• /PublishingImages/kytephone-web_location.jpg

  Kytephone otrokom omogoča varno uporabo Android telefonov

  23. september 2013 - Alja Isaković

  Pametni telefoni ponujajo vrsto aplikacij, ki so primerni tudi za najmlajše. A kaj, ko so današnji otroci dovolj spretni, da hitro ugotovijo tudi, kako priti do drugih, zanje manj primernih, vsebin. Brezplačna Android aplikacija Kytephone zato staršem omogoča, da omejijo nabor aplikacij in telefonskih številk, ki so otroku na voljo ter preko spletnega vmesnika preverijo, kje se otrok nahaja in kaj s telefonom počne.

  Aplikacija Kytephone na telefon prinese otrokom prijazni uproabniški vmesnik

  Kytephone omogoča omejeno in varno uporabo telefona

  V času dopustov in dolgih voženj v lepše kraje, bo gotovo kar nekaj staršev v roke svojega mladeža potisnilo telefon z jeznimi ptiči ali kakšno drugo aktualno igrico. Seveda si ob tem ponavadi ne želimo, da bi otrok odsurfal na internet (pri tem po možnosti vklopil uporabo pregrešno dragega podatkovnega prenosa v tujini), klical naključne številke, nalagal sumljive aplikacije, se naročal na SMS-klube ali počel še kaj bolj iznajdljivega.

  Varno in enostavno rešitev za ta problem ponuja aplikacija Kytephone, ki je brezplačno na voljo v trgovini Google Play. Ob prvi uporabi je potrebno ustvariti uporabniški račun (potrebujemo le e-poštni naslov in geslo) in že lahko določamo, kaj lahko otrok z aplikacijo počne. Omogočimo mu lahko uporabo fotoaparata, sprejemanje in odgovarjanje na klice iz izbranih številk ter uporabo izbranih aplikacij. Nato nam preostane le še to, da v aplikaciji vklopimo otroški način (Kid mode) in telefon brezskrbno podamo otroku.

  Kytephone: uporabniški vmesnik za starše

  Kytephone: uporabniški vmesnik za starše

  Otrok namreč aplikacije Kyte ne bo mogel zapreti s pritiskom na gumb Domov, tudi izklop telefona mu ne bo pomagal. Problem lahko nastane le, če se aplikacija "sesuje" in samodejno zapre, a načeloma se to naj ne bi dogajalo. Ko je v aplikaciji Kyte pognan otroški način, bo torej otrok lahko uporabljal le funkcije, ki smo jih dovolili. Po želji lahko npr. čisto izklopimo možnost klicanja. Ko želimo sami znova prevzeti nadzor nad telefonom, s pritiskom na tipko Menu izberemo vstop v starševski način (Parent mode), za kar moramo seveda vpisati svoje geslo.

  Kytephone: uporabniški vmesnik za otroke

  Kytephone: uporabniški vmesnik za otroke

  Spletna stran za pregled nad uporabo in lokacijo telefona

  Poleg možnosti nastavljanja za otroka dovoljenih številk in aplikacij na samem telefonu, Kytephone ponuja tudi spletno stran za starše z dodatnimi funkcijami. Po prijavi z izbranim uporabniškim računom na spletni strani še lažje poklikamo dovoljene aplikacije in številke, kontaktom dodamo poljubno sliko, poleg tega pa imamo dostop še do podrobne zgodovine uporabe aplikacije Kytephone in do slik, ki jih je otrok posnel na telefonu.

  Kytephone preko spletne strani omogoča pregled nad uporabo telefona, urejanje aplikacij in kontaktov ter dostop do otrokovih slik

  Spletna stran omogoča pregled nad uporabo telefona, urejanje aplikacij in kontaktov ter dostop do otrokovih slik

  Če otroku dovolimo uporabo telefona tudi takrat, ko ni v našem spremstvu, pa je zelo uporabna možnost preverjanja lokacije otroka oz. telefona. Ta funkcija zna priti prav tako v primeru, da se izgubi otrok kot v primeru, da otrok telefon kje založi. Pri preverjanju zadnje znane lokacije lahko preverimo celo stanje baterije.

  Preko spletne strani Kytephone lahko preverimo lokacijo telefona in stanje baterije

  Preko spletne strani Kytephone lahko preverimo lokacijo telefona in stanje baterije

  Seveda pa možnost spremljanja aktivnosti in lokacije na telefonu potrebuje povezavo z internetom. Zato te napredne možnosti na dopustu v tujini verjetno ne bodo tako uporabne, razen če telefon že vnaprej povežemo z WiFi dostopno točko v hotelu.

  Pa še to: pri uporabi telefona brez povezave z internetom bomo za izhod iz otroškega načina potrebovali posebno šifro za odklep, ki jo najdemo pod nastavitvami na spletni strani Kytephone. Če se odpravljate v tujino, vam zato svetujem, da si kodo za odklep vnaprej nekam zapišete.

  Zanimivi načrti za prihodnost

  Verejtno se ob vsem tem že sprašujete, kako je možno, da je tako zmogljiva aplikacija na voljo brezplačno? Odgovor se skriva v ambicioznih načrtih za prihodnost, ki po poročanju bloga TechCrunch vključujejo opozorila, ko otrok zapusti določeno lokacijo (npr. šolo), seznam dovoljenih spletnih strani, nadzor za SMS-sporočanje, posebno aplikacijsko trgovino za otroke, časovne omejitve za igrice, dodatne teme, ki bi bile primerne tudi za starejše otroke in še marsikaj. Nekatere od teh dodatnih funkcij bodo plačljive in tako omogočale nadaljnji obstoj storitve.

  Zaenkrat sicer Kytephone ostaja na voljo le Android uporabnikom, saj druge platforme (npr. iOS, Windows Phone) ne omogočajo takšne vrste nadzora nad sistemom. Aplikacija je trenutno na voljo le v angleščini, vendar to verjetno ne bo ovira, saj je barviti uporabniški vmesnik z velikimi gumbi in slikami primeren tudi za tiste, ki še ne znajo brati.

  Kytephone za Android

  Kytephone: enostaven za nastavitev in uporabo

  Kytephone ponuja odlično rešitev tako v primeru, da želimo otroku zaupati svoj Android telefon za kratek čas kot v primeru, da mu želimo v stalno uporabo prepustiti svoj odslužen telefon (ki ga seveda sami nadomestimo z novejšim modelom ;)). Aplikacija je povsem enostavna tako za nastavljanje kot za uporabo s strani najmlajših, ki bodo verjetno veseli barvitega in preprostega uporabniškega vmesnika.

  Za boljši nadzor seveda prav pridejo tudi napredne funkcije, ki so na voljo preko spletne strani in ki lahko pripomorejo tako k večji varnosti kot k boljšemu vpogledu o tem, koliko časa otrok preživi na telefonu. In ker je aplikacija (vsaj zaenkrat) povsem brezplačna, bomo boljšo rešitev verjetno težko našli.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

23. september 2013
381
24. september 2013
Kytephone otrokom omogoča varno uporabo Android telefonov
Aplikacije
Android