• /PublishingImages/lumia900cyan.jpg

  Microsoft na CES 2012

  24. september 2013 - Tilen Žagar

  Te dni se je vse tehnološko dogajanje skoncentriralo v Las Vegasu, kjer se odvija Consumer Electronics Show oziroma CES 2012. Tam so vsa pomembna imena, kot so Nokia, Samsung, Sony ... zadnjič pred vsaj kratkim premorom pa je na CESu tudi Microsoft.

  CES sicer ni namenjen samo mobitelom in mobilnim tehnologijam, kljub temu pa si odrežejo velik kos pogače. Nič drugače ni bilo pri Microsoftu, kjer so dobro četrtino predstavitve namenili Windows Phone 7. Posnetek celotnega keynota si lahko pogledate na http://www.microsoft.com/presspass/events/ces, hiter pregled novosti pa v nadaljevanju.

  CES je naravnan predvsem na ameriški trg in Microsoft sam ne izdeluje telefonov, tako da na področju Windows Phone 7 žal prav veliko novosti ni bilo. Pohvalili so se z dobrimi kritikami, ki jih žanje Windows Phone 7, so se pa izognili podatkom o prodaji. Dobili smo tudi uradno potrditev, da bo Mango podpiral LTE omrežja in videli nekaj novih modelov telefonov, namenjenih čezlužnikom.

  Nokia Lumia 900

  Najbolj razvpita je verjetno Nokijina Lumia 900, ki bo prvi LTE Windows Phone 7 telefon in bo v AT&Tjevem LTE omrežju pretakala podatke s hitrostjo kar 50 Mbps. Dizajn si je sposodila pri Lumiji 800, ki jo pri nas še kar čakamo, čeprav je s 4,3 palčnim zaslonom opazno večja. Prvi vtisi novinarjev iz Vegasa so odlični. Čeprav Lumie 900 vsaj v taki obliki v Evropi ne bomo videli, pa je odziv ameriškega trga na telefon in Windows Phone 7 kljub vsemu pomemben za ves svet, saj bo vplival na prihodnost celotnega ekosistema. Da ne bi bilo preveč stvari prepuščenih naključju, bo Lumia pospremljena z ogromno oglaševalsko akcijo.

  HTC je pokazal Titan II, že znani Titan s podporo LTE omrežjem in kar 16 MP kamero na zadnji strani. O načrtih za Evropo nisem zasledil nič.

  HTC Titan II

  To, da se Metro vmesnik seli na osebne računalnike, ni več novica. Kljub temu so Microsoftovci ponovili predstavitev razvijalske različice Windows 8 z in brez Metro vmesnika. Vsekakor bo zanimivo opazovati, kako bodo Windows 8 s podporo ARM arhitekturi in vedno večji poplavi tablic ter malih prenosnikov zabrisali mejo med njimi in pametnimi telefoni. Lenovo je na CESu pokazal zanimiv hibrid prenosnika ThinkPad X1 z Windows 7 in dodobra predelanim Androidom 4.0, ki ju ne poganja isti procesor. V varčnem načinu, ko na X1 teče Android, namesto osrednjega procesorja operacijski sistem teče na varčnejšem Qualcommovem 8060 ARM procesorju. Windows 8 bodo do takih manevrov še prijaznejši in ideja se verjetno ne bo obdržala samo pri Lenovo.

  Zadnji del predstavitve se je vrtel okoli Xboxa in Kinecta, ki je bil tudi edina prava novica. Kinect namreč s feburarjem prihaja tudi na osebne računalnike, ko bo na voljo SDK. Česa je zmožen Kinect, so pokazali s predstavitvami na odru, kjer smo videli združevanje posnetkov s Kinectove kamere in računalniške grafike in nadzora Xboxa z glasom (nekaj podobnega smo videli tudi pri Samsungu, glasne pa so tudi govorice o Applovi ideji združitve Siri in televizije).

  Microsoft se s tem vsaj začasno umika s CESa. Kakšen je pravi razlog, lahko samo ugibamo, vsekakor pa se januarski termin ne ujema najbolje z njihovim razvojnim ciklom, kjer je večina pomembnih izidov in novosti naravnana na drugi del leta.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1769
24. september 2013
Microsoft na CES 2012
Novice
Windows Phone 7