• Microsoft od Samsunga zahteva 15$ za vsak Android telefon

  24. september 2013 - Tilen Žagar

  Pisali smo že, kako Microsoft s podpasnimi metodami od HTCja izmolze več denarja od Android telefonov kot od lastnih Windows Phone 7. Ker je projekt tako uspešen, so se očitno odločili razširiti področje delovanja. Za HTC-jem je prišel na vrsto Samsung in za vsak slučaj so vsoto iz 5 dvignili na 15 dolarjev.

  Pri tem gre za ogromne vsote, saj je Samsung samo od aprila do junija letos prodal 19 milijonov pametnih telefonov, od katerih večino poganja ravno Android. Vzvod, na katerega pritiska Microsoft, so zopet tožbe zaradi patentov, ki naj bi jih kršil Android. Poudarek na "naj bi", saj gre za preventivni vložek, s katerim se Samsung izogne nadaljnjim zapletom.

  Situacija za Samsung ni ravno rožnata, saj ima kljub absurdnosti take zahteve Microsoft za ameriška sodišča (kjer bi se te tožbe odvijale) nekaj "dobrih" argumentov. Podobno licenčnino jim nekatera podjetja vključno s HTC-jem že izplačujejo, Samsung pa za razliko od Microsofta ni ameriško podjetje, kar bi znalo dodatno obtežiti tehtnico pri razsodbi.

  Po govoricah naj bi se Samsung dogovoril za znižanje licenčnine na 10$ v zameno za "poglobljeno sodelovanje z Microsoftom" oz. večjo podporo Windows Phone 7 s strani Samsunga ... Vse skupaj močno spominja na stari "dobri" Microsoft iz časov Bill Gatesa, ko si je s podobnimi metodami prisvojil večinski delež med operacijskimi sistemi za osebne računalnike. Ironija je, da s trenutno kvaliteto programske opreme vsaj po mojem mnenju takih prijemov res ne potrebujejo.

  vir: reuters.com

  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1740
24. september 2013
Microsoft od Samsunga zahteva 15$ za vsak Android telefon
Novice
Android, Windows Phone 7