• /PublishingImages/prometoid-screenshots.jpg

  M:Android top 20 - Prometoid, Kdo zvoni?, Grelec, CPP2010

  24. september 2013 - Tehnik

  Želiš biti obveščen o stanju na cestah ali preveriti svoje znanje cestno prometnih predpisov? Imeti možnost prepoznati klice iz neznanih številk? Te pozimi pogosto zebe v roke? Štiri najbolj priljubljene aplikacije iz M:Android natečaja ti lahko pomagajo pri vsem tem!

  Android uporabniki ste s svojimi prenosi in glasovi za najbolj popularne izbrali aplikacije Prometoid, Kdo Zvoni?, Grelec in CPP2010. Poglejmo si podrobnejšo predstavitev omenjenih aplikacij, ki so se po priljubljenosti uvrstile med 1. in 4. mestom.

  Nasvet: Pred namestitvijo aplikacij si na telefonu vklopi možnost Settings > Applications > Unknown sources (Allow installation of non-Market applications).

  PrometoidPrometoid

  Avtor: Tomaž Orter

  Opis aplikacije: Hiter in preprost pregled nad stanjem na slovenskih cestah. Informacije (nesreče, zastoji, zapore cest, stacionarni radarji, policijske kontrole in druge) se s pomočjo Google Maps prikažejo na zemljevidu. Objavljajo jih lahko tudi uporabniki sami.Aplikacija Prometoid

  Prometoid je ena izmed treh nagrajenih prometnih aplikacij, ki je zbrala največ vaših prenosov in glasov. Ko poženemo aplikacijo Prometoid, se nam najprej na seznamu izpišejo trenutno aktualna obvestila o stanju na cestah, ki jih lahko razvrstimo po aktualnosti, oddaljenosti ali prioriteti. Vsa obvestila so označena z ikono in obarvano črto, ki ponazarjajo pomembnost obvestila.

  Obvestila lahko pregledujemo tudi na zemljevidu, na katerem se izrišejo ikone obvestil, z dotikom pa se nam izpiše natančna lokacija obvestila. Z dotikom na lokacijo se nam odpre še stran s podrobnim opisom obvestila, vključno z lokacijo, veljavnostjo in možnostjo prikaza obvestila na zemljevidu. Stran s podrobnim opisom lahko za vsako obvestilo prikličemo tudi iz seznama obvestil.

  Poleg tega Prometoid omogoča tudi, da izbiramo, katere kategorije obvestil želimo prikazovati. Po želji lahko določene vrste obvestil izklopimo. Poleg klasičnih kategorij  (nesreče, delo na cesti), Prometoid v najnovejši različici podpira tudi prikaz slike iz cestnih kamer na različnih lokacijah, ki so prikazane tudi pri pregledu zemljevida.

  V aplikaciji lahko seveda dodamo tudi lastna obvestila, v nastavitvah pa se odločimo, ali želimo prikazovati tudi obvestila drugih uporabnikov aplikacije. Nastavitve nam omogočajo še, da določimo interval posodabljanja podatkov in po želji vklopimo sledenje ob spreminjanju lokacije, tako da se seznam in zemljevid dogodkov prilagajata naši trenutni lokaciji. Zelo dobrodošla je tudi možnost, da preko nastavitev nastavimo redno posodabljanje aplikacije ali pa kar ročno preverimo, ali imamo najnovejšo različico.

  V aplikaciji imamo tudi enostaven dostop do pomoči in novic povezanih z aplikacijo. Poleg tega avtor vse uporabnike, ki imajo predloge za izboljšave, vabi k zapisu in glasovanju za ideje preko strani Google Moderator. Prometoid je vsekakor že sedaj aplikacija, ki je uporabno in prijetna za uporabo in upamo, da bo avtor nadaljeval z razvojem aplikacije s pomočjo predlogov uporabnikov.

  Za prenos aplikacije Prometoid izberi eno izmed možnosti:Prometoid QR koda

  Kdo zvoni?Kdo zvoni?

  Avtor: Jernej Leben

  Opis aplikacije: Klic ali sporočilo z neznane številke? Aplikacija “Kdo zvoni” v spletnem telefonskem imeniku poišče ime osebe, ki vas kliče. Če je številka v imeniku, boste dobili informacijo o klicatelju – kot da bi imeli številko shranjeno med kontakti.Aplikacija Kdo zvoni?

