• /PublishingImages/al-capone.jpg

  Microsoft zasluži več z Androidom kot z Windows Phone 7

  24. september 2013 - Tilen Žagar

  Walter Pritchard, zaposlen pri podjetju za finančno svetovanje Citigroup, je razkril presenetljivo novico iz naslova.

  Če njegovi podatki držijo, naj bi Microsoft zaslužil več z Googlovim operacijskim sistemom Android kot lastnim Windows Phone 7. Razlog za to je predvsem eden izmed največjih proizvajalcev pametnih telefonov HTC. Tajvansko podjetje naj bi namreč za vsak prodan telefon z nameščenim Andoridom Microsoftu plačalo 5 dolarjev. Proizvajalci sicer za vsak Windows Phone 7 telefonu Microsoftu plačajo 15 dolarjev, kolikor neuradno znaša licenca za omenjeni sistem.

  Uporabljal je podobne poslovne metode.

  "Googlovih" 5 dolarjev pa pride iz precej drugačnih razlogov. To je znesek, ki ga HTC plačuje kot del dogovora med podjetji, s katerim si delita del patentov in intelektualne lastnine. Oz. drugače, to je cena, ki jo HTC plačuje, da se z Microsoftom ne zaplete v dolgotrajne in drage patentne tožbe.

  Po zaenkrat dostopnih podatkih je Microsoft prodal 3 miljone WP7 telefonov, medtem ko je samo HTC odposlal 30 miljonov mobitelov z Androidom. Če številke združimo jih je WP7 tako obogatil za 45 milijonov dolarjev, HTC pa jim je primaknil še 150 miljonov samo zaradi Androida.

  Ameriški patentni sistem omogoča precej bolj svobodno dodelovanje patentov kot drugje po svetu, kar je tudi razlog za vse tožbe in situacije, kot je zgornja. Velika podjetja si lastijo kopico patentov, s katerimi se med seboj držijo v šahu, medtem ko si manjša podjetja tega ne morejo privoščiti. Od velik imen sta se direktno med seboj zaenkrat zapletla samo Nokia in Apple, si pa Apple posredno že meri moči z Googlom ravno preko HTCja, ki ga tožijo zarad kršitve nekaterih patentov v njihovi lasti, merijo pa predvsem na Android.

  Microsoft s svojo bogato zbirko patentov lahko pri tem HTCju seveda pomaga, vendar dobrosrčnost verjetno ni njihovo glavno gonilo za to dejanje. S takim dogovorom Microsoft ubije dve muhi na en mah, oteži delo tako Applu kot Googlu. V bistvu je tak "poslovni" model tako dober, da po istih virih Microsoft v podobne dogovore s tožbam sili tudi ostale proizvajalce Android telefonov in zahteva od 7.50 do 12.50 dolarja za vsak mobitel. Iskreno upam, da v EU nikoli ne bomo ugledali tak patentni sistem kot tudi, da jih čez lužo čim hitreje sreča pamet.

  vir: buisnessinsider.com

  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1730
24. september 2013
Microsoft zasluži več z Androidom kot z Windows Phone 7
Novice
Android, Windows Phone 7