• /PublishingImages/SkypetoWP7.jpg

  MIX 2011: prihodnost Windows Phone 7

  24. september 2013 - Tilen Žagar

  V dneh od 12. do 14. aprila je v Las Vegasu potekala konferenca MIX 2011, kjer je Microsoft gostil spletne razvijalce in oblikovalce in jim predstavljal svojo najnovejšo tehnologijo na tem področju. Zadnji dve leti pa dober del MIXa pripada tudi mobilnim tehnologijam, za kar so seveda krivi Windows Phone 7. Na MIXu 2010 so tako prvič razkrili podrobnosti o internetnem brsklaniku v mobilnih oknih, ponudili razvojna orodja in pokazali prve aplikacije na WP7.

  V podobnem duhu se je odvijal MIX 2011. Spletnim programerjem je najbolj aktualen prvi predogled Internet Explorerja 10, ki bo izšel enkrat naslednje leto. Kot zanimivost, IE10 je tekel na novih Windows 8, ki jih prav tako pričakujmo v 2012, poganjal pa jih je ARM procesor! Po do sedaj videnem se bo uporabniški vmesnik v Windows 8 sem ter tja zgledoval tudi po Metru, vmesniki v Windows Phone 7. Le ta odlično funkcionira na telefonih, upam pa, da bo dobro preživel prehod na osebne računalnike in ne bo preveč posiljen, ampak bo uporabniško izkušnjo obogatil in olajšal.

  Za nas bolj zanimivi pa so bili seveda telefoni. Vse se je vrtelo okoli naslednje velike posodobitve za Windows Phone 7, Mango, ki naj bi nas razveselila to jesen. Mango prinaša ogromno tako za končne uporabnike kot za razvijalce. Ti bodo že z majem dobili posodobljena razvojna orodja z razširjenim naborom APIjev. Več kot 1500 novih APIjev bo omogočalo cel pehar novih stvari: v omrežje se bo dalo povezovati tudi preko drugih protokolov kot HTTP/HTTPS, boljši dostop do strojne opreme na telefonu, kot so senzorji za pospešek, kompas, fotoaparat itd. V aplikacijah se bo lahko istočasno uporabljajo tako Silverlight kot XNA, vključen pa bo tudi SQL Server Compact Edition, če naštejem samo nekaj novosti.

  Na WP7 prihaja Skype. (vir: http://www.wpcentral.com)

  Dalje z Mangom pride boljša, če ne že čisto prava večopravilnost. Vse aplikacije bodo lahko predvajale glasbo v ozadju, kar je sedaj rezervirano za Zune, kot se bodo lahko v ozadju prenašale datoteke iz omrežja. Preklop med odpritimi aplikaciji je v Mangu hitrejši, z daljšim pritiskom na gumb nazaj pa se odpre nadzornik opravil (task manager). Aplikacije naj bi v Mangu porabili kar 30% sistemskega spomina manj, kar bo pomagalo k še hitrejšem zagonu.

  Spremembe so tudi v vmesniku. Ob seznamu aplikacij se je pojavil gumb za iskanje, s katerim filtriramo listo naloženih aplikacij oz. nam prikaže tudi vse zadetke pod tem geslom na Marketplace. Le ta je (zopet) izboljšan, z bolj podrobnim informacijam o posamezni aplikaciji in več ločenimi panoramskimi seznami za aplikacije in igre, s čimer naj bi uporabniki dobili boljši pregled nad novostmi kot razvijalci lažje dosegli prepoznavnost svojih aplikacij.

  Večji nadzor bomo dobili tudi nad Live tiles, ki jih lepimo na glavni zaslon. Te nas lahko sedaj s klikom odpeljejo na točno določeno mesto v aplikaciji in jo ne samo odprejo. Kot možnost take uporabe je bil omenjen Amazon, kjer nas en sam klik na ploščico takoj pripelje do čitalnika črtne kode znotraj aplikacije, s čimer se izognemo dodatnem klikanju.

  Da lahko Amazon znotraj aplikacije z uporabe kamere na telefonu prebere črtno kodo so krivi prav novi APIji, in pokazali so kar nekaj programov, ki že uporablja nove bonbončke. O nadgrajeni resničnosti (augmented reality) in programu Layar smo na Tehniku že pisali, sedaj pa se seli tudi na Windows Phone 7. IMDB se v Mangu povezuje z Bingom, iskanje po filmih nas tako preseli v aplikacijo, primer na posnetku spodaj.

  Nenazadnje pa je tu še nov brskalnik na osnovi Internet Explorerja 9. Glavna novost je podpora strojno pospešenim izrisu strani, kjer so se hitro pobahali s primerjavo z brskalnikoma na iPhone 4 in Nexus S.

  Potem so tu že prve drobtinice o novih telefonih, ki bodo med drugimi vsebovali žiroskop, prevod vmesnika v 16 novih jezikov, Live Agents, nov razhroščevalnik in emulator za razvijalce, pa Angry Birds prav res vsak čas, jeseni bomo tudi Skypali, že več kot 13.000 aplikacij in iger na Marketpace, tukaj je še Nokia ...

  Prepričan sem, da sem izpustil marsikaj, kar bi koga od vas utegnilo zanimati, a novosti je enostavno preveč. Ne dvomim da ste najbol zagrizeni informacije poiskali že sami, če pa imate 15 minut časa si lahko ogledate tudi posnetek, na katerem glavne stvari povzame in predstavi Joe Belfiore. Uporabnikom Windows Phone 7 letos vsekakor ne bo dolgčas.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1716
24. september 2013
MIX 2011: prihodnost Windows Phone 7
Novice
Windows Phone 7