• /PublishingImages/office-mobile-iphone.jpg

  Microsoft Office je končno na voljo za iPhone

  24. september 2013 - Alja Isaković

  Sliši se skoraj neverjetno: v ponedeljek so se na Applovem odru med predstavitvijo iWork za iCloud pojavili Microsoftovi Windowsi 8, sedaj pa Microsoft v App Store brezplačno ponuja svoj paket pisarniških programov Office! Je to konec dolgoletnega rivalstva? Ne čisto. Nova iPhona aplikacija Office Mobile ima namreč kar nekaj omejitev, poleg tega pa za uporabo zahteva precej drago naročnino.

  Office za iPhone kot del storitve Office 365

  Storitev Office 365 posameznikom ali podjetjem poleg programov Office ponuja še dodatne spletne funkcije, kot npr. več prostora v oblačni storitvi SkyDrive in dostop do programov Office preko spletnega brskalnika. Cene za uporabo storitve se gibljejo od 50 evrov navzgor, odvisno od izbranega paketa. Skladno z imenom, je torej nova iPhone aplikacija Office za Microsoft pravzaprav le še eden izmed načinov dostopa do storitve Office 365. Zato je aplikacija Office Mobile brezplačno na voljo v Applovem App Store, vendar je za njeno uporabno potrebno imeti aktivno Office 365 naročnino. V iPhone aplikaciji lahko urejamo Word, Excel in PowerPoint dokumente ter jih seveda shranjujemo v SkyDrive.

  Zaenkrat je aplikacija na voljo v ameriškem App Store-u, vendar bo v kratkem na voljo v skupno 135-ih državah (tudi pri nas) in 29-ih jezikih. Velja omeniti še, da je aplikacija Office Mobile zaenkrat prilagojena le za iPhone, tako da bo potrebno na različico za iPad (ali celo Android) še počakati.

  Po videzu in funkcionalnosti je Office Mobile za iPhone podoben aplikaciji Office, ki je brezplačno nameščena na Windows Phone mobitele. Microsoft tako želi povsem brezplačni Office ohraniti kot konkurenčno prednost za svojo lastno mobilno platformo. Vprašanje je le, ali se jim bo to na dolgi rok splačalo. Konkurenca postaja tako iz strani Appla kot Googla vse bolj močna.

  Apple napada z iWork for Cloud, Google z Google Drive

  Apple bo kot kaže kar v okviru brezplačne storitve iCloud ponujal možnost urejanja dokumentov zbirke iWork preko spletnega brskalnika, tako na Mac kot Windows računalnikih. Posebnih aplikacij za Android in Windows Phone verjetno ne bomo dočakali, je pa omembe vredno dejstvo, da lahko osnovne Microsoft Office dokumente (Word, Excel, PowerPoint) urejamo tudi z Applovimi iWork programi (Pages, Numbers, Keynote).

  S spletne strani Office vse bolj ogrožajo brezplačni Googlovi dokumenti, ki sicer nimajo tako dodelane uporabniške izkušnje, so pa preprosti za uporabo in sodelovanje ter prav tako podpirajo osnovne Office datoteke. Googlove dokumente lahko enostavno pregledujemo in urejamo preko mobilne aplikacije Google Drive, ki je na voljo za Android in iOS naprave, ne pa za Windows Phone.

  Glede na to, da ima Windows Phone še dokaj majhen tržni delež, je torej trenutna Microsoftova strategija kar drzna. Ali se ne bi bolj splačalo za ugodno ceno ponuditi zmogljive aplikacije za Android in iOS kot pa množico obstoječih Android in iOS uporabnikov poskušati zvabiti na Windows Phone z brezplačnim paketom Office? Ali je Office res tako globoko zasidran v pisarne po celem svetu, da ga ne bodo sčasoma začeli izpodrivati drugi, bolj prenosljivi in preprosti formati?

  Z novo aplikacijo Office Mobile ima Microsoft sicer še možnost, da bodo iPhone uporabnikom prodali še kakšen dodaten paket Office 365, čeprav uporabniki sami (izven podjetij) nismo ravno navajeni na plačevanje naročnine na pisarniške programe. Zato osebno zaenkrat raje še naprej ostajam na programih iWork, ki znajo v bolj zmogljivem uporabniškem vmesniku po potrebi odpreti in narediti Office dokumente, ki se jim občasno še ne morem povsem izogniti.

  Vir: Microsoft

  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
534
24. september 2013
Microsoft Office je končno na voljo za iPhone
Aplikacije
iOS