• /PublishingImages/lokacija.jpg

  Lokacija, lokacija, lokacija - uporabniki pametnih telefonov zaskrbljeni glede varovanja svoje zasebnosti

  24. september 2013 - Tehnik

  Navadili smo se, da s pomočjo pametnih telefonov dostopamo do informacij, ki jih potrebujemo. Kadarkoli in kjerkoli. S tem so se razširile tudi mobilne aplikacije, ki jim z vedno bolj zmogljivimi mobilnimi telefoni raste priljubljenost. Tudi  geolokacijskim aplikacijam, kjer lahko označujete in ocenjujete kraje, ki ste jih obiskali. Pametni telefoni z GPS modulom, danes prej pravilo kot izjema, avtomatsko posodabljajo vašo lokacijo, ko opredete geolokacijsko aplikacijo, nakar jo lahko posredujejo tudi skozi družabna omrežja, če jim to dovolimo.

  Odkar se na trgu pojavljajo pametni mobilniki z GPS moduli, tovrstne aplikacije pridobivajo vedno več uporabnikov. Med lastniki  iPhonov, Blackberryjev ter mobitelov z operacijskim sistemom Android in WebOS sta FourSquare in Gowalla primera najbolj priljubljenih geolokacijskih aplikacij. V njih uporabniki označujejo in ocenjujejo mesta, lokale in restavracije, ki so jih obiskali. Postale so nepogrešljiv spremljevalec na potovanjih, saj so vir informacij, za katere bi porabili ure in ure iskanja po spletnih straneh in forumih. Njihova uporabniška vrednost je zlasti v tem, da zaznajo vašo lokacijo in predlagajo zanimive lokacije v vaši bližini.

  A geolokacijske aplikacije imajo tudi svoje slabosti, ki se jih moramo uporabniki zavedati. Namreč, o vas lahko razkrijejo več, kot bi si želeli. S tem varovanje zasebnosti posameznika ob vse večji povezljivosti oseb in omrežij z uporabo sodobnih mobilnih tehnologij postaja vse bolj pereča tema.

  Raziskave, opravljene v tujini, so že pokazale, da več kot polovico uporabnikov geolokacijskih mobilnih aplikacij skrbi izguba zasebnosti. Tudi zato, ker se uporabniki vse pogosteje in brez zadržkov predstavljajo s svojim imenom, takšno (pre)veliko zaupanje pa spremljajo tveganja povezana z varovanjem zasebnosti.

  Kadarkoli uporabniki poiščemo neko osebo ali kraj s pomočjo aplikacije in dostopamo do njihovih informacij, lahko tudi drugi počnejo enako in zlorabijo te podatke. Zato je pomembno, da posvetimo pozornost nastavitvam geolokacijskih in podobnih aplikacij, da ne bi ogrozili lastne zasebnosti z informacijami, ki jih objavljamo. Omejiti ali zaustaviti takšne aplikacije pa ni smiselno, saj zagotavljajo določeno raven uporabnosti in zabave. Je pa nujno, da se zavedamo o morebitnih nevarnostih, ki jih prinaša njihova uporaba.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1379
24. september 2013
Lokacija, lokacija, lokacija - uporabniki pametnih telefonov zaskrbljeni glede varovanja svoje zasebnosti
Novice