• Microsoft in Windows Phone 7 na MWC 2011

  24. september 2013 - Tilen Žagar

  Mobile World Congress 2011 je v Barceloni v polnem razmahu, in čeprav večino zanimanja žanje Android z legijo vseh mogočih naprav, je svoje načrte in novosti predstavil tudi Microsoft.

  Konferenco je vodil Steve Ballmer, Microsoftova številka 1. Takšen bum, kot so ga dosegli lani z najavo Windows Phone 7, letos sicer niso, je pa kljub vsemu na trenutke malce poreciklirana konferenca predstavila kar nekaj zanimivih in pomembnih novosti, ki jih lahko pričakujemo v drugi polovici letošnjega leta.

  Če grem kar po vrsti, potrdil je prvo nadgradnjo v začetku marca, se dotaknil hitrosti razvoja mobilne tehnologije v lanskem in letošnjem letu (ogromna) in njihovo prepričanje, da so na pravi poti.

  Glede novega zavezništa z Nokio je bil Ballmer kar nekoliko previden in ni skoparil z omembami drugih pomembnih partnerjev, ki jih Microsoft seveda še kako potrebuje.

  Kar dober del predstavitve je odžrlo ponavljanje in prikazovanje že znanih dejstev, ampak očitno pri Microsoftu menijo, da sistem še nima take prepoznavnosti, da bi bil vmesnik že samoumeven. Bilo je tudi nekaj bahanja in norčevanja med vrsticami na račun Androida in iOSa, med drugim pa je omenil tudi, da je po njihovih podatkih kar 93% kupcev zadovoljnih z Windows Phone 7.

  Bolj zanimive so bile novosti, ki jih je tekom konference v živo predstavil Joe Belfiore.

  • Twitter bo vključen v People Hub skupaj s Facebookom in Liveom, kamor tudi spada.
  • Nov brskalnik na osnovi še neizdanega Internet Explorer 9, ki bo podpiral strojno pospešen izris strani. Hitrost so primerjali kar s Safarijem na iPhoneu.
  • Prava večopravilnost. Vračanje v aplikacije z uporaba gumba nazaj praktično v trenutku, nadzornik opravil (task manager), ki z izgledom močno diši po webOSu in možnost poganjanja vseh aplikacij v ozadju.
  • Povezava Windows Phone 7 s Kinectom in Xboxom, ki pa so jo označili kot tehnološki prikaz in ni nujno, da bo kdaj zares ugledala luč dneva na naših telefonih in igralnih konzolah.

  Brskalnik, prikaz večopravilnosti in igranje s Kinectom si lahko tudi ogledate v videih na koncu članka, se pa opravičujem za malce slabšo kvaliteto, ali pa si jih oglejte na engadget.

  Vse to (razen Kinect povezave) naj bi na vse WP7 telefone prinesle nadgradnje enkrat v tekočem letu. Skupaj z obljubljenim sistemskim odlagališčem za kopiraj in prilepi kar lep nabor dodanih funkcij sistemu, upam pa, da ne bojo pozabili tudi na likanje robov in manjše, ne tako odmevne dodatke (recimo šumniki na tipkovnici ... ).

  Žal pa niso predstavili niti enega novega modela Windows Phone 7 mobitelov, čeprav so obljubljeni že kar lep čas. Ali Microsoft taktizira in čaka na zadnje dneve MWCja ali pa so se proizvajalci v Barceloni res popolnoma osredotočili na Android.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1706
24. september 2013
Microsoft in Windows Phone 7 na MWC 2011
Novice
Windows Phone 7