• /PublishingImages/studentsko_oko-screenshots.jpg

  M:Android top 20 - Šojter, TVsporedi, Brez frekvence, Študentsko Oko

  24. september 2013 - Tehnik

  Si študent in ne veš, kam se splača na kosilo ali kdaj greš lahko z vlakom domov? Boš zvečer doma pred TVjem in te zanima, kaj se danes predvaja? Kaj pa če bi preko telefona poslušal kar radio? Tokrat predstavljene aplikacije iz M:Android natečaja ti lahko pomagajo pri vsem tem!

  Android uporabniki ste s svojimi prenosi in glasovi med najbolj popularne uvrstili aplikacije Šojter, TVsporedi, Brez frekvence in Študentsko Oko. Poglejmo si podrobnejšo predstavitev omenjenih aplikacij, ki so se po priljubljenosti uvrstile med 9. in 12. mestom.

  Nasvet: Pred namestitvijo aplikacij si na telefonu vklopi možnost Settings > Applications > Unknown sources (Allow installation of non-Market applications).

  ŠojterŠojter

  Avtor: Jure Žove

  Opis aplikacije: Šojter – študentski fojter – je iskalnik ponudnikov, ki nudijo subvencionirano študentsko prehrano. Z aplikacijo lahko tudi brez povezave s spletom kjerkoli in kadarkoli poiščete ponudnike v okolici, preverite menije in si privoščite obrok.Aplikacija Šojter

  Šojter je aplikacija, ki ponuja vse pomembne informacije o ponudnikih študentske prehrane in vrsto možnosti za prilagajanje pregleda. Na osnovnem zaslonu nam aplikacija ponudi seznam ponudnikov glede na izbran način razvrščanja in filtriranja. Na seznamu ponudnikov lahko enostavno vidimo, kateri ponudniki ponujajo dostavo (ikona avtomobila) in kateri ne (ikona hiške) ter osnovne informacije o ponudniku (naslov, oddaljenost, ocena in cena doplačila). Ponudniki, ki so trenutno zaprti ali imajo posebna obvestila, so posebej označeni.

  Ponudnike lahko na seznamu razvrstimo glede na oddaljenost, ime, ceno doplačila ali glede na oceno uporabnikov aplikacije. Uporabni so tudi filtri glede na tip restavracije; na voljo imamo npr. filter za restavracije z vegetarijansko prehrano, dostopom za invalide ipd. Pri nastavitvah razvrščanja lahko izberemo tudi razdaljo prikazanih ponudnikov glede na našo trenutno lokacijo, kar je uporabno, če želimo najti restavracije, ki so dovolj blizu, da jih lahko obiščemo kar peš. Pri določanju lokacije smo sicer imeli težave z lociranjem s pomočjo GPS-senzorja in omrežja, najbolje se je obnesel kar vnos naslova.

  Ko preko seznama ponudnikov ali s pomočjo iskalnika najdemo restavracijo, ki nas zanima, si lahko pogledamo podrobnosti. Na strani z opisom ponudnika lahko poleg osnovnih informacij iz seznama vidimo tudi odpiralne čase in posebnosti ponudnika. Če želimo, lahko ponudnika tudi ocenimo ali ga dodamo med priljubljene, tako da bo ponudnik prikazan na vrhu osnovnega seznama.

  Pri ponudnikih lahko pogledamo stalne in dnevne menije (če so na voljo), priročna pa je tudi možnost ogleda lokacije na Google zemljevidu, kjer se nam lahko izriše pot do ponudnika z avtom ali peš. Glede na pester nabor funkcij, lahko aplikacije Šojter na različne načine dobro poskrbi za to, da boste lačni študentje vedno našli pravo pot do izbranega ponudnika prehrane.

  Za prenos aplikacije Šojter izberi eno izmed možnosti:Šojter QR koda

  TVsporediTVsporedi

  Avtor: Gašper Černevšek

  Opis aplikacije: Aplikacija TVsporedi je namenjena vsem uporabnikom televizije, ki bi želeli na hitro pogledati, kaj se in kaj se bo predvajalo na televiziji. Podprta je tudi možnost obveščanja uporabnika, da le ta ne bo zamudil svoje najljubše tv vsebine.Aplikacija TVsporedi

  TVsporedi je druga izmed nagrajenih aplikacij, ki ponuja dostop do TV sporedov. Aplikacija TVsporedi ponuja možnost ogleda sporedov za 40 domačih in tujih kanalov, ki jih lahko spremljamo pri nas. V nastavitvah aplikacije lahko izberemo, katere programe želimo prikazati, uporabna je tudi možnost ročnega razvrščanja programov, tako da jih lahko razporedimo v vrstni red, ki ga uporabljamo na domačem TVju.

  Osnovni zaslon aplikacije nam pod zavihkom Trenutno ponuja pregleden prikaz tega, kaj se trenutno predvaja na izbranih kanalih. V nastavitvah lahko spremenimo uro za prikaz, tako da enostavno preverimo, kaj se bo predvajalo zvečer, ko bomo doma za TV sprejemnikom. Iz seznama trenutno lahko pogledamo podroben opis oddaje, z dolgim dotikom pa prikažemo celodnevni spored za izbran kanal. Pod zavihkom Splošno lahko prav tako izberemo kanal in datum za prikaz sporeda.

