• /PublishingImages/WP_IE9.jpg

  Mango uradno

  24. september 2013 - Tilen Žagar

  Pravzaprav je kar težko verjeti, da je Microsoft po vseh informacijah, ki smo jih o Windows Phone Mango že izvedeli tekom različnih konferenc in podcastov, šele sedaj (24.5) Mangu namenil svoj dogodek. V New Yorku so gostili tiskovno konferenco (posnetek, potrebujete Silverlight), kjer so izbranim novinarjem v živo, ostalim svetu pa preko spleta, predstavili vse, kar naj bi nas po njihovem mnenju najbolj zanimalo pri naslednji veliki razširitvi za mobilna Okna.

  O Mangu smo podrobneje pisali že trikrat in kakšna stvar vam bo verjetno že znana, pa se bom kljub vsemu še enkrat sprehodil čez ves spisek novosti. Le teh je v Mangu menda več kot 500, nadgradnja bo doletela vse Windows Phone 7 telefone, izide pa jeseni.

  Sporočila in stiki

  Windows Phone 7 so že od vsega začetka naravnani v čim lažje delo s stiki na telefonu. V stičišču People, kjer so združeni podatki z Windows Live, Facebooka in Gmaila, na enem mestu kličemo, mailamo, "všečkamo", komentiramo fotografije ... Mango gre še korak dalje.

  • Poleg omenjenih družabnih omrežij bosta v Mango vključena še Twitter in Linked In (kot del sistema, ne kot ločeni aplikaciji).
  • Več kontaktov bo mogoče združiti v skupine, jih pripeti na uvodni zaslon in tako selektivno prebirati novice o prijateljih.
  • SMS/MMSi bodo z Live Messengerjem in Facebookom združeni v niti. Pogovoru bo tako mogoče slediti tudi če ste ga del opravili preko SMSov, del pa preko pogovorov v Facebooku.
  • Samodejno prepoznavanje obrazov na slikah za vse, ki morajo nujno označiti vse znance na Facebook fotkah.
  • Združeni poštni nabiralnik bo elektronsko pošto z več naslovov prikazal na enem mestu.
  • Sporočila vam bo Mango bral, kot mu jih boste lahko tudi narekovali. Na sumu imam, da se ne bo najbolje razumel s slovenščino.

  Skupine

  Aplikacije

  Pri uporabi aplikacij bo Mango omogočal nekaj zanimivih novih prijemov.

  • App Connect. Aplikacije bodo povezane z Bingom, ki bo pri iskanju po zadetkih samodejno predlagal aplikacije, ki so najbolj primerne za dosego željenga cilja. Na predstavitvi je Bing s fotografije prepoznal naslov knjige in ponudil nakup na Amazonovi spletni trgovini in v Kindlu.
  • Pogosta kritika je slaba izkoriščnost glavnega zaslona in "live tiles", ploščic, na njem. Te bodo zato omogočale prikaz več informacij.
  • Namesto same aplikacije bomo na ploščico pripeli del znotraj same aplikacije. Imate aplikacijo s kuharskimi recepti, namesto, da vedno preko uvodnega menija izbirate priljubljen recept, lahko na uvodni zaslon pripnete neposredno povezavo do recepta.
  • Večopravilnost. Več nje, hitrejša, boljša.

  Spletni brsklanik

  Internet Explorer 9, ki ga bo uporabljal Mango, je popolnoma enak velikemu bratu z osebnih računalnikov. O podpori Flashu sicer niso povedali niti besedice, vemo pa, da ima:
  • podporo HTML5,
  • strojno pospešen izris strani,
  • končno tudi polje za vnos URL naslova v panoramskem pogledu.

  Internet Explorer 9

  Bing

  Ogromno novosti se je vrtelo tudi okoli iskalnika Bing. Ta bo iskal to kar bo slišal in videl (Bing Audio, Bing Vision), rezultate pa bo lahko prikazoval v obliki kartic, kjer bodo na enem mestu združene vse informacije o iskanem izdelku, dogodku, filmu ali kraju. Pokazali so tudi zemljevide notranjosti stavb, vendar po dosedanjih izkušnjah z Bingom večina novosti za nas ne bo pretirano aktualnih, namesto načrta CityParka pa bi rajši videl pravilno vnešene avtoceste namesto zemljevidov iz prejšnega tisočletja.

  Novi telefoni in partnerji

  Kljub govoricam, da bo Microsoft predstavil tudi svež nabor telefonov, se to žal ni zgodilo. Povedali so samo, da WP7 Nokie že preizkušajo nekje v svojih laboratorjih, vendar  bodo prodajne police prve Nokie ugledale šele z izidom Manga. Če torej čakate na nove Nokie, do jeseni ne bo nič.

  So pa razširili seznam proizvajalcev telefonov. Samsungu, HTCju in LGju (Della presentljivo ni bilo omenjenga) se poleg Nokie pridružujejo še Acer, Fujitsu in ZTE.

  Pri tem se z Mangom širi tudi Marketplace, ki bo jeseni na voljo v 35 državah. In ne, Slovenije ni med njimi.

  Razvijalci bodo veseli tudi novih razvojnih orodij, kar pa tako ali tako že veste:)

  Za konec pa še Joe Belfioreva predstavitev Manga:


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1728
24. september 2013
Mango uradno
Novice
Windows Phone 7