• /PublishingImages/Motovun.jpg

  LIFFe in aplikacije evropskih filmskih festivalov

  24. september 2013 - Tehnik

  V Ljubljani in Mariboru je v polnem zagonu Ljubljanski mednarodni filmski festival LIFFe in ob tej priložnosti smo pobrskali po filmskih aplikacijah nekaterih evropskih festivalov. LIFFe  ima tudi svoji aplikaciji za Android in Windows Phone, kjer najdeš spored filmov, omogoča pa tudi ogled podrobnosti vsakega filma ter prikaz filmov, ki se trenutno predvajajo.

  Ker so letošnji festivali že za nami, nekaterih funkcionalnosti, kot je npr. možnost nakupa kart, seveda nismo mogli preizkusiti.

  BFI London Film Festival 2011

  Londonski filmski festival, oktober 2011Platforma: iOS, Android

  Aplikacija londonskega festivala se med preizkušenimi brez dvoma uvrsti na prvo mesto, saj so razvijalci dobro razmislili o potrebah obiskovalcev festivala. Pozabili niso niti na obiskovalce iz drugih držav, saj lahko aplikacijo (z izjemo ogleda videa in zemljevida, najnovejših podatkov) uporabljamo tudi brez internetne povezave.

  Na domači strani aplikacije nas pričaka osem ikon: filmi (Films), dogodki (Events), predstave (Screenings), napovedniki (Trailers), kinodvorane (Venues), moj festival (My Festival), novice (News) in posnetki (BFI Live). Znotraj vsakega od razdelkov lahko dostopamo do vseh podatkov o filmih, lokacijah in predstavah.

  Vsi, ki na festivalih pogledamo večje število filmov, si seveda že pred obiskom pripravimo načrt in ga uskladimo z drugimi obveznostmi, nato pa poskušamo še pravočasno rezervirati vstopnice. Vse to lahko storimo s pomočjo aplikacije. V razdelku Films lahko pobrskamo po vseh filmih, posameznih kategorijah ali pa poiščemo le točno določen film. Ko najdemo film, ki nas zanima, si lahko ogledamo kdaj in kje bo predvajan, preberemo kratek opis, rezerviramo vstopnice, delimo film s prijatelji prek družabnih omrežij in ga dodamo na seznam priljubljenih (Favorites) ali v koledar (Planner). Če želimo v prvem koraku opraviti le širši izbor filmov, si filme dodamo med priljubljene, nato pa lahko znotraj razdelka sestavimo podroben načrt obiska festivala, posamezne filme pa vnesemo v koledar. Podobno lahko storimo tudi s spremljevalnimi dogodki, ki jih na festivalu seveda ne manjka. Po dogodkih brskamo glede na datum, razvrstimo pa jih lahko glede na čas dogodka ali lokacijo. V primeru, da se potikamo po mestu in nas zanima, če je v naši bližini kateri izmed teh dogodkov, nam aplikacija pomaga najti najbližjega, dostopamo pa lahko tudi do zemljevida.

  Če imamo čas le določene dneve, si bomo najlažje pomagali z razdelkom Screenings, kjer lahko poiščemo filme glede na datum predvajanja, nato pa izberemo razvrstitev po času ali lokaciji. Zavihek Venues je morda še najbolj primeren, če nas zanima le obisk določenih kinodvoran, ali pa želimo obiskati le tiste, ki so nam najbližje.

  Osrednji razdelek, ki ga bomo med festivalom največ uporabljali, pa je razdelek My Festival, kamor dodajamo filme in dogodke, ki nas zanimajo. Dodamo jih lahko med priljubljene ali v koledar. Znotraj razdelka lahko dostopamo do podatkov o posameznih filmih, fotografij, datumov predvajanja, osnovnih podatkov o  filmu s kratkim opisom vsebine. Razdelek priljubljeni služi predvsem predizboru, nato pa izberemo dan predvajanja, ki nam najbolj ustreza in film dodamo v koledar, kjer lahko dostopamo do vseh podatkov, na voljo nam je tudi rezervacija vstopnic.

  V razdelku News so seveda objavljene novice, na voljo sta dva zavihka, v prvem so kratke novice,  v drugem lahko spremljamo objave Britanskega filmskega inštituta (BFI) na Twitterju. Razdelek BFI Live ponuja posnetke s premier, predavanj in pogovorov z ustvarjalci.