  Preprosta aplikacija, ki ti pomaga pri odločitvi, ali se ti splača javiti ali vrniti klic na neznano številko, ki je še nimaš v imeniku. V aplikaciji imamo pregled nad vsemi klici, prepoznanimi klici in številkami, ki jih ni bilo mogoče prepoznati. Glavna funkcija aplikacije se seveda izvaja v ozadju vsakič, ko nas pokliče neznana številka. Ob neznanem klicu Kdo zvoni? sproži poizvedovanje v spletnem imeniku in nam prikaže ime klicatelja, če je le-to objavljeno v imeniku. V nastavitvah aplikacije lahko nastavimo ali poizvedovanje po številkah dela tako za mobilne kot za stacionarne številke in ali pozvedovanje dela tako pri dohodnih klicih kot SMS-sporočilih.

  Omejitev aplikacije je to, da lahko prepozna le številke oseb, ki dovolijo objave številke v telefonskem imeniku, zato je v praksi nismo mogli ravno temeljito stestirati. V prihodnji različici bi bilo uporabno imeti tudi možnost ročnega iskanja po različnih telefonskih imenikih.

  Za prenos aplikacije Kdo zvoni? izberi eno izmed možnosti:Kdo zvoni? QR koda

  GrelecGrelec

  Avtor: EGO SENTI, informacijske tehnologije, d.o.o.

  Opis aplikacije: Grelec bo poskrbel, da vas v prihajajočih zimskih dneh ne bo zeblo v roke! Z uporabo pametnih algoritmov aplikacija segreje telefonski aparat in vas prijetno greje kadarkoli in kjerkoli. Aplikacija je po namestitvi takoj pripravljena za uporabo!Aplikacija Grelec

  Preprosta aplikacija, ki te ne bo pustila na hladnem čez zimo. Glede na letošnje nizke temperature ni presenečenje, da je Grelec pristal na vrhu lestvice najbolj priljubljenih aplikacij ;)

  Dodatne informacije: Spletna stran Grelec

  Za prenos aplikacije Grelec izberi eno izmed možnosti:Grelec QR koda

  CPP2010CPP2010

  Avtor: Mojca Ajdič

  Opis aplikacije: Ali si upaš preveriti svoje znanje CPP in postati CPP PRVAK? CPP 2010 vsebuje osnove CPP in veliko različnih vprašanj. Z reševanjem testov zbiraš dosežke in premaguješ stopnje poznavalca CPP. Dosežene stopnje lahko deliš z drugimi na Facebooku.Aplikacija CPP 2010

  CPP2010 je aplikacija, s katero testiramo in obnovimo svoje znanje cestno prometnih predpisov. Izbiramo lahko med štirimi sklopi oz. oblikami testov, ko se nam zatakne, pa lahko poiščemo pravi odgovor v zavihku z gradivi. Za reševanje testov imamo na voljo omejen čas, po zaključitvi testa pa lahko pregledamo rezultate in vidimo svojo uspešnost.

  Z uporabo aplikacije lahko zbiramo točke, ki so prikazane pod profilom v aplikaciji.  Ko osvojimo zadostno število točk, lahko pridobimo tudi 5 naslovov poznavalca CPP. Zbiramo pa lahko tudi dosežke, ki so vezani na uspešnost pri testih. Dosežke ni enostavno osvojiti, tako da je potrebno kar dobro poznavanje vseh predpisov.

  Pri pregledovanju profila v aplikaciji se lahko odločimo tudi, da svoje dosežke in pridobljene nazive delimo s Facebook prijatelji. Vsekakor je pohvalno, da je avtorica v aplikacijo vključila tako elemente igre kot možnost povezovanja z družabnimi omrežji, kar pogrešamo pri marsikateri drugi aplikaciji v natečaju.

  CPP2010 je brez dvoma uporabna, pa tudi zabavna aplikacija, za katero upamo, da jo bo uporabljalo čim več mladih, pa tudi že bolj izkušenih voznikov. Za dodatno spodbudo bi morda v naslednjih različicah lahko kar v aplikaciji primerjali dosežke s Facebook prijatelji, tako da bi imeli še dodatno motivacijo, da izboljšamo svoje znanje.

  Za prenos aplikacije CPP2010 izberi eno izmed možnosti:CPP2010 QR koda

  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1478
24. september 2013
M:Android top 20 - Prometoid, Kdo zvoni?, Grelec, CPP2010
Aplikacije
Android