• /PublishingImages/Wordpress-WP7-Main.jpg

  Microsoft Marketplace s 4000 aplikacijami za nove Windowse

  24. september 2013 - Tilen Žagar

  Poleg dejanskega števila uporabnikov je dober pokazatelj popularnosti operacijskega sistema tudi število aplikacij, ki so za sistem na voljo. V povsem svoji ligi tu prednjači Apple s preko 300.000 aplikacijami v svojem App Storu, težko pa ni niti Googlu, Andorid Market namreč gosti preko 100.000 programov in iger.

  Največji problem je začeti, saj razvijalce privlačijo platforme z večjim številom uporabnikov, le ti pa želijo čim večji nabor programov preden sistem vzamejo za svojega. Tega se dobro zaveda tudi Microsoft, ki že od poletja z različnimi akcijami in nagradmi spodbuja razvoj aplikacij za Windows Phone 7.

  Sredi decembra je Marketplace tako prešel mejnik 4.000 aplikacij. V primerjavi s šestmestnimi številkami glavnih konkurentov se štiri tisoč sliši smešno malo, vendar dosežek za tako kratek čas sploh ni slab. Prve omejene prijave je namreč začel Microsoft sprejemati šele 4. oktobra, medtem ko so vrata za vse odprli 4. novembra. Za primerjavo, Palmov oz. sedaj HPjev webOS je do številke 5.000, ki jo je dosegel septembra, rabil celih 18 mesecov, medtem ko je Android Market za 10.000 aplikacij rabil slabo leto, od oktobra 2008 do septembra 2009.

  Wordpress na Windows Phone 7

  Številke pa niso vse, pomembna je tudi kvaliteta. Najbolj žlahtne so ponavadi plačljive aplikacije, ki so pri nas žal še nedosegljive, na voljo pa so nam zastonjski programi in preizkusne (trial) različice. Stanje sploh ni slabo, saj je večina velikih imen že predstavila svoje aplikacije v okusu Windows Phone 7.

  Tako so že na voljo uradne Twitter, Facebook in nedavno izdana Wordpress aplikacija, ki se poslužujejo vseh možnosti novega vmesnika, kot je recimo panoramski pregled informacij. Tudi Google je že povohal platformo, z namensko aplikacijo za iskanje. Močno pa manjka Google maps, saj za naše konce tako po aktualnosti zemljevidov kot funkcionalno močno prekaša Bing.

  Lastniki Omnie 7 imajo na Marketplace dostop do rubrike Samsung Zone z aplikacijami, namenjenimi samo Samsungovim telefonom, ki jo redno posodabljajo in širijo. Ravno te dni so posodobili Network Profile, ki sedaj omogoča menjavo MMS profilov in tako črta eno od zamer iz testa, nov pa je Photogram, program za hitro izdelavo kolažev in dodajanje nekaterih fotografskih efektov (HDR, vintage, sepia, črno-bela itd.) slikam na telefonu, ki jih nato lahko delimo s svetom prek Facebooka, Flickrja, Picase, MySpacea, Photobucketa ali Friendsterja. Omembo si je zaslužil predvsem zaradi preproste uporabe in domiselnega vmesnika.

  Če ste tudi sami odkrili kakšno zanimivo in uporabno aplikacijo, jo iščete ali pa imate problem z njo, prosim, pustite komentar. Po mojih izkušnjah je še največji problem kar Marketplace sam :) Vse prerad zmrzne in s sabo odnese še Zune, edina rešitev pa je ponovni zagon telefona.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1696
24. september 2013
Microsoft Marketplace s 4000 aplikacijami za nove Windowse
Aplikacije
Windows Phone 7