• /PublishingImages/LEGOHarryPotter4.jpg

  LEGO Harry Potter na iPadu

  24. september 2013 - Tehnik

  Ko sem prvič slišal za kombinacijo kultnih filmov in kock LEGO, sem bil prepričan, da tovrstne igre »resnim igralcem« ne morejo zagotoviti pravega zadovoljstva. Toda, ko sem prvič preizkusil dogodivščine Indiane Jonesa v svetu kock LEGO, sem se hitro ugriznil v jezik.

  Igre LEGO temeljijo na preprostem pristopu – dogajanje iz filmov prenesejo v svet LEGO, v katerem v vlogi figuric odigramo večino slavnih prizorov. Igre se v veliki meri držijo osnovnih dogodkov v filmih, vendar obenem dodajo dobršno mero humorja, občasno pa tudi odstopajo od scenarijev. Od leta 2005 se je na konzolah in osebnih računalnikih znašel že lep seznam iger LEGO, ki vključuje Vojno zvezd, Batmana, Indiano Jonesa in Harryja Potterja.

  Warner Bros seveda ne namerava zamuditi možnosti za prodajo svojih izdelkov na platformi iOS, zato ni bilo treba dolgo čakati, da se je Harry Potter znašel tudi na iPadu, kjer smo ga preizkusili.

  Pohvalno je, da se razvijalci pri prehodu na novo platformo niso odločili za preprost prenos. Igra je namreč skoraj v celoti nova. Osnovni koncept sicer ostaja enak – kot mladi čarovnik preživljamo svoja prva štiri leta na čarovniški šoli Bradavičarki. Tu se učimo novih urokov, spoznavamo sošolce in seveda odkrivamo posamezne kose zgodbe prvih štirih knjig in filmov.

  Svet v igrah je izdelan iz kock LEGO in pomemben del igranja je, da z uroki raztreščimo mize, omare, postelje in druge stvari, s čimer dobimo zlate kocke. Na podlagi števila zbranih kock je na koncu vsake stopnje ocenjena naša uspešnost.

  Grafika je odlična, saj je svet igre podroben in pisan ter poln presenečenj. Skozi igro obiščemo večino prizorišč iz prvih štirih knjig in se na vsakem zabavamo nad tem, kaj so avtorji igre vključili in na kakšen način. Prav tako kakovosten je tudi zvok, saj nas odlična glasba spremlja na vsakem koraku.

  Toda igra na iPadu se precej razlikuje od različic na konzolah in računalnikih. Urokov namreč ne izbiramo, temveč se dotaknemo označenega predmeta, nato pa nam igra pokaže obliko, ki jo moramo ponoviti, če želimo uspešno izvesti urok. Na primer – urok lebdenja izvedemo tako, da zarišemo dva kroga. Vsak od urokov ima svojo obliko, s čimer so avtorji vmesnik odlično priredili zaslonu na dotik.

  Prav tako posamezni uroki za uspešno izvajanje zahtevajo, da izpolnimo mini-igre. Tako moramo na primer pravilno sestaviti lik iz razpoložljivih kock ali pa pravilno ponoviti zaporedje gibov, če želimo uspešno pripraviti napoj. Skratka, avtorji so se potrudili, da so vključili več prilagoditev za zaslone na dotik. Mini-igre se sicer kar pogosto ponavljajo in kaj hitro se  zgodi, da natančno vemo, katere kocke moramo postaviti kam.

  Z igranjem odklepamo nove stopnje in like, s katerimi lahko nato znova obiščemo posamezne že odkrite stopnje in poskušamo zbrati vse zlate klobuke, rdeče kocke in ostale dobrote, ki se skrivajo v igri.

  Z liki na zaslonu lahko upravljamo na dva načina – lahko se dotikamo zaslona tam, kamor želimo premakniti junaka, lahko pa izberemo virtualno smerno paličico. Zanimivost te je, da se premika tja, kamor se na levi strani tablice dotikamo in tako poskrbi, da zlepa ne zgubimo zaslona. Kljub temu pa nadzor ni tako brezhiben, kot smo tega vajeni s konzol in osebnih računalnikov. Kaj hitro se zgodi, da tablica ne zazna naših dotikov ali pa uroke pošlje v napačno smer. Sicer je tempo igre dovolj počasen, da hitrih akcijskih delov ni ravno veliko, vendar občutek nekoliko pomanjkljivega nadzora ostaja.

  Prav tako  lahko pograjamo prenos uporabe shranjevanja s konzol. V praksi to pomeni, da moramo določeno stopnjo končati, če želimo shraniti svoj položaj. Na namenski konzoli to ni posebej problematično, na večnamenski napravi, ki nima veliko pomnilnika pa se vam hitro zgodi, da izgubite del stopnje, ki ste jo že opravili, a nato preklopili na brskalnik in predvajalnik videa. So pa stopnje dovolj kratke, da to ni prevelika težava.

  Pod črto je LEGO Harry Potter: Years 1-4 zabavna igra za iPad, ki je primerna tako za otroke kot odrasle. Še več, igra je zabavna tudi sama po sebi, tako za uživanje v igri pravzaprav ni nujno potrebno, da ste oboževalec mladih čarovnikov. Kljub vsemu gre za »večjo« igro s samostojno zgodbo in več mehanizmi, ki se močno razlikuje od tipičnih »Angry Birds« klonov, ki nudijo en sam koncept in le bore malo zgodbe.

  LEGO Harry Potter: Years 1-4 je na voljo v Apple AppStoru za 3,99 €, zagotavlja pa dovolj vsebine, da je cena več kot upravičena.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1529
24. september 2013
LEGO Harry Potter na iPadu
Aplikacije
iOS