  Pri pregledu opisa posamezne oddaje imamo na voljo dodajanja opomnika, ki se prikaže pred začetkom oddaje v sistemski opozorilni vrstici. Pri vsaki oddaji imamo tudi možnost, da prijateljem posredujemo opis izbrane oddaje preko izbranega kanala (uporablja se sistemski izbirni meni z različnimi možnostmi). TVsporedi vsekakor svoje poslanstvo opravlja zelo dobro, če imaš kakšne predloge za izboljšavo, pa lahko svoje mnenje pošlješ avtorju kar preko aplikacije.

  Za prenos aplikacije TVsporedi izberi eno izmed možnosti:TVsporedi QR koda

  Brez frekvenceBrez frekvence

  Avtor: MEDIASURF, Jernej Modic s.p.

  Opis aplikacije: Aplikacija »Brez frekvence« vam omogoča poslušanje slovenskih radio postaj preko interneta. Svojo najljubšo postajo poslušajte v službi, avtobusu, vlaku …, ali na dopustu. Glasba vas bo zbujala, uspavala, kadarkoli želite, in vse to boste lahko delili tudi z svoji prijatelji …Aplikacija Brez frekvence

  Aplikacijo Brez frekvence odlikuje dodelana grafična podoba, preprosta uporaba in privlačni, veliki gumbi, ki jih je enostavno izbirati. Osnovna funkcija aplikacije je seveda možnost predvajanja domačih radijskih postaj, ki jih najdemo na spisku vseh postaj. Simpatična je tudi možnost Zatresi na polno, pri kateri s tresenjem telefona sprožimo izbiro naključne radijske postaje.

  Pri poslušanju posamezne postaje lahko nastavimo, da se predvajanje prekine po določenem času (če uporabljamo radio pred spanjem), vklopimo lahko snemanje, dodamo postajo med priljubljene za hiter dostop ali pa preko izbranega kanala prijateljem sporočimo, katero postajo poslušamo (uporablja se sistemski izbirni meni za deljenje vsebin). Če gremo med poslušanjem iz aplikacije, se predvajanje radia nadaljuje. Preko bližnjice v sistemski opozorilni vrstici aplikacijo Brez frekvence spet prikličemo in zaustavimo predvajanje ali izberemo drugo postajo.

  V aplikaciji si lahko nastavimo tudi budilko, ki nas bo zbudila z zvoki izbrane radijske postaje. Zelo dobrodošla je tudi možnost, da lahko v nastavitvah izberemo, ali želimo dovoliti prenos preko mobilnega 3G/Edge omrežja ali želimo aplikacijo uporabljati le takrat, ko smo priklopljeni na brezžično omrežje. Ker aplikacija ponuja tudi podatke o prenosu v različnih omrežjih, lahko na ta način omejimo dodatne stroške prenosa podatkov. Za ljubitelje radia je Brez frekvence gotovo odlična aplikacija, ki ponuja kar nekaj zanimivih dodatnih funkcij.

  Za prenos aplikacije Brez frekvence izberi eno izmed možnosti:Brez frekvence QR koda

  Študentsko okoŠtudentsko Oko

  Avtor: Primož Bečan

  Opis aplikacije: Aplikacija omogoča pregled nad železniškim prometom, ljubljanskim potniškim prometom, prevozi po Sloveniji, restavracijami s študentskimi boni in njihovo ponudbo, študentskim delom ter diskotekami.Aplikacija Študentsko oko

  Študentsko oko je druga izmed nagrajenih aplikacij, ki je primarno namenjena študentom. Tako kot Šojter tudi Študentsko oko ponuja pregled nad ponudniki študentske prehrane, vključno s filtrom za lokacijo in vrsto kuhinje, ki jo restavracija ponuja. Težave smo imeli le, tako kot pri Šojtru, pri lociranju za prikaz Bližnjih ponudnikov.

  Poleg oddelka Prehrana Študentsko oko v oddelku Transport ponuja pregled nad voznimi redi vlakov, avtobusi ljubljanskega potniškega prometa ter iskalnik po ponudnikih in iskalcih prevozov iz spletnega portala Prevoz.org (portal ima sicer tudi svojo Android aplikacijo, ki je bila v natečaju med nagrajenimi). Pri pregledovanju voznih redov je uporabno to, da lahko pri vlakih vidimo obvestila o zamudah, pri LPP avtobusih pa obvestila o obvozih.

  V aplikaciji najdemo tudi oddelek Delo, ki prikazuje oglase za študentsko delo. Razvrščamo jih lahkoglede na regijo in vrsto dela. V zadnjem oddelku, Diskoteke, pa najdemo seznam diskotek ter povezanih dogodkov. V tem oddelku lahko pregledujemo tudi slike (če so na voljo) in dodajamo komentarje na dogodke.

  Študentsko oko je pravi švicarski nož med aplikacijami, saj na enem mestu združuje informacije iz različnih virov, hkrati pa v različnih oddelkih ponuja dodatne funkcije, ki so smiselne za določeno področje. Verjamemo, da bodo določeni oddelki (npr. Transport) uporabni tudi za tiste, ki nismo več študenti. V končni fazi pa bo vsak sam presodil, ali bo raje uporabljal aplikacije, ki se osredotočajo na eno funkcionalnost, ali pa agregator, kot je Študentsko oko.

  Za prenos aplikacije Študentsko oko izberi eno izmed možnosti:Študentsko oko QR koda

  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1475
24. september 2013
M:Android top 20 - Šojter, TVsporedi, Brez frekvence, Študentsko Oko
Aplikacije
Android