe.

  Za vsak recept si lahko ogledamo video kuhe, ali pa, če smo bolj staromodni (oziroma nismo prepričani glede podrobnosti) tudi preberemo navodila. Poleg tega ima aplikacija še dodelan seznam za nakupovanje, na katerega lahko poleg sestavin za določeno jed dodamo tudi druge izdelke, ki jih potrebujemo iz trgovine, česar pri Epicuriousu ni mogoče izvesti. Dobrodošla novost je možnost spreminjanja števila oseb za katere bomo kuhali, v skladu s temi podatki pa se samodejno spremeni tudi količina sestavin.

  Aplikacija Cooking Capsules Taster je brezplačno na voljo na Android Marketu, lahko pa si jo naložiš tudi s pomočjo spodnje QR kode.

  Swirl

  Platforma: Android

  Razvijalec: Kollifay Interactive

  K dobremu obroku si včasih želimo privoščiti tudi kozarec dobrega vina. Če si v dvomih katero vino sodi k posamezni jedi, lahko to preveriš z aplikacijo Swirl. V zbirki podatkov so tudi slovenska vina, podatke pa aplikacija pobira s spletne strani snooth.com.

  Preveriš lahko katera sorta vina sodi k posamezni jedi, ob kliku na posamezno sorto pa izveš tudi več o njej in vsebovanih okusih. Sestaviš si lahko svojo zbirko priljubljenih vin, pri posameznem vinu pa najdeš vse podatke, ocene in informacije o tem h katerim jedem sodi; če še to ni dovolj, pa lahko pa dodaš še svoje zapiske, vključno s fotografijami.

  Aplikacija Swirl je brezplačno na voljo na Android Marketu, lahko pa si jo naložiš tudi s pomočjo spodnje QR kode.

  Če že uporabljaš kakšno kuharsko aplikcijo, svoje mnenje o njej deli z nami v komentarjih. Pa dober tek!Zaslonske slike: AppBrain

  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1437
24. september 2013
Kuhajmo z mobitelom [Android, iOS]
Aplikacije
Android, iOS