  Aplikacija je odličen pripomoček za obiskovalce festivala, v njej najdemo prav vse potrebne podatke, še bolj bi nas lahko navdušili le, če bi dodali možnost opozoril in pa izvoz v koledar, ki ga uporabljamo (npr. Google Calendar), zmotilo pa nas je tudi da napovedniki filmov, ki niso v angleškem jeziku, nimajo podnapisov.

  Motovun FF

  Motovunski filmski festival, julij 2011Platforma: iOS, Android

  Aplikacija za motovunski filmski festival izstopa že zato, ker je izdelana s pomočjo orodja za izdelavo aplikacij Shout’em, tako da je v primerjavi z drugimi aplikacijami nekoliko več poudarka na vključevanju obiskovalcev, oziroma druženju. Pomembni deli (novice, program, podatki o festivalu) so na voljo v hrvaškem in angleškem jeziku, žal pa aplikacije ni mogoče uporabljati brez internetne povezave.

  Do vsebin aplikacije dostopamo s potegom prsta z domače strani, saj so na voljo na dveh straneh. Aplikacija je sicer nekoliko počasnejša, združuje pa program, napovednike, zemljevid lokacij, fotografije, objave s festivala na YouTubu, Twitterju, iskalnik, povezavo do strani za nakup vstopnic in pa razdelek Radio, kjer so na voljo novice, komentarji, intervjuji, predstavitve v hrvaškem jeziku, pogovori v angleščini.

  Žal večine funkcionalnosti nismo mogli preizkusiti, saj aplikacija ne deluje več v celoti, tako nismo mogli presoditi kako se obnese kot pripomoček za organizacijo.

  Berlinale 2011

  Berlinski filmski festival, februar 2011Platforma: iOS

  Berlinski festival je v primerjavi z londonskim nekoliko bolj namenjen strokovni filmski javnosti. Za novinarje so na voljo posebne projekcije, zato so se odločili, da so osnovne informacije (iskalnik, program) na voljo v dveh različicah.

  Celoten meni je na voljo na domači strani, do njega pa lahko dostopamo tudi na dnu zaslona. Aplikacija je namenjena obiskovalcem in novinarjem, a uporabniku ponuja precej manj kot londonska, saj ne omogoča rezervacije kart, dodajanja predstav med priljubljene, ali možnosti sestavljanja načrta za obisk. Je pa primerno poudariti, da je od zadnjega Berlinala minilo že kar nekaj mesecev, tako da bo prihodnji festival bržkone že krasila nova ali pa vsaj nadgrajena aplikacija.

  Podatki o kinodvoranah oziroma lokacijah predstav so res obširni, dodani so tudi podatki o javnem prevozu (številka avtobusa in postaja podzemne) ter povezava do zemljevida. Pri posameznem filmu sicer dobimo vse potrebne podatke, napovednikov ni, aplikacija dela precej počasi, dogodki in filmi niso ločeni. Na voljo je povezava do spletne strani, kjer lahko kupimo vstopnice, v času festivala pa so na voljo tudi posnetki s premier, novinarskih konferenc, itd. Aplikacija ne deluje brez povezave v internet.

  i-MiBAC Cinema

  Beneški filmski festival, september 2011Platforma: iOS, Nokia

  Čeprav je aplikacija med preizkusom pokazala precej slabosti, nestabilnost in počasnost, ponuja tudi nekaj zanimivih funkcionalnosti, kot je možnost nakupa vstopnic, dodajanja filmov na seznam priljubljenih in podatke o javnem prevozu, a žal ne omogoča takšne organizacije kot londonska aplikacija. Zanimiv je tudi razdelek  z lokacijami v Benetkah, ki so se pojavile v filmih, z odlomki iz teh filmov in lokacijo na zemljevidu.

  Aplikacija je prepolna informacij, tako da je že težko najti ali pripraviti seznam filmov, ki si jih želimo ogledati. V aplikacijo so vključene tudi uporabne informacije za obiskovalce Benetk (restavracije, možnost najema kolesa) tako jo obiskovalci festivala lahko uporabijo tudi, ko se odpravijo na potep, čeprav ni ravno prijazna do tujcev, saj je žal ne moremo uporabljati brez povezave v internet.

  Če boš v naslednjih dneh precej časa preživel na festivalu LIFFe, se ustavi v Itak kotičku, kjer bodo na voljo filmske publikacije, časopisje, brezplačna kava in udoben sedež za počitek.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1587
24. september 2013
LIFFe in aplikacije evropskih filmskih festivalov
Aplikacije
Android, iOS