• /PublishingImages/Android-apps-refresh-interval.jpg

  Kako do manjše porabe baterije [Android]

  24. september 2013 - Tehnik

  Mobiteli z Androidom (kakor tudi vsi ostali  pametni mobiteli) nam omogočajo množico funkcij, ki si jih nekaj let nazaj nismo niti predstavljali. Kot pri vsaki zadevi, pa tudi v tem primeru najdemo slabo stran - hitro porabo baterije. V prejšnjih prispevkih smo se že dotaknili porabe baterije z nasveti za razvijalce in pogledali kako lahko pretentamo skoraj prazno baterijo, v tem prispevku pa predstavljamo nekaj preprostih nastavitev s katerimi lahko poskrbimo, da bo baterija ostala polna dlje časa.

  Poišči glavnega krivca

  V nastavitvah lahko vedno preveriš, kdo so glavni krivci za porabo baterije (Settings –> About Phone –> Battery–>Battery use). S klikom na posamezno kategorijo si lahko ogledaš tudi podrobnejše podatke ali dostopaš do nastavitev. Na vse porabnike baterije sicer ne moremo vplivati, vsekakor pa preveri nastavitve osvetlitve zaslona (Display –> Sound&Display–> Brightness).
  * Na večini mobitelov lahko s klicem na *#*#4636#*#* na dan prikličemo skrit zaslon s podrobnimi podatki o mobitelu in tudi porabi baterije.

  Prilagodi osvetlitev zaslona

  V nastavitvah osvetlitve zaslona (Brightness) lahko izbereš samodejno nastavitev, ki je načeloma priporočljiva, oziroma zmanjšaš osvetlitev na najnižjo (tebi) sprejemljivo raven. Preveri tudi nastavitev izklopa zaslona (Screen Timeout). 15 sekund je najverjetneje premalo, minuta morda preveč, zato poskusi s 30 sekundami.

  Osvetlitev in izklop zaslona lahko urediš v nastavitvah (Settings > Screen & Display > Screen Timeout / Brightness).

  Hiter dostop do pomembnih funkcij

  Za preprost in hiter dostop do pomembnih funkcij (WLAN, Bluetooth, GPS, itd.), ki vplivajo na porabo baterije, si lahko na domači zaslon namestiš widget (npr. Power Control Widget). Kako si widgete namestiš na domači zaslon, preveri tukaj.Foto (sredina): Android -Power control widget

  Pametna uporaba

  WLAN

  Če uporabljaš zanesljivo omrežje WLAN, ga lahko imaš ves čas vklopljenega, saj boš pri večini novejših mobitelov porabil manj baterije, kot če uporabljaš 3G za prenos podatkov.

  Če nisi v bližini močnega signala WLAN, WLANa ne potrebuješ, ali si v gibanju, ga izklopi kar v widžetu ali pa v nastavitvah (Settings >Wireless & networks >Wi-Fi). Ko si v gibanju, mobitel namreč išče dosegljiva omrežja WLAN in s tem porablja baterijo.

  Bluetooth

  Ko ga ne uporabljaš, ga izklopi. Najhitreje to storiš z že omenjenim widgetom.

  GPS

  Poraba baterije je pri uporabi GPSa velika, zato ga uporabljaj le kadar ga potrebuješ. Tvojo lokacijo mobitel določa s pomočjo brezžičnih in mobilnih omrežij in/ali satelitov GPS. Pri uporabi navigacije je seveda priporočljiva uporaba satelitov GPS, saj je natančnejša, vendar je poraba baterije večja.

  Vsekakor je poraba baterije največja, če uporabljaš oboje, zato je priporočljivo izbrati le eno (Settings > Wireless&Networks > Location > Use wireless networks).

  3G

  Če tvoj mobitel na določenem območju pogosto preklaplja med omrežjema GSM in 3G, je najbolje, da 3G izklopiš, saj tako zmanjšaš porabo baterije (Settings > Wireless & networks > Mobile networks > Network mode > GSM only). Seveda v kolikor ne nameravaš prenašati večjih količin podatkov, uporabljati mobitela za modem ali opravljati videoklicev; v teh primerih namreč potrebuješ 3G.

  Nastavitve aplikacij

  Nastavi si intervale posodabljanja (Refresh Interval) in možnost pošiljanja obvestil (Notifications); poraba baterije bo nekoliko manjša, če nastaviš daljše intervale ali celo ročno posodabljanje in onemogočiš obvestila (če ne potrebuješ nenehnega obveščanja, npr. o dogajanju na FB-ju). In ne pozabi, posodabljanje ne vpliva le na baterijo, ampak tudi na prenos podatkov.

  Nastavitve posameznih aplikacij prilagodi svojim potrebam in načinu uporabe. Če katere aplikacije več ne uporabljaš, jo odstrani.

  * Če si nastavil/a aplikacije tako, da ne prenašajo preveč podatkov ali se pogosto posodabljajo, potem bo poraba baterije manjša, kot če množično “pobijaš” aplikacije, ki tečejo v ozadju. Masovno zapiranje aplikacij namreč nima velikega vpliva na baterijo in ni priporočljivo. S pomočjo aplikacij kot je npr. SystemPanel, lahko spremljaš tudi obremenitev procesorja (CPU) posamezne aplikacije.

  Pametna uporaba widgetov

  Widgeti vplivajo na večjo porabo energije, predvsem če uporabljajo napredne funkcije telefona ali se redno posodabljajo, seveda pa je večja tudi poraba prenosa podatkov. Nastavi si smiselne intervale posodabljanja in odstrani tiste, ki jih ne uporabljaš.

  Animirana ozadja

  Animirana ozadja so večji porabniki energije kot statična, vendar je razlika v večini primerov neopazna. Nekatera so sicer zelo požrešna, zato preveri kakšno je tvoje in ga po potrebi zamenjaj za manj zahtevnega.

  Temperatura

  Baterija se na soncu prazni hitreje, zato imej mobitel v senci. Še hitreje pa se prazni na mrazu, zato ga tudi pozimi ne pozabi zaščititi.

  Če imaš na zalogi še kakšen dober nasvet, ga deli z nami v komentarjih.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1416
24. september 2013
Kako do manjše porabe baterije [Android]
Novice
Android