• /PublishingImages/picasa.jpg

  Luminance: urejanje fotografij na iPadu

  24. september 2013 - Tehnik

  S prodorom digitalnih fotoaparatov in predvsem fotoaparatov v mobitelih se je izjemno razširila tudi uporaba orodij za urejanje fotografij. Početje, ki je bilo nekoč v domeni profesionalcev in je zahtevalo drage programe kot je Adobe Photoshop, se je s cenejšimi in brezplačnimi rešitvami razširilo med množice. Z brezplačnimi programi kot so denimo Picasa, iPhoto in Fotogalerija Windows Live, ki nam omogočajo, da svoje amaterske fotografije izboljšamo že s par kliki, ne da bi morali ure in ure posvetiti učenju dela s programom, pa je tovrstno početje postalo tudi bistveno preprosteje. Pa še naše fotografije organizirajo v galerije in omogočajo preprosto objavo na spletu.

  Urejanje fotografij z enim klikom (ali pa tremi) ne prinaša zadovoljivih rezultatov v vsakem primeru, včasih je treba poseči po naprednejših programih. A urejanje fotografij na računalniku, z miško (in tipkovnico) je za marsikoga nadležno, saj stik med uporabnikom in fotografijo ni dovolj neposreden. Vzemimo v roke torej iPad.

  Za iPad je na voljo kar pester nabor aplikacij za urejanje fotografij, večina je plačljivih. Na prvi pogled predstavlja izjemo Adobe Photoshop Express, ki je brezplačen, a ponuja le peščico učinkov, ostale je potrebno dokupiti znotraj aplikacije (podobno aplikacija za risanje Adobe Ideas zahteva doplačilo za posamezne sloje (layerje)). Sodeč po zapisih v medijih in blogih se zelo dobro obneseta tudi PhotoWizard (0,79 EUR za iPhone, 2,39 EUR za iPad) in PhotoForge, ki je na voljo za 0,79 EUR za iPhone, 1,59 EUR za iPad, nova različica, PhotoForge2 pa za 2,39 EUR kot univerzalna aplikacija za iPhone in iPad. Na Tehniku smo se odločili pobližje ogledati nedavno izdano aplikacijo Luminance, ki je na voljo za 0,79 EUR za iPhone in iPad.

  Aplikacija je izjemno preprosta za uporabo: po zagonu izberemo fotografijo, ki jo želimo urediti, nato pa nam aplikacija takoj ponudi možnost oblikovanja po predlogah (Presets). Te so podobne filtrom iz Instagrama (oz. Hipstamatica, kmalu bojda tudi Facebooka), tako da ta funkcionalnost ni prav zares nič posebnega. Možnosti se odprejo šele, ko kliknemo na gumb Adjustments (prilagoditve). Takrat se na desni strani odpre seznam učinkov in filtrov, kot so ravnovesje beline, barve, sepia, kontrast … To so resda precej osnovne možnosti, a glavni adut Luminanca je način uporabe.

  Vsak učinek, filter in prilagoditev je na voljo v svojem sloju (layer), ki ga lahko tudi izklopimo, tako da takoj vidimo celoten nabor sprememb, ki jih je ta učinek naredil. Fotografije urejamo s premikanjem drsnih ploščic, spremembe pa se nemudoma prikažejo na fotografiji (sploh na iPadu 2, na tablici prve generacije je treba počakati nekoliko dlje). Če želimo enake spremembe vnesti večjemu številu fotografij (na primer skupini pretemnih fotografij, ki smo jih posneli na istem dogodku), lahko to izvedemo kar z izbiro možnosti "copy/paste edits" (kopiraj/prilepi urejanje). Če nam spremembe niso všeč, pa lahko v vrhnjem meniju kadarkoli izberemo možnost History (zgodovina) ter povrnemo stanje na začetku urejanja.

  Luminance je na voljo v Applovem App Storu za 0,79 EUR. Si ga že preizkusil/a? Morda prisegaš na katero drugo aplikacijo za urejanje fotografij na tablici ali mobitelu? Sporoči v komentarjih.

  Cene v besedilu so takšne kot so bile v slovenskem App Storu 1.9.2011.

  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1565
24. september 2013
Luminance: urejanje fotografij na iPadu
Aplikacije
iOS