• /PublishingImages/on_x-personal_rules.jpg

  Microsoft on{x}: zmogljivo orodje za avtomatizacijo opravil [Android]

  23. september 2013 - Alja Isaković

  Microsoftova aplikacija, ki je na voljo le za Android telefone? Ne, ni šala. Projekt on{x} omogoča enostavno programiranje telefona tako, da se odzove na določene situacije ali okolje. Npr. ob teku se samodejno zažene glasbena aplikacija, ob odhodu iz službe boljši polovici pošlje SMS, da smo na poti in še marsikaj.

  Primeri pravil, ki jih lahko ustvariš z on{x}

  Primeri pravil, ki jih lahko ustvariš z on{x}

  on{x} = aplikacija + spletna stran

  Storitev on{X}, ki je nastala v Izraelski podružnici Microsofta, je sestavljena iz dveh delov: brezplačne Android aplikacije in spletne strani onx.ms, preko katere ustvarjamo in urejamo t.i. recepte za poljubne situacije. Za povezovanje obeh delov je zaenkrat obvezen Facebook račun, zaradi česar je bila aplikacija že deležna precej negativnih ocen s strani Googlovih privržencev, ki bojkotirajo Facebook.

  No, če ne dobiš ošpic ob omembi Facebooka, se za vzpostavitev on{x} (izgovori se kot "on eks") s svojim Facebook računom prijaviš tako v aplikaciji kot na spletni strani, tako da zna storitev recepte pošiljati na pravi telefon. Na spletni strani nato pod oddelkom "recipes" poiščeš zanimive situacije, jih po želji urediš in dodaš na svoj telefon. Na telefonu zaenkrat urejanje in dodajanje receptov še ni možno, lahko pa jih brišeš ali začasno izklopiš. Mimogrede - v aplikaciji ne pozabi prve strani osvežiti (tipka Menu), da se ti prikažejo na novo dodani recepti.

  Pravila v Android aplikaciji on{x}

  Pravila v Android aplikaciji on{x}

  V spodnjem videu si lahko ogledaš podrobno predstavitev koncepta in uporabo storitve on{x}.

  JavaScript API za ustvarjanje zmogljivih receptov

  Ko je omenjeno v videu, je za ustvarjanje originalnih receptov potrebno vsaj nekaj programerske pismenosti. Storitev on{x} namreč uporablja preprost JavaScript API, ki Android razvijalcem najverjetneje ne bo povzročal večjih težav. Za navadne smrtnike je celotna zadeva morda malce preveč zakomplicirana, a nam vseeno preostane uporaba receptov, ki jih ponuja Microsoft in drugi razvijalci.

  Nove on{x} recepte ustvarjamo s pomočjo JavaScript API-ja

  Nove on{x} recepte ustvarjamo s pomočjo JavaScript API-ja

  V le nekaj dnevih po izidu se je že pojavilo nekaj preprostih aplikacij, ki uporabljajo on{x} API, v prihodnje se jim bodo gotovo pridružile še druge, ki bodo bolj prijazne tudi za navadne uporabnike. Za razvijalce on{x} vsekakor ponuja zanimivo orodje, ki poenostavi marsikatero opravilo in situacijo. Zanimiva je recimo funkcionalnost, ki omogoča zaznavo načina premikanja (vožnja, hoja, tek), na kar lahko seveda vežemo zanimiva dejanja telefona.

  Velja pa opomba, da je projekt on{x} še v beta različici, a Microsoft na podlagi mnenj razvijalcev že načrtuje nove izboljšave. Zaenkrat je sicer on{x} zaradi svoje odprte narave na voljo le na Android platformi, kjer aplikacijska trgovina nima tako strogih varnostih omejitev, so pa vsekakor načrti, da se on{x} v prihodnje preseli tudi na druge operacijske sisteme (Windows Phone je gotovo naslednji na seznamu).

  Alternative brez programiranja

  Če pa iščeš kakšno bolj preprosto rešitev za avtomatizacijo opravil, ki ne zahteva znanja programiranja, je na trgu že kar nekaj alternativ. Med mobilnimi aplikaciji je najbolj poznana Android aplikacija Tasker, ki ponuja cel koš uporabnih orodij za avtomatizacijo. A za tovrstno udobje in zmogljivost je potrebno v trgovini Google Play odšteti 4,49 €. Podobna aplikacija za iOS, Triggers, je prav tako plačljiva (2,99 €).

  Za različna spletna opravila pa je najbolj poznana in uporabna stran ifttt (kratica za "if this then that"), kjer določimo pogoj in reakcijo na pogoj. Npr. če vremenska napoved za naslednji dan napoveduje sneg, lahko o tem samodejno opozorimo svoje Twitter ali Facebook prijatelje ali sami sebi pošljemo SMS. Tudi ifttt ponuja zbirko receptov, ki so jih ustvarili drugi uporabniki, žal pa še nima posebne mobilne aplikacije, a tudi to naj bi se v kratkem spremenilo.

  Nekaj receptov, ki jih ponuja spletna stran ifttt

  Nekaj receptov, ki jih ponuja spletna stran ifttt

  Kot kaže, postaja področje avtomatizacije opravil zanimivo za vse več podjetij, tako da je le vprašanje časa, kdaj bodo tovrstne zmožnosti bolje vgrajene v same mobilne operacijske sisteme. Na iPhone-u nas Siri že zna opominjati na opravila ob prihodu ali odhodu iz lokacije, vsekakor pa so naši pametni telefoni s paleto različnih senzorjev in informacijami o naših navadah zmožni še veliko več. V roku par let bomo tako verjetno od aplikacij že kar pričakovali, da se znajo pametno prilagajati in odzivati na naše okolje in dejanja.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

23. september 2013
368
24. september 2013
Microsoft on{x}: zmogljivo orodje za avtomatizacijo opravil [Android]
Aplikacije
Android